Kotimaa Politiikka

Opetusministeri Grahn-Laasonen käynnistää työn uusista keinoista puuttua koulukiusaamiseen

Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Työryhmän toimeksiantona on tehdä esitys mahdollisista lainsäädännön muutoksista, joilla voidaan puuttua kiusaamiseen.


Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut työryhmän selvittämään keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Työryhmän toimeksianto kattaa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen ja sen määräaika päättyy vuoden 2017 lopussa.

Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia
Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

”Yhä liian monet lapset ja nuoret joutuvat kokemaan kiusaamista, syrjintää, rasismia tai yksinäisyyttä. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen lapsuuteen ja koulunkäyntiin – kiusaamiseen on puututtava aina ja kaikissa tilanteissa. Yhteiskunnassa viime vuosina tapahtuneet muutokset ovat synnyttäneet uusia kiusaaminen ja syrjinnän muotoja, esimerkiksi nettikiusaamisen. Lasten, nuorten ja perheiden haasteet ja elämäntilanteet heijastuvat myös varhaiskasvatukseen ja kouluun. Toivon, että asiantuntijat löytävät monimutkaiseen ja vaikeaan asiaan uusia ratkaisuehdotuksia ja toisaalta toimivia malleja levittää jo olemassa olevia hyviä kokemuksia koulukiusaamisen ehkäisystä ja siihen puuttumisesta”, Grahn-Laasonen sanoo.

Asiantuntijoista koostuvan työryhmän tehtävänä on arvioida jo käytössä olevien kiusaamisen vastaisten toimenpiteiden ja ohjelmien toimivuutta ja vahvistaa tutkitusti vaikuttavia kiusaamisen ehkäisyn malleja. Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa käytettäviä hyväksi koettuja toimintatapoja kootaan valtakunnallisesti kaikkien päiväkotien ja koulujen käyttöön.

Työryhmän toimeksiantona on tehdä esitys mahdollisista lainsäädännön muutoksista, joilla voidaan puuttua kiusaamiseen.

Työryhmän työ on osa valtakunnallista lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa, jota toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyönä.

Lisää tietoa

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa