Eurooppa Politiikka

Orbánin toinen kirje Junckerille: ”Unkari ei ole maahanmuuttomaa, eikä aio tulla sellaiseksi”

Kuva Gergely Botár / Unkarin hallitus.
Toisessa kirjeessään Euroopan komission puheenjohtajalle, Jean-Claude Junckerille, Unkarin pääministeri Viktor Orbán vaatii, että Junckerin tulkinta solidaarisuudesta ei loukkaa EU:n lakeja eikä Unkarin perinteitä.

”Unkarilla ei ole kolonialistista taustaa, toisin kuin joillakin muilla suurilla EU-jäsenmailla,” Orbán sanoi ja jatkoi, että entisillä siirtomaavaltioilla on velvoitteita, jotka perustuvat kolonialistiseen menneisyyteen. ”Unkari ei ole maahanmuuttomaa eikä aio tulla sellaiseksi”.

JunckerJean-Claude 20170906


Viktor Orbán kirjoitti Jean-Claude Junckerille todenneensa tyytyväisenä, että komission puheenjohtaja viimeisimmässä kirjeessään oli tunnustanut Unkarin toimenpiteet Euroopan unionin ulkorajan puolustamiseksi. ”Viimeisten kahden kuluneen vuoden aikana Unkari on suojannut yhteisiä rajoja omilla joukoillaan ja raskailla investoinneilla, rakentamalla raja-aidan ja mobilisoimalla tuhansia rajapoliiseja,” kirjeessä sanotaan.

”Unkarin odotetaan toimivan kuten Schengen-alueen rajamaan tavoin, mutta maahan saapuvat siirtolaiset ovat maantieteellisistä syistä joutuneet ylittämään EU:n rajat jo aiemmin muissa jäsenmaissa, kuten Kreikassa. Tämän vuoksi Unkari ei ole ottanut osaa projekteihin, jotka eivät ole tämän asian suhteen selviä, eikä tule ottamaan osaa jatkossakaan,” Orbán sanoi.

Pääministeri Orbán kertoi kirjeessään myös, että Unkari ei voi hyväksyä sitä, että sitä yritetään pakottaa muuttumaan: ”Tulkintanne solidaarisuudesta on itse asiassa vain vaatimus Unkarin muuttamisesta siirtolaismaaksi, vastoin unkarilaisten omaa tahtoa. Tämä ei minun näkemykseni mukaan ole solidaarisuutta, vaan pakottamista.”

Orbán huomautti kirjeessään Junckerille myös siitä, että siirtolaisuuden ja EU-rahoituksen välillä ei tosiasiassa ole kytköstä, eivätkä eurooppalaiset lait edes salli sellaista.

Hän hämmästeli myös EU-komission vastustusta Unkarin rakentamien raja-aitojen rahoittamiseen osallistumiseen: ”Jokainen, joka kieltäytyy hyväksymästä raja-aitoja, ei voi eikä halua suojata Euroopan unionin kansalaisia”.

”Missä hyvänsä esiintyy laittomien rajanylitysten yrityksiä suuressa määrin, niiden torjuminen ilman fyysisiä esteitä on mahdotonta,” kirjeessä sanottiin. ”Jos EU-komissio rajojen suojaamisen sijaan vain innokkaasti rahoittaa toimenpiteitä ja instituutioita, jotka tähtäävät siirtolaisten vastaanottamiseen heidän pysäyttämisensä sijaan, tarjotaan vain houkutin sadoille tuhansille Eurooppaan siirtymistä harkitseville”.

”Tämän vuoksi toistan Unkarin hallituksen pyynnön, että Euroopan unioni maksaisi puolet Schengen-rajan suojaamiseen tähtäävistä Unkarin kustannuksista, koskien myös raja-aitaa,” Orbán kirjoitti ja painotti, että unkarilaisten veronmaksajien kustannukset ovat olleet noin 883 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana.

”Raja-aita ja unkarilaiset rajapoliisit eivät suojaa yksinomaan Unkarin kansalaisia, vaan myös itävaltalaisia, saksalaisia ja kaikkia muita EU-kansalaisia,” Orbán päätti kirjeensä.

Viktor Orbanin kirje Jean-Claude Junckerille

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit