Kotimaa Politiikka

Osa hallituspuolueista vaatii turkistarhauksen kieltämistä

Kuva: Oikeutta eläimille / Flickr / CC BY 2.0

Tällä hetkellä Suomessa on noin 900 turkistarhaa. Viidestä hallituspuolueesta kolme haluaa lopettaa turkistarhauksen Suomessa.

Hollannissa jopa 11 turkistarhalla on todettu koronatapauksia eläimillä. Tapausten myötä Hollannin parlamentti kannattaa turkistarhauksien kiellon toimeenpanon siirtymäajan lyhentämistä siten, että tarhat on suljettava jo tämän vuoden aikana.

Vasemmistoliitto on jo pitkään nostanut esiin turkistarhauksen epäeettisyyden. Puolueen tavoitteena on edistää eläinten oikeuksia muun muassa ajamalla turkistarhaus hallitusti alas luopumisjärjestelmän avulla.

– Ennen kaikkea on muistettava, että turkistarhaus on epäeettistä ja julmaa bisnestä elävien olentojen hyvinvoinnin kustannuksella, Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä toteaa.

Tänään rintama turkistarhausta vastaan laajeni, kun myös SDP päätti puoluekokouksessaan ajaa turkistarhauksen lopettamista Suomessa ja Euroopan unionin alueella.

Hollannin lisäksi turkistarhausalaa ajetaan alas ympäri maailmaa. Norjan parlamentti päätti tarhauskiellosta viime vuonna ja Bosniassa viimeinen turkistarha sulki ovensa kesällä.

Kansainvälisen paineen lisäksi alan kannatus Suomessa on laskussa. Selvityksen mukaan jopa 74 % suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta.

Tällä hetkellä Suomessa on vielä noin 900 turkistarhaa, kun 1980-luvulla niitä oli lähes 6000.

Turkistakkiin tarvitaan kymmenien eläinten nahat

Tarhattavilla eläimillä on vastaavat vaistot ja tarpeet kuin villeillä sukulaisillaan. Turkistarhojen eläimet ovat usein häiriintyneitä elinolojensa vuoksi, sillä turkistarhoilla tila häkissä saattaa olla miljoonasosa lajityypillisestä elintilasta.

Eläimillä esiintyy usein stereotyyppistä häiriökäyttäytymistä kuten saman liikeradan toistavaa liikehdintää, häkin seinää vasten pomppimista taukoamatta. Eläimet voivat myös alkaa purra itseään tai toisiaan ja jopa syödä häkkitoverinsa. Usein ketut tappavat omat poikasensa.

Keväällä syntyneet pennut tapetaan noin puolivuotiaina talvella, jolloin niiden turkki on tuuheimmillaan. Tappamisen jälkeen eläin nyljetään ja lopulta sen nahasta syntyy esimerkiksi takki – tai oikeastaan melko pieni osa takkia, sillä yhteen turkistakkiin tarvitaan kymmenien eläinten nahat.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit