Eurooppa Maahanmuutto

Oskarshamn antaa ajo-opetusta maahanmuuttajanaisille mutta säästää vanhuksista

Kuvituskuva. Kuva Shutterstock.

Smålandin historiallisessa maakunnassa sijaitseva Oskarshamnin kunta haluaa yhdistää työelämään valmistautumisen ja ajo-opetuksen.

Kaksitoista Lähi-idästä lähtöisin olevaa naista saavat Oskarshamnissa ajo-opetusta arabiankielellä. Projektin nimi on SVT:n artikkelin mukaan ”Nu kör vi” – ”Nyt me ajetaan”.

Kunnan työvoimayksikön vastaava Pamela Campusano kertoo kunnassa havahdutun siihen, että monien vasta saapuneiden naisten sekä työmarkkinoiden ja ajokortin välissä on ammottava kuilu. Saattaakseen työmarkkinoita ja autoilua lähemmäksi maahanmuuttajanaisia, kunta on myöntänyt 378 000 Ruotsin kruunua 12 naisen arabiankieliseen ajo-opetukseen. Kunta vastaa ryhmän oppitunneista syntyvistä kustannuksista. Myös oppitunnit Ruotsin työmarkkinoiden olemuksesta maksetaan kunnan puolesta.

Campusanon mukaan projekti, jonka odotetaan helpottavan maahanmuuttajanaisille ominaista pitkäaikaistyöttömyyttä, on ylittänyt odotukset. Myös ajo-opetukseen osallistuvat naiset kokevat autoilun tärkeänä.

– Voi halutessani ajaa aivan minne tahansa, eräs päähuiviin pukeutunut nainen kertoo tunnelmistaan SVT:n videolla.

– Jos haluan mennä jonnekin, eikä bussi tule ajoissa … Jos minulla on ajokortti ja voin ajaa autoa, minusta tulee vapaa, toinen ajo-opetukseen osallistuva nainen toteaa.

Samalla kun Oskarshamn käyttää satoja tuhansia kruunuja kahdentoista maahanmuuttajanaisen ajo-opetukseen, kunta säästää vanhuksista.

Marraskuun alussa Oskarshamnin valtuusto päätti sulkea kolme vanhainkotia ja siirtää asukkaat yhteen suuryksikköön Oskarshanmin keskustassa. Toimenpiteen toivotaan pienentävän kunnan menoja 30 miljoonalla kruunulla.

Vuoden 2018 lopussa Oskarshamnin väestöstä 14,19 prosenttia oli syntynyt muualla kuin Ruotsissa, kun koko maan vastaava luku oli 19,12 prosenttia.

Korjattu virheellisesti ilmaistuja valuuttoja 29.12 klo 15:15

  • 837
    Shares