Kolumnit

Otanmäen mielenosoitus herätti tunteet pintaan – Kymmenittäin hautakynttilöitä uhrin muistolle

Otanmäellä järjestettiin eilen torstaina mielenosoitus teemalla ”kajaanilaisten turvallisuus ensin” Suomi Ensin -liikkeen toimesta.


Mielenosoituksen oli tarkoitus alkaa iltapäivällä klo 17.30, mutta järjestäjien pitkästä matkasta johtuen he saapuivat paikalle hieman myöhässä aikataulusta.

Saavuimme paikalle hieman viiden jälkeen iltapäivällä, ja katsoimme auton ikkunoista, kun yllättävän suuri määrä paikkakuntalaisia oli saapunut mielenosoituspaikan lähimaastoon katselemaan ehkä jopa hieman varautuneina tulevaa tapahtumaa. Mielenosoitus on allekirjoittaneelle jo yli kymmenes laatuaan viimeisen kuluneen vuoden aikana. Ajoimme kylän keskustan halki etsien parkkipaikkaa yrittäen tunnistaa ihmisiä ikkunoiden lävitse, kunnes löysimme paikan minne jättää automme.

Pakkasimme kuvauskaluston valmiiksi ja aloimme lähestyä vastaanottokeskusta, jonka viranomaiset olivat eristäneet nauhalla. Poliisi oli turvannut turvapaikanhakijoiden asuintilat ja pyytänyt heitä pysymään rakennuksen sisällä. Pääosin kaikissa ikkunoissa oli sälekaihtimet ja verhot vedetty kiinni. En tiedä oliko tämäkin tehty viranomaismääräyksestä, vai halusivatko turvapaikanhakijat paeta todellisuutta. Harva pystyy kohtaamaan surevaa väkijoukkoa, kun omasta viiteryhmästä kaksi henkilöä on mahdollisesti syyllistynyt henkirikokseen, raa’asti kuristamalla.

Vastaanottokeskusta vastapäinen kerrostalo
Vastaanottokeskusta vastapäinen kerrostalo
Tapahtuman järjestäjät saapuivat paikalle ja alkoivat rakentaa puitteita mielenosoitukselle. Miehet ja naiset laittoivat esille kahvi- ja teetarjoilun, sekä äänentoistolaitteet. He olivat järjestäneet paikalle myös kymmenittäin hautakynttilöitä. Yksi tapahtuman järjestäjistä, Marco de Wit, tarttui megafoniin ja alkoi kutsua paikallisia sekä kauempaa tulleita vieraita poliisin aitaamalle alueelle, suoraan vastaanottokeskuksen eteen. Tapahtumaan osallistuneet näyttivät kävelleen hieman aprikoiden, uskaltaakohan täällä näyttää naamaansa. Mielenosoitus oli ensimmäinen laatuaan monelle osallistujista.

Vihdoin äänentoistolaitteet saatiin kytkettyä ja Marco aloitti mielenosoituksen avauspuheen, jonka jälkeen hiljennyimme minuutin ajaksi vainajan muistolle. Tästä eteenpäin olikin tulossa painavaa asiaa, suoraan sydämestä. Se mitä paikalla koin, oli jotain täysin erilaista verrattuna aiempiin mielenosoituksiin. Tunnelma oli rauhallinen, välillä jopa surullisen hiljainen ja harras, muutamia yhteishenkeä kohottavia huudatuksia lukuunottamatta. Freyan esittämän laulun aikana katselin monen paikallisen herkistyvän uhrin muistolle, ja antavan hänelle sen, mitä ihminen voi toiselle surressaan antaa – kyyneleen. Vilpittömän, kauniin, ikävän kyyneleen.

Ihmiset ovat heränneet. Tapahtuma herätti nukkuvat tunteet; ikävän, kaipuun, raivon ja mahdollisesti kaikkea siltä väliltä, sekä hieman skaalan ulkopuoleltakin. Itse ulkopaikkakuntalaisena en tuntenut uhria, mutta tunnelma oli käsin kosketeltavissa, melkein kuin olisin tuntenut hänet aina. Olin surullinen.

Tapahtumassa puhui useita henkilöitä. Ehkä mieleenpainuvimpina puheina järjestäjätahon lisäksi muistiin jäi Junes Lokan jo mahdollisesti jopa sadas ja Tiina Wiikin ensimmäinen puhe. Ensimmäistä kertaa mukana oli tunnetta suoraan sydämestä, painavaa asiaa ja vilpittömyyttä. Petteri Orpo, Päivi Nerg… Heillä on verta käsissään tämän traagisen surman johdosta. Junes laukoi täyslaidallisen päin valtion johtohahmoja. Tiina taas oli huolissaan turvallisuusilmapiirin muutoksesta, sillä hän kokee, että Oulun ympäryskunnissa on voinut käydä yksin ilman pelkoa raiskauksista, ryöstöistä ja pahoinpitelyistä, mutta toista on nyt. Harmittaa todeta, että ajat ovat muuttuneet radikaalisti kymmenessä vuodessa, itseasiassa jopa viimeisen vuoden aikana.

Puheiden lähennellessä loppuaan, tapahtuman järjestäjät avasivat hautakynttiläpakkauksia ja toimittivat kynttilöitä osallistujille. Minäkin sain yhden, jossa liekki paloi valmiina. Yksi liekki sammui Otanmäellä aivan liian aikaisin, minkä vuoksi sytytimme kymmeniä lisää. Sytytimme kynttilät kunnioittaaksemme ja muistaaksemme viatonta henkilöä, joka joutui tämän poliittisten päättäjien edesauttaman rikoksen uhriksi, jota tappona tutkitaan.

Otanmäki-1-2

Keräännyimme pitkään hajanaiseen jonoon bannerin taakse, joka oli koristeltu Suomen lipulla tekstein ”Suomi Ensin – Rajat Kiinni”. Marssimme poliisiauton vetäessä letkaa surmapaikalle, jonne laskimme kymmenittäin kynttilöitä. Lepää rauhassa Arto, osanottoni omaisille ja läheisille.

Uutta tietoa Otanmäen taposta

Otanmäkeläisen miehen kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan nyt tappona, törkeänä ryöstönä ja maksuvälinepetoksena Kajaanin Otanmäen tapahtumien esitutkinta on edennyt ja asiaan on saatu lisäselvitystä. Asian rikosnimikkeet ovat osin muuttuneet. Otanmäkeläisen miehen kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan nyt tappona, törkeänä ryöstönä ja maksuvälinepetoksena. Tapausta, jossa toiselta otanmäkeläiseltä mieheltä anastettiin omaisuutta, tutkitaan edelleen ryöstönä. Molempien epäiltyjen epäillään syyllistyneen kaikkiin […]

0 comments

Suomen Sisu: Kajaanin ryöstömurha olisi voitu estää

Suomen Sisu on ottanut kantaa Kajaanissa tapahtuneeseen henkirikokseen Kajaanin Otamäessä irakilaismiesten tekemä ryöstömurha on kauhistuttava ja pitkään pelätty tapahtuma. Veriteko tapahtui vain hetki sen jälkeen, kun eläköitynyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero oli varoittanut suurta yleisöä vastaanottokeskusten asukkaiden järjestäytymisestä ja heidän mahdollisista yhteyksistään järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Otamäen murha osoitti uhkakuvan olleen todellinen, eikä uhka vastaavan toistumisesta ole vähentynyt. […]

0 comments

Otanmäen mielenosoitus herätti tunteet pintaan – Kymmenittäin hautakynttilöitä uhrin muistolle

Otanmäellä järjestettiin eilen torstaina mielenosoitus teemalla ”kajaanilaisten turvallisuus ensin” Suomi Ensin -liikkeen toimesta. Mielenosoituksen oli tarkoitus alkaa iltapäivällä klo 17.30, mutta järjestäjien pitkästä matkasta johtuen he saapuivat paikalle hieman myöhässä aikataulusta. Saavuimme paikalle hieman viiden jälkeen iltapäivällä, ja katsoimme auton ikkunoista, kun yllättävän suuri määrä paikkakuntalaisia oli saapunut mielenosoituspaikan lähimaastoon katselemaan ehkä jopa hieman varautuneina […]

0 comments

Otanmäen uhri tapettiin kuristamalla

Kainuun Sanomat kertoi eilen lisätietoja Otanmäen henkirikoksesta, uhri surmattiin kuristamalla Kajaanin Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11.9.2016 aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt Otanmäkeläinen mies. Poliisi on ottanut tapauksiin liittyen kiinni kaksi irakilaista miestä, jotka molemmat ovat turvapaikanhakijoita. Kainuun käräjäoikeus käsitteli vangitsemisasiat suljetuin ovin ilman yleisöä. Lisäksi käräjäoikeus määräsi vangitsemisasiakirjat salassa pidettäviksi. Käräjäoikeus määräsi molemmat epäillyt […]

0 comments

Otanmäen taposta epäillyt turvapaikanhakijat esitetään vangittavaksi

Rikoksista epäiltyjä tullaan esittämään vangittaviksi. Heidän epäillään todennäköisin syin syyllistyneen tappoon ja kahteen ryöstöön. Miehet ovat syntyneet vuonna 1988 ja 1997. Asiassa on kuulusteltu rikoksista epäiltyjä, ryöstön asianomistajaa ja todistajia. Kuulustelujen sisältöjä ei voida tutkinnallisista syistä kommentoida, kertoo rikosylikomisario Jarkko Maksniemi. Kajaanin Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11.9.2016 aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt Otanmäkeläinen mies. […]

0 comments
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit