Tuoreessa päätöslauselmassaan EU-parlamenttiedustajat haastavat EU-huippukokouksen julistuksen oikeusvaltiomekanismin tuomioistuinkäsittelystä. EU-neuvoston yksimielisyysvaatimus halutaan myös purkaa, sillä se ”viivästyttää päätöksentekoa”.
EU-parlamentti hyväksyi keskiviikkoillan äänestyksessä päätöslauselman EU-budjetista vuosille 2021-2027, elpymisvälineestä ja oikeusvaltioasetuksesta.
Päätöslauselmalla parlamentti kertoo ottavansa ottaa tervetulleena vastaan tiedon EU:n rahoituspaketista ja sen sisältämän uuden oikeusvaltiomekanismin hyväksymisestä. Parlamentti myös muistuttaa uuden mekanismin historiallisesta merkityksestä.
Eurooppa-neuvosto kertoi 11. joulukuuta antamassaan julistuksessa, että EU-komissio ei voi soveltaa oikeusvaltiomekanismia ennen EU-tuomioistuimen arviota. Tämä julistus ei EU-parlamenttia miellytä. Sen sijaan EU-parlamentti vaatii, että oikeusvaltioperiaatteen ehdollisuutta tukia jaettaessa on noudatettava heti vuoden 2021 alkaen.
– EU-sopimusten mukaisesti Eurooppa-neuvosto ei toimi lainsäätäjänä. Mepit katsovatkin näin ollen, että Eurooppa-neuvoston poliittista julistusta ei voida pitää lainsäädännön tulkintana. Komissio hoitaa tehtäväänsä täysin riippumattomana, ja Eurooppa-neuvoston päätelmät eivät voi sitoa komissiota sen soveltaessa säädöksiä, mepit huomauttavat päätöslauselmassaan.
Bryssel on syyttänyt Puolaa ja Unkaria oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta. Kun maat arvellessaan joutuvansa uuden oikeusvaltiomekanismin ensimmäisiksi kohteiksi käyttivät veto-oikeuttaan EU-budjettiin, Bryssel antoi ymmärtää,että oikeusvaltiomekanismia sovellettaisiin objektiivisesti ja sitä voitaisiin testata EU:n korkeimmassa oikeudessa ennen täytäntöönpanoa.
Myös EU:n päätöksenteossa vaadittavan yksimielisyyden poistamista vaaditaan päätöslauselmassa. Parlamenttiedustajien mukaan vaatimus kaikkien EU-jäsenmaiden suostumuksesta EU-budjetista neuvoteltaessa on viivästyttänyt neuvotteluja kohtuuttomasti. Tässä EU-parlamentti viittasi juuri Puolan ja Unkarin käyttämään veto-oikeuteen.
Parlamentti esittääkin, että Euroopan tulevaisuutta käsittelevässä konferenssissa asialistalle otetaan yksimielisyysvaatimuksen poistaminen.
Lähteet Euroopan parlamentti (1, 2, 3), Kansalainen.
- 626Shares