Kotimaa Politiikka

Oululaiset kunnallisvaaliehdokkaat Junes Lokka ja Tiina Wiik: Suomalaisuus on monikulttuuria rikkaampaa

Junes Lokka ja Tiina Wiik
Aito suomalainen yhteislista -vaalilistan oululaiset kunnallisvaaliehdokkaat Junes Lokka ja Tiina Wiik kertovat Kansalaisen haastattelussa vaaliteemoistaan.

Oululaiset Junes Lokka sekä Tiina Wiik ovat ehdolla kunnallisvaaleissa Aito suomalainen yhteislista -vaalilistalta. Molemmat ovat tunnettuja maan laajuisesti maahanmuuttorealismistaan ja kansalliskonservatiivisuudestaan, sekä näitä aihepiirejä käsittelevistä blogikirjoituksistaan, unohtamatta Monokulttuuri -nettiradiota, jota he ovat mukana toimittamassa.

Tiina Wiik – joka kertoo olevansa järkipohjainen maahanmuuttokriitikko, vankka empirismin ja rationalismin kannattaja – asettaisi peruspalvelut etusijalle, toisi läpinäkyvyyttä kunnallispolitiikkaan, haluaisi turvata lähikoulut ja -palvelut sekä nostaisi perinteet ja kansallismielisyyden kunniaan.

Parannusta vaativista peruspalveluista hän nostaa esimerkeiksi teiden ylläpidon ja hammashuollon. Tiestön kunto kaupungin vastuulla olevilla alueilla on huonontunut huomattavasti viimeisten vuosien aikana, ja hammashuoltoon julkiselle puolelle jonotusajat saattavat olla jopa vuoden ei-kiireellisissä tapauksissa.

Hän kritisoi voimakkaasti myös sitä, että vanhusten hoidosta leikataan jatkuvasti, ja samaan aikaan  rahaa käytetään luksusprojekteihin”, kuten esimerkiksi Kallioparkkiin ja sen laajennuksiin. Tällaiset ”luksusprojektit” eivät hänen mukaansa olisi  tämän hetken asioita, sillä laajennuksellekin varsinainen tarve olisi vasta kymmenien vuosien kuluttua.

”On asioita, joihin tarvittaisiin rahoitusta juuri tällä hetkellä, kuten edellä mainitsemani teiden ylläpito ja terveydenhuolto. Juuri näitä peruspalveluita vartenhan veroja kerätään. On järjetöntä, että luksusprojektit ajavat edelle,” Tiina Wiik painottaa.

Wiik alleviivaa läpinäkyvyyttä päätöksenteossa. Hän kertoo, että vaikka Oulussa kaupunginvaltuuston kokoukset lähetetään suorana, tiedon löytäminen muutoin on kovin vaikeaa ja vaatii ”uskomatonta kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä”. Tämä johtuu hänen mukaansa muun muassa kaupungin omaksumasta arkistointitavasta, missä kaikki tiedostot ovat pdf-muodossa, eikä tiedostojen nimistä voi päätellä sisältöä.

Läpinäkyvyyttä hän haluaisi tarjota myös hankkimalla ja julkaisemalla sellaista tietoa, jota kuntalaisten ei ole tyypillisesti helppoa saada.

”Valtuutettujen on helpompi hankkia tietoa viranomaistahoilta. Esimerkiksi Olli Immonen selvitti maahanmuuton kulut päästyään valtuustoon, koska valtuutettuna hän kykeni sen tekemään,” Wiik toteaa.

 

Tiina Wiik

 

Wiik kertoo, että Oulussa, kuten tietysti muuallakin, täytyy lopettaa arvoliberalismin ja monikulttuurisuuden palvonta.

”Oulussa jaetaan kouluissa ”Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä” -kirjoja, ja vaikka kaupunki ei kustannakaan kirjaa, niin kaupunki hoitaa kuitenkin sen jakelun kouluihin. Järjestöt ajavat näillä kirjasilla omaa arvoliberaalia asiaansa. Kaupungin ei pidä osallistua ideologiseen aivopesuun millään lailla: tällaiset projektit, missä jaetaan kolmannen aallon feministien oppaita koululaisille, pikkulapsille, ovat täysin käsittämättömiä,” Tiina Wiik hymähtää.

Wiik sanoo, että Suomi on rakennettu perinteisten arvojen vallitessa. Silloin asiat olivat hyvin ja Suomi kehittyi. Nyt Suomi on pysähtyneisyyden tilassa, ja tietyllä lailla on jopa menty taaksepäin.

”Ei olisi koskaan pitänyt alkaa korjaamaan sellaista, mikä ei ole rikki. Perinteiset arvot toimivat aiemmin hyvin, ja Suomi kehittyi, kun perinteisiä arvoja noudatettiin. Yhtäkkiä tilalle tulivat äärettömän pitkälle viedyt, hyödyttömät tasa-arvoideologiat sekä  feminismi, joka ei nykymuodossaan edistä tasa-arvoa ja on itse asiassa vahingollista naisille,” Wiik kertoo.

”Meidän tulee palata takaisin niihin arvoihin, jotka toimivat aiemmin eikä tehdä yhteiskunnallisia kokeita, joista yhteiskunta joutuu maksamaan. Suomalainen yhteiskunta ei saa olla koekenttä, jolla testataan erilaisia ideologioita veronmaksajan ja tavallisen kansalaisen kustannuksella,” kunnallisvaaliehdokas Tiina Wiik painottaa.

Meidän täytyy säilyttää suomalainen kulttuuri ja palata niihin perinteisiin arvoihin joilla Suomi rakennettiin – Tiina Wiik

Hänen talouspolitiikkansa pääteemaksi nousee Oulun kaupungin velkaantumiskierteen katkaisu. Kaupungin byrokraattinen koneisto on hänen mukaansa aivan liian suuri, ja pelkästään kaupungin työntekijöiden palkkoihin menee satoja miljoonia euroja vuodessa.  Wiik sanookin, että velkaantuminen tulee katkaista vaikka leikkaamalla toisarvoisemmista menoista, mutta kunnallisveroa ei kuitenkaan tule nostaa.

”Kaupungin täytyy elää varojensa mukaan, kuten tavallisten kansalaistenkin. Veronkorotukset karkottaisivat yritykset ja muuttoa suunnittelevat kansalaiset. Jos velkaantumiskierrettä ei nyt katkaista, ongelmat vain sysätään  jälkipolvien ratkottavaksi, jolloin tehtävä tulee olemaan vielä vaikeampi,” hän painottaa.

Järkiperäisenä maahanmuuttokriitikkona tunnettu Tiina Wiik kertoo, että lakeja ei voida muuttaa kunnallispolitiikassa, mutta asiaan voidaan vaikuttaa esimerkiksi lopettamalla vastaanottokeskukset, lopettamalla pakolaisten vastaanotto, ja lopettamalla kuntapaikkojen tarjoaminen:  ”Kaiken lisäksi nämä asiat parantaisivat oululaisten turvallisuutta. Näihin asioihin voi vaikuttaa kuntatasolla.”

Wiik haluaisi auttaa aikoinaan maata rakentanutta ja veronsa maksanutta kansanosaa, nykyisiä vanhuksia ja eläkeläisiä, ja helpottaa heidän vanhuudenpäiviään. Hänen mukaansa kaupunki voisi tarjota vanhuksille – joille on hyvin vähän aktiviteetteja tarjolla – parina päivänä viikossa ilmaisia kyytejä, jolloin vanhukset voisivat muun muassa helpommin hoitaa  juoksevat asiansa. Hän olisi myös valmis tutkimaan mahdollisuutta tarjota vanhuksille kaupungin kustantamia teatterikäyntejä.

”Vanhuksilta tyypillisesti vain leikataan, mutta he ovat rakentaneet tätä maata, ja olisi vain oikeus ja kohtuus, että heille myös tarjottaisiin jotain korvaukseksi raskaan raadannan vuosista,” kunnallisvaaliehdokas puuskahtaa.

Tiina Wiik muistuttaa, että menestyäkseen oululaisten ja koko Suomen tulee muistaa menneisyytensä – historiansa ja arvonsa.

”Meidän täytyy säilyttää suomalainen kulttuuri ja palata niihin perinteisiin arvoihin joilla Suomi rakennettiin. Vain näin päästään takaisin menestykseen johtavalle tielle,” oululainen kunnallisvaaliehdokas Tiina Wiik sanoo.

 

Aito suomalainen yhteislista – Junes Lokka ja Tiina Wiik

 

Junes Lokka, ”maan tunnetuin maahanmuuton vastustaja” – joksi valtamedia hänet viime vuoden lopulla arvosti – kertoo olevansa  tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolustaja sekä toimivansa myös rasismia vastaan. Hallitsematonta maahanmuuttoa hän sen sijaan kertoo vastustavansa kaikin voimin.

Hän tulisi kaupunginvaltuutettuna ajamaan juomaveden ottoa pohjavesialueilta, jätehuoltoa kunnalliseksi, raitiovaunujen ja lähijunien käyttöönottoa sekä lakkauttamaan turvapaikanhakijoiden ottamisen Ouluun.

”Sen sijaan että Oulussa käytettäisiin hanavetenä puhdistettua pintavettä, otettaisiin maaperästä pohjavettä, kuten monissa muissa kaupungeissa. Pohjaveden maku ja laatu ovat parempia kuin puhdistetun pintaveden,” Junes Lokka kertoo.

Lokka puolustaa raitiotien rakentamista Oulun alueelle.

”Oulun kaupungin tekninen keskus laski vuonna 2012, että jos raitiotie rakennettaisiin kulkemaan Oulunsalon lentoasemalta rautatieaseman kautta Linnanmaalle, jatkuen ehkä Herukkaan, kustannukset olisivat vastanneet suurin piirtein Kallioparkin kustannuksia. Raitiotie olisi monellakin tavalla hyödyllinen, koska Oulun seutu on varsinkin aamuisin ja iltapäivisin erittäin ruuhkainen. Raitiotie vähentäisi myös bussien liikennöintitarvetta.  Ajatus raitiotiestä ei suinkaan ole tuulesta temmattu, vaan hyvä vaihtoehto bussiliikenteelle kaupungin alueella,” kunnallisvaaliehdokas kertoo.

Hän kertoo, että lähijunat voisivat myös tulla kyseeseen, esimerkiksi Limingan ja Iin välillä: ”raiteet ovat valmiina olemassa, joten miksipä tämä ei toimisi. Tietysti kaukojunaliikennettä on jo, mutta se on sen verran harvaa, että oikein ajoittamalla raiteet pystyisi ottamaan myös lähiliikenteen käyttöön.”

Junes Lokka

 

Junes Lokka tukee jätehuollon kunnallistamista. Jätemaksua kunnallistaminen ei kokonaan poistaisi, mutta kaupunki olisi merkittävämpi kilpailuttaja kuin taloyhtiöt tai yksityishenkilöt, ja saman yrityksen kalusto hoitaisi suuremman alueen kerralla, jolloin kustannustaso laskisi.

”Syntyisi säästöä, sillä nykyään samalla alueella saattaa ajaa useampi yritys saman päivän aikana. Tämä ei ole  ympäristöystävällistä. Markkinaehtoinen kilpailutus ei aina toimi. Ei pidä lukittautua ideologioihin, vaan päättää puhtaalla järjellä paras tilanteeseen sopiva ratkaisu,” Lokka kertoo.

”Maan tunnetuin maahanmuuton vastustaja” muistelee, että ”turvapaikanhakijoita tuli maahan vuosien 1990 ja 2014 välillä noin 3 000 vuodessa, poikkeuksena 2009, jolloin heitä tuli noin 9 000. Jo nämäkin määrät ovat aiheuttaneet paljon ongelmia”.

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita tuli maahan noin 32 000, joista suurin osa Ruotsin kautta Suomeen, monen turvallisen maan läpi ja kaikkien asetusten vastaisesti.  Ouluun heitä saapui omatoimisesti noin 70 joka päivä, ja Oulun kaupunki sekä ympäristökunnat perustivat vastaanottokeskuksia sekä hätämajoitusyksikköjä.

Lokka kertoo, että ”pointti on nyt siinä, että kun katsotaan vuotta 2015 ja kaupungin toimia, niin totuus on, että näihin asioihin voidaan myös kuntatasolla vaikuttaa. Sen sijaan että laittomasti maahan tulleille perustettaisiin vastaanottokeskuksia ja hätämajoituksia, kaupungin tulisi kieltäytyä tällaisista toimenpiteistä. Tuolloin yleinen hokema oli, että maahan tulleet ovat laillisesti maassa, koska he hakevat turvapaikkaa. Kun kielteisiä päätöksiä alkoi tulemaan ja näiden ihmisten olisi pitänyt poistua maasta, perusteltiin heidän maahan jäämistään sillä, että päätöksistä on jätetty valituksia.  Nyt valituksiakin on hylätty, mutta silti näiden ihmisten annetaan vaikkapa leiriytyä Oulun keskustassa. Oulussa laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten leiri on ollut kaupungin keskustassa jo 3 viikkoa, ja ohi kulkevat vanhukset ovat kertoneet pelkäävänsä näiden mellakointia”.

Ei pidä lukittautua ideologioihin, vaan päättää puhtaalla järjellä paras tilanteeseen sopiva ratkaisu – Junes Lokka

Lokka kertoo toisaalta ymmärtävänsä,  miksi näiden ihmisten poistaminen maasta on niin hankalaa. Suuri osa heistä on tullut ilman passia, ja esimerkiksi Irak ei ota ihmisiä takaisin passittomia henkilöitä.

”Tällä hetkellä yli 10 000 ihmistä odottaa päätöstä turvapaikkahakemukseensa, ja kun tulee kesä, voi olla, että Oulussakin mieltä osoittaa satoja laittomasti maassa olevia,” Lokka painottaa.

Lokka painottaa, että siirtolaisuuteen liittyvissä asioissa tulee olla ehdoton. Tilannetta ei saa päästää riistäytymään käsistä kuten esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Italiassa ja Hollannissa on tapahtunut. Kun maassa asuu  satoja tuhansia ulkomaalaisia – tyypillisesti esimerkkimaiden tapaan omissa yhteisöissään – ei ole enää yksinkertaista, tai edes minkäänlaista keinoa korjata tilannetta.

Junes Lokka ja Tiina Wiik, Aito suomalainen yhteislista -vaalilistan ehdokkaat kertovat, että jos toinen heistä tulee valituksi valtuustoon, toisesta tulee automaattisesti varavaltuutettu.

Lokalle nämä ovat toiset kunnallisvaalit. Vuonna 2012 hän sai 80 ääntä mutta ”nyt tunnettavuutta on tullut lisää muun muassa Rajat kiinni! -mielenosoituksista sekä julkaisemistani videoista ja kannanotoista,” Junes Lokka toteaa.

Aito suomalainen yhteislista -vaalilistan ehdokkaita voi äänestää Oulun alueella, johon kuuluvat myös entiset kunnat Haukipudas, Kiiminki, Ylikiiminki, Oulunsalo sekä Yli-Ii.

Junes Lokkaa voi äänestää numerolla 619 sekä Tiina Wiikiä numerolla 620.

Heidän mottonsa – jonka pitäisi olla itsestäänselvyys – kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan  ”Suomalaisuus on monikulttuuria rikkaampaa”.

Kuinkapa tuosta voisi olla eri mieltä.

Haastattelu Petri Saarela

2.4 klo 15:45 muutettu kuvausta äänestysalueesta

  • 969
    Shares