Kotimaa Rikos

Oulun käräjäoikeus tuomitsi toimittaja Johanna Vehkoon sakkorangaistukseen kunnianloukkauksesta

Johanna Vehkoo. Kuva Petri Saarela.

Ylelle kirjoittava toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin tänään Oulun käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen ja korvauksiin kunnianloukkauksesta. Vehkoo solvasi vuonna 2016 oululaista  maahanmuuttokriitikkoa ja kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa.

Ylelle kirjoittava toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin tänään Oulun käräjäoikeudessa oululaisen kaupunginvaltuutetun ja maahanmuuttokriitikon Junes Lokan halventamisesta.

Johanna Vehkoo julkaisi 2.11.2016 Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa hän nimitteli Lokkaa.

Oulun käräjäoikeus totesi tuomiolauselmassaan, että Vehkoon Lokasta käyttämät ilmaisut ”natsipelle”, ”natsi” ja ”tunnettu rasisti” ovat olleet haukkumasanoja, joiden tarkoituksena on ollut Lokan halventaminen. Käräjäoikeuden mukaan Vehkoon suorittama solvaaminen ei ole kohdistunut Lokkaan poliitikkona vaan henkilönä.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Johanna Vehkoon kunnianloukkauksesta 15 päiväsakkoon, yhteensä 150 euroa.

Kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas ja eurovaaliehdokas Junes Lokka pitää tuomiota oikeana, mutta arvostelee valtamedian kirjoittelua asiasta.

– Valtamediassa kerrotaan, että Vehkoo on nimitellyt minua, mutta valtamedia unohtaa erään vakavan asian, ja se on se, että Vehkoo maalasi minusta kuvan vaarallisena henkilönä, mikä en missään tapauksessa ole, kaupunginvaltuutettu muistuttaa.

Lisäksi Vehkoo tuomittiin korvaamaan valtiolle Lokan avustajan palkkiosta oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuus 1 517,76 euroa sekä Lokalle korvausta kärsimyksestä 200 euroa. Vehkoo tuomittiin myös maksamaan Lokalle tämän oikeudenkäyntikulut 6 071,04 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kalevan mukaan Johanna Vehkoo on tyytymätön käräjäoikeuden ratkaisuun ja aikoo valittaa siitä Rovaniemen hovioikeuteen.

Johanna Vehkoo on suomalainen tutkiva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista. Vehkoo on tutkinut journalismin faktantarkistusta Washington DC:n Wilson Centerissä ja laatujournalismia Oxfordin Reuters Institutessa.

Vehkoo on ollut myös julkisen sanan neuvoston jäsen kaudella 2016–18 ja toiminut muun muassa Ylen Faktabaarissa, joka kuvailee olevansa “verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu.”

Lähde Oulun käräjäoikeuden tuomiolauselma

Lisätty 12.4 klo 14:04 Junes Lokan kommentti sekä 14:45 tieto valittamisesta hovioikeuteen. Korjattu myös tieto Vehkoon JSN:n jäsenyydestä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa