Kotimaa Rikos

Oulun käräjäoikeus tuomitsi ulkomaalaismiehen vankeuteen lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista

Oulun oikeustalo. Kuva Petri Saarela.

Ulkomaalaismies tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa kolmesta lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta 2 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen  ja korvauksiin.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tänään vuonna 1992 syntyneen Hussein Eanad Jahil Al-Shiblawin 14-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta raiskauksesta. Rikokset on suoritettu marraskuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana. Al-Shiblawi on ollut vangittuna toukokuun alusta alkaen.

Käräjäoikeudessa Al-Shiblawi kiisti syytteet, mutta sanoi olleensa uhrin kanssa sukupuoliyhteydessä kymmenen kertaa. Hän sanoi heillä olleen seurustelusuhteen, eikä hän omien sanojensa mukaan ollut tietoinen uhrin iästä.

Syyttäjä piti seksuaalista hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa tekokertojen määrän ja huomattavan ikäeron vuoksi. Kyse ei ole ollut seurustelusuhteesta, vaan puhtaasta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt hyväksikäyttöä törkeänä väitetyn seurustelusuhteen ja uhrin iän vuoksi, joka oli lähellä 16 vuoden suojaikärajaa.

Al-Shiblawi oli molemmissa raiskauksissa pakottanut väkivaltaa käyttäen uhrin sukupuoliyhteyteen. Syyttäjä piti raiskauksia törkeinä muun muassa tekotapojen ja yllätyksellisyyden vuoksi, mutta käräjäoikeus katsoi väkivallan vähäisyyden puoltavan tavanomaista raiskausta.

Oulun käräjäoikeus katsoi uhrin kertomuksen sekä huoltajan ja todistajien lausuntojen mukaan teot toteennäytetyiksi ja tuomitsi Hussein Al-Shiblawin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta raiskauksesta yhteensä 2 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen. Al-Shiblawi joutuu korvaamaan uhrilleen 13 500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Hänet määrättiin myös maksamaan 80 euron rikosuhrimaksun sekä 25,60 euroa valtiolle todistelukustannuksia.

Uhrin asianajajille maksetaan valtion varoista yhteensä 6572 euroa asianajopalkkioita, josta Al-Shiblawi joutuu maksamaan puolet. Hussein Al-Shiblawin asianajajan palkkio 12 364,29 euroa jää veronmaksajien tappioksi Al-Shiblawin taloudellisten olosuhteiden vuoksi.

Käräjäoikeus määräsi uhrin ja hänen huoltajiensa henkilöllisyydet sekä oikeudenkäynnin asiakirjat salaisiksi 60 vuodeksi.

Lähde Oulun käräjäoikeuden julkinen seloste

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit