Kotimaa Politiikka

Oulun kaupunginvaltuustossa vaaditaan turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailuja lopetettavaksi

Oulun kaupungintalo. Kuva Wikimedia Commons / public domain
Ryhmä oululaisia kaupunginvaltuutettuja vaatii aloitteellaan Oulua lopettamaan turvapaikanhakijoiden vierailut päiväkodeissa ja kouluissa.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jenna Simula ja muut allekirjoittaneet vaativat valtuustoaloitteessaan, että kaupungin olisi ohjeistettava, ettei päiväkoteihin tai kouluihin tule viedä vierailemaan sellaisia henkilöitä, joiden taustoja ei varmuudella voida selvittää.

Aloitteen taustalla ovat Esikoto-hankkeen ja Suomen Punaisen Ristin järjestämät turvapaikanhakijoiden vierailut kouluihin ja päiväkoteihin, jotka ovat aiheuttaneet viime aikoina kohun sosiaalisessa mediassa.

Oulun kaupunginvaltuutettu Jenna Simula (ps)

Sekä maahanmuuttovirasto että poliisi ovat myöntäneet, ettei turvapaikanhakijoiden taustoja voida varmuudella selvittää. Minusta on selvää, ettei tällaisia henkilöitä tule silloin viedä päiväkoteihin tai kouluihin, Simula perustelee jättämäänsä aloitetta.

Suomeen tuli vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa, joista vain joka viidennen henkilöllisyys oli viranomaisten tiedossa. Osalla turvapaikanhakijoista varmistuminen henkilöllisyydestä jää pysyvästi auki. Näitä henkilöitä on maassa tälläkin hetkellä jopa myönteisillä turvapaikkapäätöksillä.

Useat luottamushenkilöt ovat saaneet kielteistä palautetta turvapaikanhakijoiden vierailuista, ja keskustelu sosiaalisessa mediassa käy kuumana.

Lasten oikeus turvalliseen päivähoitoon ja koulupäivään tulee laittaa eri tahojen järjestämien vierailujen edelle. Luottamuksen säilyttäminen kaupungin toimijoiden ja lasten vanhempien välillä on tärkeää, ja siksikin annettuun palautteeseen vierailuista tulisi reagoida, aloitteessa vaaditaan.

Valtuustoaloitteen allekirjoittivat Jenna Simula (ps), Matias Ojalehto (kesk), Sirpa Tikkala (kesk), Sebastian Tynkkynen (ps), Juha Vuorio (ps), Annemari Enojärvi (ps), Veijo Väänänen (ps) ja Junes Lokka (asy).

  • 1.5K
    Shares