Kotimaa

Oulun yliopistossa tutkitaan ilmastosiirtolaisuutta

Kuva Wikimedia Commons.

Oulun yliopiston ja Siirtolaisuusinstituutin tutkijoiden yhteistyössä toteuttama Ilmastosiirtolaisuus: kohti ilmiön parempaa ymmärtämistä ja hallintaa (ILMASI) -hanke tuottaa tietoa ilmastonmuutoksen tuomien ympäristömuutosten vaikutuksesta muuttoliikkeeseen eri alueilla.

Muuttoliike voidaan nähdä perinteisesti tavanomaisena keinona sopeutua ympäristömuutokseen, Oulun Yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Kiihtyneen ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien ympäristömuutosten ja katastrofien seurauksena yhä useammat ihmiset muuttavat väliaikaisesti tai jopa pysyvästi toisille alueilla.

Ilmastosiirtolaisuuteen liittyviin ilmiöihin kiinnittyvät kehityskulut ja mahdolliset riskit ovat osin tuntemattomia, tiedotteessa muistutetaan. Lisäksi rajat ylittävä ilmastosiirtolaisuus näyttäytyy monimutkaisena ja monitasoisena kysymyksenä, jossa yhteen sovitettavana on varsin ristiriitaisiakin näkemyksiä.

– Huomiota tulisikin kiinnittää erityisesti ympäristömuutoksiin sopeutumisen ja muutosjoustavuuden lisäämiseen, sanoo tutkimushankkeesta vastaava aluepolitiikan ja aluekehityksen professori Eeva-Kaisa Prokkola Oulun yliopistosta.

ILMASI-hankkeen tavoitteena on koota ja tuottaa tietoa siitä, missä ilmastosiirtolaisuutta esiintyy nykyisin ja tulevaisuudessa sekä minkälaiset mekanismit synnyttävät ilmastosiirtolaisuutta. Toiseksi hankkeessa tuotetaan tietoa siitä, millä tavoin ilmastosiirtolaisuus kohdistuu ja vaikuttaa Eurooppaan ja Suomeen.

Hanketta rahoittaa valtioneuvoston kanslia vuosina 2020–2021.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit