Kotimaa Rikos

Oulussa kaikkien seksuaalirikosten määrä on vähentynyt hieman, mutta ulkomaalaisten osuus on edellisvuotta suurempi

Oulussa kaikkien seksuaalirikosten määrä on vähentynyt hieman, mutta ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus on edellisvuotta suurempi.

Vuonna 2018 erilaisia seksuaalirikoksia Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 303 kappaletta, kun edellisvuonna määrä oli 314. Oulun kaupungin alueella kehitys oli päinvastainen, seksuaalirikosten kokonaismäärä kasvoi noin 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Raiskausrikoksia kaikkiaan koko Oulun poliisilaitosalueella poliisin tietoon tuli kaksi tapausta vähemmän kuin vuonna 2017. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin seitsemän kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna (-5,2 %). Seksuaalisia ahdisteluja Oulun poliisin tietoon tuli puolestaan huomattavasti enemmän – ahdisteluista tehtiin vuonna 2018 yhteensä 57 rikosilmoitusta kun vuotta aiemmin määrä oli 33 (+ 72,7 %).

Yhteensä 205 seksuaalirikoksessa rikoksesta epäilty oli poliisin tiedossa – näistä 51 oli ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus kaikissa seksuaalirikoksissa oli Oulun poliisilaitoksen alueella vuonna 2018 noin 25 prosenttia. Edellisvuonna osuus oli 19 prosenttia.

Vuonna 2018 raiskausrikoksista epäiltyjä ulkomaalaisia oli 20 ja edellisenä vuonna 23 (-13 %). Raiskauksesta epäillyistä viime vuonna oli ulkomaalaisia 28 prosenttia kun osuus edellisenä vuonna oli pari prosenttiyksikköä suurempi.

Viime vuonna ulkomaalaisia rikoksesta epäiltyjä törkeissä raiskauksissa oli 13 kun edellisvuonna ei ollut ainoatakaan ja pitkän aikavälin keskiarvo on yksi tai kaksi vuodessa.

Seksuaalisissa ahdisteluissa tehdyissä ilmoituksissa tekijä oli joko tiedossa tai saatiin selville 35 tapauksessa – näistä viime vuonna ulkomaalaisia oli 11 (31,4 %). Edellisvuonna ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi.

Oulun poliisilaitos on viime aikoina tiedottanut tutkinnassa olevista, alaikäisiin 10 – 15 vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista epäillyistä seksuaalirikoksista pääasiassa Oulussa. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Teoissa epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Suurimpaan osaan on liittynyt yhteydenottaminen sosiaalisessa mediassa.

Liity kannattajajäseneksi

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa