Kotimaa Rikos

Oulussa seksuaalirikosten määrä kasvoi huomattavasti – ulkomaalaisten osuus räjähdysmäisessä kasvussa

Kuva Petri Saarela.

Oulun poliisilaitoksen alueella kaikkien seksuaalirikosten määrä kasvoi merkittävästi vuoden 2018 tammi-kesäkuuhun verrattuna.

Erilaisia seksuaalirikoksia tuli Oulun poliisilaitoksen tietoon vuoden 2019 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kaikkiaan 205 kappaletta, kun edellisvuonna määrä oli 111. Kasvua on lähes 85 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Oulun kaupungin alueella muutos oli vielä voimakkaampaa, sillä seksuaalirikosten kokonaismäärä kasvoi yli sata prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Raiskausrikoksia koko Oulun poliisilaitosalueella poliisin tietoon tuli lähes kaksinkertainen määrä verrattuna alkuvuoteen 2018 (kasvua 37 kpl). Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin 42 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana, kasvua ollen 98 prosenttia. Seksuaalisia ahdisteluja Oulun poliisin tietoon tuli sama määrä kuin tammi-kesäkuussa 2018.

Tammi-kesäkuussa 2019 yhteensä 152 seksuaalirikoksessa rikoksesta epäilty oli poliisin tiedossa, ja näistä 60 oli ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus kaikissa seksuaalirikoksissa oli Oulun poliisilaitoksen alueella kuluvana vuonna noin 40 prosenttia, kun vuonna 2018 osuus oli 25 prosenttia. Ulkomaalaisten määrä kaikissa seksuaalirikoksissa kasvoi yli 361 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Alkuvuonna 2019 raiskausrikoksista epäiltyjä ulkomaalaisia oli 40, kun vuonna 2018 vastaavana aikana luku oli 7. Kasvua on näin ollen yli 471 prosenttia.

Oulun poliisilaitos tiedotti talvella tutkinnassa olleista, alaikäisiin 10-15 -vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista epäillyistä seksuaalirikoksista pääasiassa Oulussa. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Rikoksiin syyllistyneet henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä.

Suurimpaan osaan rikoksista liittyi yhteydenotot uhreihin sosiaalisessa mediassa. Poliisi kehottaa edelleen erityisesti nuoria ja nuorten vanhempia tarkkaavaisuuteen ja pelisäännöistä sopimiseen sosiaalisessa mediassa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa