Maahanmuutto

Ouluun ei perusteta erillistä ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä – syynä palautusten vaikeutuminen

Oulun vastaanottokeskus sijaitsee mäessä, josta johtaa kävelykäytävä alas suoraan Heikinharjun päiväkodin pihaan. Kuva Sebastian Tynkkynen.
Ouluun ei perusteta aiempien suunnitelmien mukaista ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä. Yhtenä syynä on Irakiin liittyvien palautusten vaikeutuminen.

Oulun Heikinharjuun on aiemmin suunniteltu uutta ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä. Uusille säilöönottopaikoille on kuitenkin tällä hetkellä ennakoitua vähemmän tarvetta, joten erillistä uutta yksikköä ei nyt perusteta.

Kansalaisen Migristä saaman lausunnon mukaan yhtenä syynä suunnitelman päivittämiselle on Irakiin liittyvien palautusten vaikeutuminen. Irak on ilmoittanut, että se ei ota vastaan muita kuin vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan.

Huvudstadsbladetin mukaan poliisi on keskeyttänyt kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset Irakiin. Toistaiseksi kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja pakkopalautusta odottavat irakilaiset vapautetaan.

Suomessa on tällä hetkellä kaksi säilöönottoyksikköä, yksi Helsingissä Metsälässä ja toinen Konnunsuolla Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Näissä on yhteensä 109 paikkaa. Päivitetyn suunnitelman mukaan Ouluun mahdollista perustaa nopeasti noin 30 lisäpaikkaa.

  • 244
    Shares