Kotimaa Politiikka

Paavo Väyrynen: Hajoaako Keskusta?

Paavo Väyrynen.

Verkkouutiset julkaisi eilen artikkelin, joka oli otsikoitu ”Sirkka-Liisa Anttila Alfa-TV:llä: Keskusta on vaarassa hajota. Puolueen tilanne on todella vakava.”

Haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila tiivistää syyt Keskustan ongelmiin siihen, että puolue on menettänyt perusolemuksensa kansanliikkeenä. Tähän on hänen mukaansa tultu vähitellen, mutta ongelmat kärjistyivät viime vaalikaudella.

Anttila arvostelee kovasanaisesti Juha Sipilän tapaa johtaa puoluetta. Kokeneet voimat pantiin sivuun. Avointa keskustelua ei sallittu. Kritiikkiä ei siedetty.

Anttila arvostelee erityisesti sitä, että Sipilän johdolla ryhdyttiin leikkaamaan perusturvaa, mitä ei koskaan aikaisemmin ollut tehty. Toinen esimerkki oli taksiuudistus ja sitä ajaneen ”ulkopuolisen” Anne Bernerin nimittäminen ministeriksi.

Vihoviimeinen virhe oli se, että Keskusta lähti murskatappionsa jälkeen hallitukseen ilman perusteellista keskustelua, jossa tappion syyt olisi ruodittu.

Politiikan konkari Paavo Väyrynen kertoo kirjoituksessaan olevansa Anttilan kanssa samaa mieltä: Keskustan romahduksen perimmäinen syy on todellakin se, että puolue on menettänyt perusolemuksensa kansanvaltaisena kansanliikkeenä.

– Omalta osaltani pidän tämän surullisen kehityksen lähtökohtana vuoden 1994 Jyväskylän puoluekokousta, jossa Esko Aho joukkoineen painosti Suomen EU-jäsenyyttä vastustaneen puoluekokousedustajien enemmistön hyväksymään sen viemisen kansanäänestykseen.

Väyrysen mukaan ratkaiseva käänne pahempaan tapahtui vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa, jossa Mari Kiviniemi valittiin Matti Vanhasen seuraajaksi. 1980-luvun lopulta lähtien valtaa tavoitelleet liberaalit valtasivat siellä kaikki puolueen johtotehtävät. Perinteisen alkiolaisen ihmisyysaatteen kannattajat sysättiin sivuun. Jo Juha Sipilän johtaman hallituksen muodostamisen yhteydessä kesällä 2015 oli nähtävissä, että Keskusta oli matkalla kohti katastrofia.

Hajoaako Keskusta nyt, kuten Anttila haastattelussaan ounasteli?

– Paljon riippuu siitä, mitä viikon kuluttua järjestettävässä puoluekokouksessa tapahtuu, Väyrynen korostaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa