Kotimaa Politiikka

Paavo Väyrynen: ”Nyt on näytön paikka, Petri Honkonen!”

Petri Honkonen. Kuva Keskusta.

Keskustan Oulun puoluekokouksen lähestyessä varapuheenjohtaja Petri Honkonen irrottautui puoluejohdon rintamasta ja ryhtyi arvostelemaan sekä euroaluetta että Suomen jäsenyyttä siinä.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on arvioinut, että Suomi pärjäisi paremmin ilman euroa.

– Olen jopa miettinyt, kun Italia on niin kiikun kaakun, että voisiko olla parempi, että uhrattaisiin euro ja pelastettaisiin EU, Honkonen sanoi Uuden Suomen haastattelussa 15. toukuuta 2020.

– Minä olen Bryssel-kriittinen, koska Bryssel vie EU:ta väärään suuntaan, Honkonen totesi Demokraatti-lehdessä 5.syyskuuta 2020.

Paavo Väyrynen kertoo ilokseen havainneensa, että Keskustan eduskuntaryhmä on valinnut Honkosen perustuslakivaliokunnan jäseneksi.

– Puolueen varapuheenjohtajana hän kantaa ensisijaisen poliittisen vastuun valiokuntaryhmän toiminnasta.

Väyrynen vaatii nyt Honkosta osoittamaan kykynsä vastuun kantamisesta. EU:n elvytysväline ja Suomen liittyminen siihen on käsiteltävä Suomen perustuslain edellyttämällä tavalla.

Perustuslain 94 § ja 95 § mukaisesti elvytysvälineen hyväksymiseen ja toteuttamiseen tarvitaan eduskunnassa vähintään kahden kolmasosan enemmistö.

Tämän lisäksi tarvitaan neuvoa-antava kansanäänestys, sillä elpymisväline on ensinnäkin EU:n perussopimuksen vastainen ja Suomen liittyminen siihen rikkoo perustuslakia. Toiseksi elpymisväline muuttaa unionin perusluonnetta jopa enemmän kuin euron käyttöönotto. Kolmas syy on se, että Suomi vietiin euroalueeseen perustuslakia rikkoen ilman kansanäänestystä.

Julkisessa keskustelussa annetaan usein se virheellinen kuva, että Eurooppa-neuvoston hyväksymä sopimus sitoo eduskuntaa ja että ainakin hallituspuolueiden edustajien tulee sitä sellaisenaan kannattaa.

– Näin ei tietenkään ole. Kussakin jäsenmaassa on oman perustuslain määräämä menettely, jolla siihen otetaan kantaa, Väyrynen muistuttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit