Kotimaa Talous

Paavo Väyrynen uhkaavasta valtion velkaantumisesta: Suomi saattaa vajota samalle tasolle kuin Etelä-Euroopan kriisimaat

Kuva Pxhere / public domain.

Sen sijaan, että alkanutta talouskriisiä pyrittäisiin hoitamaan lievän taantuman lääkkeillä, Suomen on varauduttava syvän laman oloihin, uskoo Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen kertoo tiedotteessaan, että vasta aivan viime päivinä osa asiantuntijoista on myöntänyt edessämme olevan laman.

– Sen syvyyttä ja kestoa kuitenkin edelleen yleisesti vähätellään, konkaripoliitikko painottaa.

Vähättelyn syyksi Väyrynen listaa pääasiassa kaksi asiaa. Arvioissa ei oteta huomioon sitä, että euroalue ja koko maailmantalous ovat ajautumassa pahempaan finanssikriisiin kuin vuonna 2008. Toisaalta Suomen oman talouden näkymiä arvioitaessa ei huomioon oteta riittävästi sitä, kuinka pahasti valtio, kunnat, yritykset ja kotitaloudet ovat nyt velkaantuneet.

– Tästä syystä lama koettelee meitä ankarasti, Väyrynen kertoo ja jatkaa, että laman hoitamisessa Suomi kärsii jäsenyydestään euroalueessa. Esimerkiksi euroalueeseen kuulumaton ja taloudellisen itsenäisyytensä säilyttänyt Ruotsi on jälleen kerran paremmassa asemassa

Väyrysen arvio on, että Suomen velkasuhde saattaa lopulta kohota nykyisestä noin 60 prosentista jopa yli 100 prosenttiin, jolloin ”olisimme samalla tasolla kuin eteläisen Euroopan kriisimaat”.

Euroalueen ratkaisut johtavat perustuslailliseen kriisiin

Väyrynen uskoo, että näissä oloissa Suomen tulee tiukasti vastustaa koronakriisin helpottamiseksi ehdotettuja Euroopan kriisirahaston (EVM) käyttöä ja eurobondien käyttöönottoa.

– Kriisirahaston käyttäminen ei ole perusteltua tilanteessa, jossa kaikki euroalueen maat kärsivät koronakriisin vaikutuksista. Eurobondien käyttöönotto eli siirtyminen euroalueen yhteiseen velkaan rikkoisi EU:n perussopimusta ja muuttaisi olennaisella tavalla koko EU:n luonnetta.

Suomen Pankki on omilla toimillaan jo kasvattanut Suomen tosiasiallista vastuuta muiden euroalueen maiden taloudesta lisäten veronmaksajien taakkaa. Yhteiseen velkaan siirtyminen, eurobondit, muuttaisi kuitenkin euroaluetta ja koko unionia tavalla, joka edellyttäisi Suomessa kansanäänestyksen toteuttamista.

– Tätä vaatimusta tukee se tosiasia, että euroalueeseen Suomi vietiin perustuslakia rikkoen ilman kansanäänestystä, Paavo Väyrynen muistuttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa