Eurooppa Maahanmuutto

Paikallisten ja laittomien siirtolaisten välit Balkanilla kiristyvät

Laittomia siirtolaisia Sloveniassa helmikuussa 2016. Kuva Wikimedia Commons.

Balkanilla paikallisten asukkaiden ja laittomien siirtolaiset välit kiristyvät koko ajan kasvavan siirtolaispaineen alaisena.

Paikallisten asukkaiden ja pakolaisten välit ovat kireät Pohjois-Makedoniassa ja Bosniassa. Aktivoitunut Balkanin siirtolaisreitti suututtaa paikallisia, kertoo Kleine Zeitung.

Kreikassa saarilta mantereelle siirtyneet 70 000 siirtolaista aiheuttavat lisää siirtolaispainetta. Siirtolaiset näkevät aiemman Itävallan sijaan Italian ensimmäisenä turvapaikanhaun kohdemaana. Tämä on pääteltävissä siirtolaisten sosiaalisessa mediassa käymistä keskusteluista.

Koska siirtolaisten on lähes mahdotonta päästä Italiaan meriteitse sisäministeri Matteo Salvinin päättäväisten toimien johdosta, siirtolaisvirta suuntautuu Italiaan nyt maalta käsin. Siirtolaisten matkaa auttavat serbialaisten johtamat ihmissalakuljetusliigat, maksua vastaan.

Siirtolaisten väkivalta kasvaa koko ajan

Itävaltalainen prikaatinkenraali Gerald Tatzgern on erityisen huolestunut siirtolaisten ja salakuljettajien koko ajan kasvavasta väkivallasta. Sloveniassa kaksi vakavaa sattumusta on tapahtunut viimeisten viikkojen aikana.

Novo Mestossa Kroatian ja Slovenian välisen rajan tuntumassa siirtolaisjoukkio otti 75-vuotiaan miehen vangiksi, lukitsi hänet auton takakonttiin ja ajoivat autolla Ljubljanaan. Päästyään Italian rajan tuntumaan pakolaiset hylkäsivät auton metsään. Eläkeläismies pelastettiin lopulta auton takakontista, kun tämä oli herättänyt huomiota hakkaamalla takakontin kantta.

Viime viikon alussa Murska Sobotassa auto murtautui poliisin tarkastuspisteen läpi. Autoa ajoi serbialainen ja kyydissä oli kolme intialaista sekä kolme bangladeshiläistä miestä. Poliisin ja rikollisten välillä syttyi tulitaistelu, jolloin kaksi poliisia ja yksi siirtolainen haavoittui.

Itävallan-Slovenian rajalla rajavalvonta jatkuu 13. marraskuuta saakka, mikä tulee tarpeeseen. Tatzgernin mukaan läpimurtoyritykset Itävallan alueelle ovat nousseet jyrkästi.

– Kehittymässä on vastaava tilanne kun vuosina 2015-16, Tatzgern sanoo.

Balkanilla olevan siirtolaismassan koko on huolestuttava. Pelkästään Istanbulissa asuu noin 700 000 afganistanilaista siirtolaista. Bosniassa asustaa tällä hetkellä noin 6 000 siirtolaista. Kaikki nämä siirtolaiset monien muiden lisäksi ovat valmiita lähtemään matkaan kohti Länttä.

  • 864
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset