Kotimaa

Päivi Räsäselle ja Luther-säätiön asiamiehelle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Päivi Räsänen. Kuva Wikimedia Commons.

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yhden rikosepäilyn osalta valtakunnansyyttäjä on lopettanut esitutkinnan.

Päätös syyttämättä jättämisestä koskee Päivi Räsäsen lausumia MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa. Siinä Räsänen sanoi, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma. Valtakunnansyyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen. Tällöin valtakunnansyyttäjä jättäisi syytteen nostamatta. Tämän vuoksi esitutkinnan jatkaminen on tarpeetonta.

Syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta.

Kirjoituksessa ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.” Räsänen esitti homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja. Räsänen muun ohella totesi, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Juhana Pohjola puolestaan julkaisi kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla.

Lisäksi Räsänen julkaisi Twitter- ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan homoseksuaaleja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa jaksossa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” Räsänen esitti homoseksuaaleja halventavia lausumia. Siinä Räsänen sanoi, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Lähde Syyttäjälaitoksen tiedote.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit