Eurooppa Maahanmuutto

Pako Saksasta: Syyrialaiset pakenevat Turkkiin

Kuva Lasse Fuss / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Saksalainen NDR TV-kavanan Panorama-nimisessä politiikkaohjelmassa kerrottiin, että Saksassa oleskeluluvan saaneita syyrialaisia palaa kotiinsa kasvavin määrin. Ohjelma teki tutkivaa journalismia suorittavan STRG_F-ryhmän kanssa tutkimuksia asian tiimoilta. He seurasivat Saksasta pakenevia syyrialaisia Itä-Kreikkaan, josta salakuljettajat toimittavat heidät Turkkiin.

Facebookissa verkottunutta toimintaa

Sosiaalisessa mediassa on olemassa ryhmiä, joissa syyrialaiset keskustelevat ja suunnittelevat yhdessä ”käänteistä pakoa”. Ryhmissä jaetaan tietoa salakuljettajista ja salakuljetuksen kustannuksista. Kreikan ja Turkin rajajoen Evroksen ylittäminen maksaa noin 200 euroa.

Toimittajat kävivät tutkimassa tilannetta kreikkalais-turkkilaisella raja-alueella ja seurasivat useamman syyrialaisen pakoa Euroopasta. He keskustelivat myös salakuljettajien kanssa, jotka kertoivat vievänsä joen yli päivittäin noin 50 henkilöä. Pääosa näistä salakuljetettavista on syyrialaisia pakolaisia, joilla on Saksan oleskelulupa. Eräs salakuljettaja kertoi, että tällä hetkellä liikennettä on Turkin suuntaan enemmän kuin Euroopan suuntaan.

Pakolaiset tuntevat tulleensa petetyiksi

YK-pakolaisjärjestön (UNHCR) edustaja Saksassa, Dominic Bartsch, kertoo Panoramalle, että hän on kuullut ongelmasta. Hänen mukaansa pakolaisten pakeneminen takaisin tuloreittiä pitkin on paradoksi.

-Useilla pakolaiset joiden kanssa olen puhunut on tilapäisen suojelun status, ja heille on kerrottu, että perheenyhdistäminen tapahtuisi vuoden 2018 keväällä. Nämä pakolaiset tuntevat itsensä petetyksi. Tämän olen saanut jopa kirjallisesti vahvistettuna, kertoo Bartsch.

Miten matka takaisin tapahtuu?

Panoraman mukaan oleskeluluvan omaavat pakolaiset voivat liikkua vapaasti Euroopassa, joten yleensä he lentävät Kreikkaan ja matkaavat sieltä käsin Turkkiin. Turkkiin he eivät voi lentää suoraan, koska Turkki ei myönnä heille viisumia. Rajajoki Evroksen ylittäminen tapahtuu salakuljettajien avulla.

Tämä käytäntö on alueella julkinen salaisuus, mutta silti siitä ei tähän mennessä ole virallista kannanottoa eurooppalaisilta hallituksilta. Saksan littotasavallan maahanmuuttoviraston (BAMF) mukaan Saksassa on noin 4 000 syyrialaista, joiden olinpaikka ei ole viraston tiedossa. Useat näistä saattavat olla matkustaneet Turkkiin.

Seehofer: Pitäisikö meidän vahtia pois lähtijöitäkin?

Saksan liittotasavallan sisäministeriöllä on tieto tapahtumista käytettävissään. Sisäministeri Horst Seehofer (CSU) kommentoi asiaa Panoramalle: – Meillä on ulkomalaisrekisteri, jolle tämän kysymyksen voi esittää. Kuitenkin on huomattava, että jos joku poistuu maasta kertomatta sitä viranomaisille, on hän edelleenkin rekistereissä. Miten me voisimme tämän estää?

Kysymykseen, tulisiko Saksan reagoida tilanteeseen, Seehofer vastasi: – Jos ihmiset muuttavat mieltään? Me olemme vapaa maa. Luojan kiitos Eurooppa on alue, jossa on vapaus. Tulisiko meidän alkaa kontrolloimaan rajoilla myös maastamuuttoa?

Saksan Vihreät puhuvat poliittisesta köyhyydestä

Vihreiden maahanmuuttopoliittinen tiedottaja, Luise Amtsberg kertoo Panoramalle asiasta: – Me ymmärrämme, jos ihmiset muuttavat mieltään ja lähtevät uudestaan matkalle elääkseen yhdessä perheensä kanssa. Se, että me emme ole onnistuneet luomaan näille ihmisille Saksassa todellisia tulevaisuuden perspektiivejä, on poliittista köyhyyttä.

Lähde: NDR Panorama

  • 166
    Shares