Kotimaa Rikos

Pakolainen oleili Suomessa väärällä henkilöllisyydellä 18 vuotta

Kuva Petri Saarela.

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan rikos alkoi ja päättyi samana päivänä, kun turkkilaismies haki Suomesta turvapaikkaa väärällä identiteetillä vuonan 2000. Koska rekisterimerkintärikos vanhenee 10 vuodessa, syyteoikeus oli vanhentunut jo 8 vuotta ennen oikean identiteetin paljastumista vuonna 2018.

Turkkilainen saapui Suomeen vuonna 2000.

Mies haki Suomesta turvapaikkaa, sillä hän ei halunnut mennä kotimaassaan armeijaan ja asia aiheutti hänelle ”valtavasti pelkoa”.

Varmistellessaan turvapaikan saamista mies ilmoitti maahanmuuttovirastolle väärän nimen ja syntymävuoden. Ironista kyllä, väärennetty uusi syntymäpäivä sattui olemaan aprillipäivä.

Mies oleili Suomessa väärällä henkilöllisyydellä kevääseen 2018 saakka, jolloin hän ilmoitti maistraattiin oikeat tietonsa.

Asia eteni käräjille.

Syyttäjä katsoi, että kyseessä oli rekisterimerkintärikos ja teko olisi jatkunut siihen saakka, kunnes miehen oikea identiteetti tuli ilmi vuonna 2018.

Käräjäoikeus puolestaan katsoi, että teko oli alkanut ja päättynyt samana päivänä, kun mies ilmoitti väärän identiteetin vuonna 2000.

Koska syyteoikeus rekisterimerkintärikoksessa vanhenee 10 vuodessa, käräjäoikeus katsoi, että syyttäjän syyteoikeus oli vanhentunut jo kahdeksan vuotta ennen oikean henkilöllisyyden paljastumista.

Siten turkkilaismiehen syytteet hylättiin vanhentuneina.

Lähde Oulun käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit