Eurooppa Maahanmuutto

Pakolainen Saksassa: ”Teen töitä, jotta minun ei tarvitse asua kontissa”

Kuvituskuva. Kuva Florian Plag / Wikimedia Commons / C BY 2.0
Pakolaisena Saksaan tullut Dia työskentelee Berliinissä tarjoilijana ravintolassa ja ansaitsee 1 050 euroa nettona. Kuukauden lopulla hänet pelastaa rahapulasta asiakkaiden antamat juomarahat.

Dia (23) tekee töitä Berliinin maahanmuuttajakaupunginosassa Kreuzbergissä ravintola Kreuzberger Himmel:ssä. Omistajat ovat nuoria ihmisiä, jotka tulivat pakolaisina Saksaan. Syyrialaisia, pakistanilaisia, irakilaisia ja afgaaneja. Kaikkiaan ravintolassa on töissä 11 henkilöä.

Dia perheineen joutui vuonna 2012 pakenemaan sodan tieltä yön selkään. Nyt hän tekee Saksassa kokopäivätyötä.

– Aloitan työni puoli kolmelta päivällä ja lopetan noin yhdeltä yöllä. Sopimuksessa on kirjattuna 39 viikkotuntia, johon tulee ajoittain muutama ylityötunti päälle, nuori mies kertoo.

– Työstäni saan 1 396 euroa kuussa, josta jää verojen jälkeen 1 050 euroa käteen. Tämän lisäksi saan juomarahaa asiakkailta. Nämä tekevät noin 100 euroa päivässä, jotka jaetaan vuorossa olevien kesken. Minulle jää noin 20 euroa päivässä, selittää Dia.

Jätettyään tukun asuntohakemuksia Dia asuu edelleenkin Berliinin Steglitzissä erään vanhan miehen asunnossa. Yhdestä kolmion huoneesta hän maksaa vuokraa 400 euroa kuussa. Dialla on oma huone, mutta keittiötä ja pesuhuonetta käytetään yhteisesti.

– Tätä ennen asuin kontissa. Se oli kamalaa ja siksi etsin itselleni kokopäivätyön, jotta voi muuttaa siitä pois, Dia kertoo.

Kerran kuukaudessa hän lähettää rahaa kotiin Turkkiin äidilleen ja siskolleen, joita ei ole nähnyt neljään vuoteen.

– Lähetän noin 300 euroa kuussa. Äitini ja siskoni ovat asuneet Istanbulissa sen jälkeen, kun erosimme pakomatkallamme, mies kertoo.

Matkustaa Dia ei vielä voi, sillä hänellä ei ole siihen tarvittavia asiakirjoja.

– Kuitenkin heti kun saan ne, matkustan Istanbuliin tapaamaan äitiäni ja siskoani. Tämän jälkeen matkustan Ruotsiin tapaamaan isääni, kertoo Dia iloisena tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Lähde: Zeit

  • 74
    Shares