Eurooppa Maahanmuutto

Pakolaisasunnot ovat vuosikausia tyhjillään, mutta saksalaiset asunnottomat eivät niihin pääse

Kuva Shutterstock.

Pakolaisille varatut asunnot Saksassa ovat olleet tyhjillään vuosia, mutta asuntoja tarvitsevia ei niihin oteta.

Saksa on investoinut valtavia summia pakolaisten asuntoihin. Monissa kaupungeissa asuntoja on rakennettu erityisesti pakolaisille. Osa näistä asunnoista on RTL:n mukaan nykyään tyhjillään ja myös pysyvät ilman asukkaita, sillä saksalaiset määräykset estävät asuntojen ottamisen muuhun – kuten asuntoa tarvitsevien saksalaisten – käyttöön.

Monet saksalaisista asunnon tarvitsijoista elävät ilman kattoa päänsä päällä. Tuhannet saksalaiset asuvat kadulla ja etsivät epätoivoisesti kotia. Luonnollista olisi, että tyhjät pakolaisasunnot annettaisiin asunnottomien käyttöön. Esteeksi asettuu kuitenkin saksalainen lainsäädäntö. Pakolaisten majoittaminen kuuluu liittovaltiolle, kun taas kuntien ja kaupunkien tulee huolehtia asunnottomista.

Oberraussemin pormestari Norbert Otto valottaa ongelmaa: – Asunnot on tehty avustuksilla, ja näiden avustusten korvamerkintöjen kesto on 10 vuotta.

Kun 10 vuotta on kulunut, asuntojen käyttö voidaan suunnitella uudelleen ja niihin voidaan asuttaa esimerkiksi asunnottomia saksalaisia.

Hans-Jochem Witzke Saksan vuokralaisten liitosta pitää koko jäykkää järjestelyä järjenvastaisena.

– Jos asunnot on tehty avustuksilla, tietysti ne tulisi antaa niille, jotka tarvitsevat asuntoa julkiselta sektorilta.

Järjenvastainen tilanne juontaa juurensa vuoteen 2015, jolloin Saksaan saapui tuhansia kolmansien maiden kansalaisia joka ikinen päivä. Samaan aikaan maahan rakennettiin kiireellä hätämajoituksia tai niitä vuokrattiin yksityisiltä vuokranantajilta jopa 10-15 vuodeksi. Joissakin tapauksissa vuokra-aika päättyy vasta vuonna 2042.

Muutaman vuoden kuluttua pakolaisvyöryn alkamisesta yli puolet pakolaisille tarkoitetuista majoituksista on nyt tyhjillään, osittain siksi, että maan viranomaiset valmistautuvat seuraavaan pakolaisvyöryyn.

Kaukokatseisuus ei kuitenkaan ole ilmaista. Varautumisesta ja tyhjistä asunnoista muodostuu jopa kymmenien miljoonien eurojen lisätaakka saksalaisille veronmaksajille jokainen kuukausi.

  • 620
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset