Eurooppa Maahanmuutto

Pakolaiset palaavat Ruotsista Saksaan

Saksan ja Tanskan rajalta. Kuva News Oresund / Flickr.
Schleswig-Holsteinissa Saksan poliisi joutuu torjumaan yhä pontevammin Ruotsista Saksaan palaavia pakolaisia, joiden turvapaikkahakemus on Ruotsissa hylätty ja jotka yrittävät välttää karkotuksen lähtömaahansa.

Ruotsista Saksaan pyrkivien pakolaisten määrä on kaksinkertaistunut Kielissä, Puttgardenissa ja Lübeckissä, kertoo Kieler Nachrichten. Vuonna 2015 tuhannet pakolaiset lähtivät Kielin kautta Skandinaviaan paremman elintason toivossa. Nyt monia uhkaa karkotus ja he pyrkivät takaisin Saksaan.

Saksan kannalta ongelmaksi on muodostunut puutteellinen rajavalvonta Skandinavian suuntaan. Lisää henkilöstöä tarvittaisiin valvomaan junaliikennettä, satamia sekä linja-autoja. Pakolaisten havaitut rajanylitykset ovat Saksan pohjoisrajalla lisääntyneet merkittävästi, joten Saksaan laittomasti saapuvien pakolaisten määrä lienee paljon suurempi.

Viranomaiset ovat turhautuneita

Liittovaltion poliisin mukaan ei ole päivää ilman pakolaisten laittomia maahantulon yrityksiä. Joulukuun puoleenväliin mennessä poliisi oli ottanut kiinni 1 500 pakolaista.

Pakolaisvirran syynä on Ruotsin tiukentunut maahanmuuttopolitiikka. Yhä useammat turvapaikanhakijat saavat kielteisen päätöksen ja joutuvat lähtemään maasta.

– Koska he pelkäävät karkotusta kotimaahansa, mutta myös Ruotsin viranomaisten maksamien lähtörahojen kannustamana, monet turvapaikanhakijat kiiruhtavat takaisin Saksaan, liittovaltion poliisin virkailija kertoo.

Virkailija ja hänen työtoverinsa ovat erittäin turhautuneita tilanteeseen.

– Voimme vain pyytää heitä ilmoittautumaan vastaanottokeskuksessa tai maahanmuuttovirastossa. Itse asiassa vain muutamat saapuvat sinne. Useimmat yrittävät eteenpäin kavereidensa tai sukulaistensa luo muualle Saksaan tai Ranskaan tai Espanjaan, hän toteaa.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa