Eurooppa Maahanmuutto

Pakolaisjärjestöjen miljoonabisnes Kreikassa

Kuva Pixabay
Emergency Response Centre International (ERCI) kuvailee itsensä ”kreikkalaiseksi voittoa tuottamattomaksi organisaatioksi, joka kriisiaikoina tarjoaa hätä- ja humanitaarista apua.” Kreikan poliisin raporttien mukaan kreikkalainen järjestö on osallistunut noin 70 000 siirtolaisen salakuljetukseen Turkista Kreikkaan. Tämän ”voittoa tuottamaton kriisiapu” toi järjestön kassaan miljoonia, jos ei jopa satoja miljoonia.
ERCI:n huijaus paljastuu

Elokuun 28. kolmekymmentä ERCI:n työntekijäjäsentä pidätettiin epäiltyinä osallisuudesta Lesboksen saarella vuodesta 2015 toimineeseen ihmissalakuljetusrinkiin. Kreikan poliisin julkaiseman tiedotteen mukaan pidätys perustuu tutkimukseen, joka ”paljastaa suunnitelmallisen ulkomaalaisten harjoittaman laittomien siirtolaisten maahantulon järjestelyn”.

Järjestöä syytetään muun muassa väärennöksistä, vakoilusta ja laittomasta tarkkailusta koskien niin Kreikan merivartiostoa kuin EU:n rajavalvontaviranomaista Frontexia, joilta kerättiin luottamuksellista tietoa pakolaisvirroista sekä sijaintitietoja pakolaisvirtojen ohjaukseen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että osallisena on kuusi kreikkalaista ja 24 ulkomaalaista henkilöä.

ERCI:n omakuva

ERCI:n sivustolla järjestö kertoo itsestään seuraavasti:

”Kreikkalainen yleishyödyllinen organisaatio, joka jakaa kriisiaikoina suoraa ja humanitääristä apua.  ERCI:n filosofia on etsiä aukkoja humanitäärisessä avussa ja täyttää niitä niin tehokkaasti kuin mahdollista. Tällä hetkellä ERCI:llä on neljä aktiivista ohjelmaa Kreikassa olevien pakolaisten pelastustoiminnan, lääkehuollon, koulutuksen ja pakolaisleirien järjestelyiden osalta.”

Yleishyödyllisyydestään huolimatta on järjestö ansainnut mukavasti. Kreikkalaisten viranomaisten mukaan järjestö on saanut huomattavan rahasumman toiminnastaan siirtolaisvirtojen ohjauksessa. Tutkimus kertoo, että ERCI on saanut jopa 2 000 euroa siirtolaista kohti tuettuaan näiden salakuljetusta Kreikkaan. Lisäksi järjestön aktiivit perustivat yrityksen, jonka tehtävänä oli siirtolaisten kotouttaminen. Kreikka maksoi kansallisista tukiohjelmista siirtolaista kohti 5 000 euroa vuodessa, jolla on tarkoitus järjestää siirtolaisille koulutusta, asunto ja elintarvikkeet.

Poliisin mukaan ERCI on avustanut noin 70 000 siirtolaista Kreikkaan vuodesta 2015 alkaen, joten järjestön ”yleishyödyllisyys” on mitattavissa useiden miljoonien, jos ei suorastaan satojen miljoonien arvoiseksi.

Alku vai loppu taistelussa salakuljetusta vastaan?

Kreikan valtio on käynyt kitkerää taistelua ihmissalakuljetusta vastaan jo vuosia ennen vuoden 2015 suurta aaltoa. Jo kymmenien vuosien ajan joka vuosi on pidätetty useita salakuljettajia. Vuonna 2017 viranomaiset pidättivät 1 399 ihmissalakuljettajaa, joista jotkut toimivat ”yleishyödyllisyyden” nimissä.

Poliisin mielestä siirtolaisten salakuljetusmatkasta maksamat huikeat summat vaikeuttavat heidän työtään, koska summat houkuttelevat alalle koko ajan lisää yrittäjiä. Lisäksi siirtolaisten kotouttamis- ja ylläpitokustannukset lisäävät paineita Kreikan muutenkin heikolle valtion taloudelle. Poliisi on myös huolissaan jatkuvasta rikollisuuden kasvusta.

Vuonna 2017 Kreikassa ilmoitettiin 75 707 ryöstöä ja murtoa. Näistä 15 048 selvitettiin ja 4 207 tapauksessa tekijä oli ulkomaalainen. Tästä Kreikan poliisi on tehnyt johtopäätöksen, että yli 49 prosenttia Kreikassa tehdyistä vakavista rikoksista on ulkomaalaisten tekemiä. Kreikassa laittomat ja lailliset siirtolaiset muodostavat kuitenkin vain noin 10 prosentin osuuden väestöstä.

Vuoden 2016 tilastojen mukaan Kreikassa oli vangittuna rangaistuslaitokseen 4 246 kreikkalaista ja 5 221 ulkomaalaista vakavan rikoksen tehnyttä henkilöä. Näistä 336 oli murhaajia, 101 murhanyrityksestä tuomittuja, 77 raiskaajaa ja 635 ryöstäjää.

Yksittäistapauksia

Elokuun 15. päivä 2018 eräs 25-vuotias Skotlannissa opiskeleva kreikkalainen oli Ateenassa portugalilaisen tyttöystävänsä kanssa. Heidän kimppuunsa hyökkäsi kolme siirtolaista. Hyökkäyksen seurauksena nuori mies murhattiin.

Tekijöistä kaksi olivat Pakistanista ja yksi Irakista. Iältään tekijät olivat 17–25 -vuotiaita. Tekijät kertoivat poliisin mukaan, että he hyökkäsivät ensin tytön kimppuun ja ryöstivät tältä passin, rahat ja luottokortit sekä puhelimen. Huomattuaan, että neidon puhelin oli ”vanha”,  he vaativat myös nuoren miehen puhelinta omakseen. Tekijät terästivät vaatimustaan esiin otetuilla puukoilla. Kun nuori mies yritti puolustautua, hänet tönäistiin kalliokielekkeeltä alas. Putous tappoi miehen heti. Jälkikäteen on käynyt selväksi, että tekijäkolmikkoa etsittiin epäiltyinä osallisuudesta 10 muuhun ryöstöön.

Uhrin äiti kirjoitti Kreikan pääministerille Alexis Tsiprakselle koskettavan kirjeen, jossa hän syyllisti pääministerin ”osalliseksi murhaan rikollisen piittaamattomuuden kautta”.

”Sen sijaan, että jokainen rikollinen ja vaarallinen yksilö villeine vaistoineen toivotetaan tervetulleiksi ja heille luvataan ”maata ja vettä”, tulisi valtion ensin suojella omia kansalaisiaan,  joiden verta juo (viittaus verotukseen) päivittäin? Tuleeko kansalaisten jättää valtio näiden rikollisten jengien käsiin,  jotka arvostavat enemmän matkapuhelinta tai kultaketjua kuin ihmishenkeä?”

Elokuun 29. päivä, kaksi viikkoa edellisen yksittäistapauksen jälkeen, hyökkäsi kuusi siirtolaista Pohjois-Kreikassa erään 52-vuotiaan miehen kimppuun verbaalisesti. Ohikulkeneen miehen jättäessä heidän huutonsa omaan arvoonsa huutajat raivostuivat ja iskivät miehen selkään 24 cm pitkän veitsen.

Yleishyödyllisesti tuhoavaa

Kreikan hallitus näyttää olevan suuressa pulassa siirtolaistulvan ja sen aiheuttaman epäjärjestyksen ja turvattomuuden kanssa. Tämän lisäksi on huolestuttavaa huomata, että yleishyödylliset järjestöt, joiden tehtävä on olla avuksi, alkavat kaivamaan maata hallitusten jalkojen alta ja tienaavat siinä sivussa.

ERCI:n tapaus on herättänyt keskustelua myös muiden pakolaisjärjestöjen motiiveista sekä niiden mahdollisesta osallisuudesta kriisin pahenemiseen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit