Eurooppa Maahanmuutto

Pakolaisten syntymäajat – miksi 1. tammikuuta?

Kuva Shutterstock.

Saksa ottaa alaikäiseksi ilmoitettuja yksintulleita turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä. Saksan hallitusta ja pakolaisia syytetään nyt väärien tietojen antamisesta.

Hannoveriin saapuneiden 47 alaikäisen yksintulleen turvapaikanhakijaryhmän sukupuolijakaumaa on jo ehditty hämmästelemään. Alun perin saapujien piti olla tyttöjä, mutta Hannoveriin saapuikin 43 poikaa ja vain 4 tyttöä.

– Aika outoa, että melkein puolella Saksaan lennätetyistä siirtolaisista, jotka kuulemma olivat tulleet yksin Kreikkaan, on merkitty syntymäpäiväksi 1.1.2006. Toivottavasti muu heitä koskeva tieto on uskottavampaa, CDU/CSU:n arvounionin (Werteunion) Alexander Mitsch kirjoitti Twitterissä.

Myös AfD:n sisäpoliittisista asioista Bundestagissa vastaava Gottfried Curio kirjoitti Twitterissä, että nuoret henkilöt ovat tekeytyneet nuoremmiksi päästäkseen Saksaan.

– Nuorista, sairaista tytöistä on jollakin ihmeellisellä tavalla tullut yhtäkkiä vahvoja, terveitä nuoria miehiä, joista lähes puolella on yhtä hämmästyttävästi sama syntymäaika (1.1.2006). Näin saksalaisia petkutetaan, Curio twiittasi.

Saksan sisäministeriön tiedottajan mukaan vain 13 saapuneella syntymäajaksi on kirjattu 1.1.2006. Tämä johtuu siitä, että on välttämätöntä määrittää tarkempi syntymäaika.

– Syntymäaikaa koskevien epäselvien tapausten yhteydessä on yleinen käytäntö, että syntymäajaksi merkitään syntymävuoden 1. tammikuuta; kaikissa maissa ja kulttuureissa ei syntymäaikoja rekisteröidä tarkalleen kuukauden ja päivän mukaan.

Myös YK:n pakolaistoimisto UNHCR vahvistaa käytännön.

– Noin 70% leireillä olevista tulee Afganistanista ja Syyriasta eli siis islamilaisesta maailmasta. Muslimit kyllä juhlivat syntymää, mutta eivät pääsääntöisesti sen jälkeen enää syntymäpäivää. Tästä syystä kotimaan viranomaisille on tärkeä vain syntymävuosi, ei syntymäpäivä.

– Kun afgaanilta kysyy syntymäaikaa, kohtaa usein vain hölmistyneen katseen. Kukaan ei tiedä päivää, joskus joku saattaa muistaa vuoden. Ehkä tiedetään oliko kesä, vai talvi, tai kuka oli silloin vallassa. Syntymäaikatietoja ei merkitty pitkän aikaan ja henkilöllisyystodistukseen arvioitiin ikä ulkonäön perusteella.

Myös Afganistanissa kysytään yhä useammin syntymäaikaa viranomaisten toimesta ja myös silloin, jos henkilö haluaa kirjautua someen. Myös näissä tapauksissa monet antavat syntymäajakseen 1. tammikuuta, koska se on paljon mukavampaa ja helpompaa.

Lähteet Tagesschau, Kansalainen.

  • 549
    Shares