Kotimaa Maahanmuutto

Pakolaisveljekset järjestelivät laittomasti sukulaisiaan seitsemän maan kautta Suomeen – käräjäoikeus hylkäsi syytteet humanitaaristen vaikuttimien vuoksi

Kuva Valentin Hintikka / Flickr / CC BY 2.0

Suomessa pakolaisina oleilevat libanonilaisveljekset päättivät tuoda Suomeen kolmannen veljen ja yhden veljen vaimon.

Koska maahan pyrkivillä maahanmuuttajilla ei ollut maahantuloon vaadittavia matkustusasiakirjoja kuten viisumeita, oleskelulupia tai muita asiakirjoja, veljekset päättivät salakuljettaa henkilöt Suomeen.

Suunnitelmaksi muodostui matka järjestäminen Libanonista usean maan kautta Pohjolaan.

Kesäkuussa 2018 veljekset neuvottelivat rikollisjärjestön kanssa matkan järjestämisestä ja hinnasta. Kun sopimus syntyi, kaksikko ilmoitti suunnitelman maahanmuuttajille.

Matkat maksettiin Saksaan kahden muun lähi-itäläisen kautta. Ensimmäinen erä 1350 euroa maksettiin heinäkuussa 2018.

Samassa kuussa toinen veljeksistä toimitti rikollisjärjestölle maahanmuuttajien kuvat väärennettyjen asiakirjojen hankkimista varten. Palvelu oli nopeaa, sillä vielä samassa kuussa rikollisjärjestö ilmoitti postittaneensa väärennetyt asiakirjat maahanmuuttajille.

Maahanmuuttajat pääsivät lopulta matkaan Jamal-nimisen ihmissalakuljettajan avustuksella. Lentovaraukset oli tehty kreikkalaisilla nimillä. Reitti Suomeen kulki Etiopian, Bolivian, Brasilian, Espanjan, Ranskan, Belgian ja Saksan kautta.

Matkan aikana hoidettiin myös sukulaisuussuhteita, sillä ennen Suomeen saapumistaan maahanmuuttajakaksikon toinen jäsen, nainen, vieraili Saksassa yhden veljensä luona ja tapasi siellä myös setänsä.

Elokuun 2018 alussa toinen veljeksistä saattoi ilmoittaa rikollisjärjestölle, että kaikki oli mennyt hyvin, palkkion toinen erä 1350 euroa oli suoritettu ja että maahanmuuttajat olivat viimeiselle etapille päästyään repineet asiakirjat lentokoneen WC:ssä.

Kaikki syytteet hylättiin

Nelikko jäi kiinni, ja veljeksiä syytettiin laittoman maahantulon järjestämisestä.

Yksi veljeksistä väitti, että ei ollut osallistunut matkajärjestelyihin ja rahansiirrot olivat liittyneet Libanonissa olevan äidin sairaalamaksuihin.

Järjestelyissä aktiivisempi veli väitti puolustuksekseen että ei ollut henkilökohtaisesti järjestänyt matkaa eikä luovuttanut asiakirjoja laittomasti maahanmuuttaville.

Molemmat katsoivat, että laittoman maahantulon järjestämiselle oli joka tapauksessa humanitaariset perusteet.

Käräjäoikeus totesi matkapuhelimista löytyneiden viestiketjujen sekä muiden todisteiden perusteella, että veljekset olivat toimineet syyttäjän kuvausten mukaisesti.

Syytteet laittoman maahantulon järjestämisestä kuitenkin hylättiin, koska maahanmuuttajat olivat kansalaisuudettomia palestiinalaisia, jotka ovat asuneet pakolaisleirillä Libanonissa. Käräjäoikeus myös hyväksyi väitteet mahdollisesta poliittisesta vainosta Libanonissa.

Lisäksi kävi ilmi, että naiselle on myöhemmin myönnetty kansainvälistä suojelua ja että salakuljetettu veli on hakenut Espanjassa turvapaikkaa.

Oikeuden istunnossa käsiteltiin myös toisen veljeksen saama syyte lievästä veropetoksesta. Mies oli jäänyt vuonna 2018 kiinni tuotettuaan postin välityksellä Suomeen 4 kiloa vesipiipputupakkaa Ruotsista. Maksamatta jääneiden verojen määrä oli yhteensä 275 euroa.

Tämänkin syytteen käräjäoikeus hylkäsi, sillä lievän veropetoksen kahden vuoden vanhenemisaika oli jo mennyt umpeen.

Kansalainen ei julkaise tuomion antanutta käräjäoikeutta asianosaisten anonymiteetin säilyttämiseksi.

Muokattu ulkoasua 19.3 klo 23:43

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit