Kotimaa Maahanmuutto

Pandemia pudotti myönnettyjen oleskelulupien ja turvapaikanhakijoiden määrää

Kuva Shutterstock.

Kansainväliset matkustusrajoitukset pudottivat Suomeen suuntautuvaa muuttoliikennettä merkittävästi vuonna 2020. Oleskelulupia myönnettiin vähemmän kuin edellisenä vuonna ja turvapaikanhakijoiden määrä laski huomattavasti. Myös muualla Euroopassa tilanne oli samankaltainen. Tiedot käyvät ilmi Euroopan muuttoliikeverkon (EMN) tuoreista raporteista.

Maailmanlaajuinen COVID-19-pandemia vaikutti vuonna 2020 lähes kaikkeen maahanmuuttoon liittyvään niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin.

Vaikka työnteon perusteella myönnettyjen oleskelulupien määrä laski Suomessa selvästi edellisvuoteen verrattuna, pandemian vaikutuksista huolimatta työ pysyi edellisvuoden tapaan yleisimpänä ensimmäisen oleskeluluvan hakuperusteena. Myös opiskeluperusteisten oleskelulupahakemusten kokonaismäärässä nähtiin selkeä pudotus.

– Perhe oli edelleen yleisin syy muuttaa Suomeen. Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä väheni merkittävästi vuonna 2020 edellisvuosiin verrattuna, suurin osa turvapaikkahakemuksista oli uusintahakemuksia, kertoo erityisasiantuntija Tuukka Lampi EMN Suomesta.

Yksin tulleiden alaikäisten määrä tosin nousi hieman edellisvuodesta, mutta tämä johtui osittain hallituksen päätöksestä siirtää Kreikasta turvapaikanhakijoita Suomeen. Vuonna 2020 Suomi ei tehnyt kiintiövalintamatkoja johtuen COVID-19 pandemiasta. Suomi jatkoi kuitenkin pandemiankin aikana kiintiöpakolaisten vastaanottamista ja pakolaisvalintoja tehtiin etäyhteyshaastatteluin sekä UNHCR:n asiakirjojen pohjalta.

Kansalaisuushakemuksissa suurimmaksi hakijaryhmäksi nousivat irakilaiset. Vuonna 2015 saapuneiden irakilaisten ja syyrialaisten pakolaisten neljän vuoden minimiasumisaika täyttyi, mikä heijastui hakijatilastoihin.

Hallinnossa muutoksia

Pandemian vaikutukset näkyivät myös politiikassa muun muassa väliaikaisina lakimuutoksina ja erilaisina erityisjärjestelyinä, joilla pyrittiin helpottamaan niin maahanmuuttajien kuin maahanmuuttajista riippuvien alojen tilannetta.

Esimerkiksi aikavälillä 9.4.2020-31.10.2020 olivat voimassa joustavammat säännökset kolmansien maiden kansalaisille, jotka saapuivat työskentelemään huoltovarmuuden ja työmarkkinoiden toimivuuden kannalta tärkeisiin tehtäviin.

Työperäisen maahanmuuton hallinto siirtyi hakemusten käsittelyn tehostamiseksi työ- ja elinkeinoministeriöön. Päätöksen myötä työ- ja elinkeinoministeriö alkoi vastata vuoden 2020 alusta lähtien työntekijöiden, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuttoon liittyvästä politiikasta, lainsäädännöstä sekä lupaprosessien kehittämisestä.

Kotouttamispolitiikassa jälkihuollon ikäraja nostettiin 25 ikävuoteen, jolla parannettiin nuorten turvapaikanhakijoiden asemaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
sami

Luojan kiitos.Onneksi pandemia ei lähde pois ja rajat on kiinne. Ihanaa!!!