Kotimaa Politiikka

Parkkeerausta työpaikoilla esitetään ilmastosyistä verolle – PS: ”Touhu alkaa vaikuttamaan työssäkäyvien rankaisemiselta”

Kuva Bearas / Wikimedia Commons / CC BY 2.5

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tilaaman selvityksen mukaan työnantajien tarjoama ilmainen tai alihinnoiteltu pysäköintipaikka on epäsuoraa tukea työmatkaliikenteelle henkilöautolla.

Seurauksena valtiovarainministeriön työryhmä esittää työpaikoilla pysäköinnin verollepanoa.

– Samaan aikaan, kun julkisesti keskustellaan työllisyystoimista, hallituksen kabineteissa vaikeutetaan työhön pääsemistä monin tavoin ja rangaistaan työn tekemisestä keksimällä uusia keinotekoisia veroja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Vilhelm Junnila (ps.) kommentoi.

Palkansaajajärjestö SAK lausui kesäkuussa haluavansa valtiovarainministeriöltä selvityksen kannustaisiko työnantajan ilmaiseksi tarjoaman pysäköintiedun muuttaminen veronalaiseksi eduksi kevyen liikenteen ja julkisen liikenteen käyttöön.

– SAK:n pitäisi edustaa työntekijöitä, mutta se touhuaa jatkuvasti tällaisten asioiden kanssa, jotka haittaavat jopa työpaikalle pääsemistä. Junnila ihmettelee.

Suomen Ilmastopaneelin mukaan pysäköinnin tulisi maksaa vähintään 55 euroa kuukaudessa. Hallituksen selvityksessä puhutaan pysäköinnin olevan jopa 3600 euron arvoinen veroetu. Hallitusohjelmaan sisältyy myös kirjaus ruuhkamaksuista. Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan työpaikkapysäköinnin verottaminen koskettaisi hyvin laajaa joukkoa palkansaajia.

– Näin vähän hallitus arvostaa työntekoa. Tällaista ei tule hyväksyä missään olosuhteissa. Suomessa on ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun jäljiltä todellakin vain yksi työväenpuolue, Junnila jyrähtää.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mukaan ”touhu alkaa vaikuttaa työssäkäyvien rankaisemiselta”.

– Eikö hallituksen pitänyt lisätä työpaikkoja, ei vähentää työpaikkoja? Tavio ihmettelee.

– Vihervasemmiston tasa-arvokäsitys näyttää olevan, että kaikki verotetaan yhtä köyhiksi, kun taas perussuomalaiset ajattelevat, että mahdollisimman monen kovalla työnteolla menestyminen olisi kaikkien etu.

Perussuomalaisten mukaan esitys on lisäksi räikeän epäoikeudenmukainen niille, joilla ei ole mahdollisuutta käydä julkisin välinein töissä.

– Suurella osalla ei ole mitään mahdollisuuksia hoitaa työmatkoja joukkoliikenteellä. Emme voi ymmärtää himoa rangaista työnteosta. Vihervasemmistolainen politiikka on kateuspolitiikkaa, ja siihen kategoriaan tämäkin esitys menee. Kyseessä on Suomen työvihamielisin hallitus, kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) sivaltaa.

Jos työssäkäyntiin kohdistetaan pysäköinnin muodossa lisävero, työntekijät saattavat vaatia seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa vastaavan suuruisia palkankorotuksia.

– Pysäköinnin maksaminen jää siis viime kädessä työnantajayritysten vastuulle, mikä lisää työllistämisen kustannuksia Suomessa. Marinin hallitus tekee tässä karhunpalveluksen Suomelle, kun sen sijaan, että se miettisi työllistämistoimia, se aktiivisesti pyrkii tekemään työnteosta Suomessa kalliimpaa. Tämä lisävero ei tuo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa, mutta heikentää maamme kilpailukykyä entisestään, kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) huomauttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit