Eurooppa Politiikka

Parlamentti äänestää EU:n uudesta raja- ja rannikkovartiostosta

kuvituskuva

Parlamentti äänestää keskiviikkona suunnitelmasta perustaa uusi EU:n rajavalvontajärjestelmä. Järjestelmä tuo yhteen EU:n rajaturvallisuusviraston (Frontex) ja kansalliset rajavalvonnasta vastaavat viranomaiset


Ulkorajojen päivittäinen valvonta kuuluisi edelleen kansallisille viranomaisille, mutta mikäli EU:n ulkorajoille kohdistuu erityistä painetta, viranomaiset voisivat pyytää apua uudelta EU:n raja- ja rannikkovartiostolta. Parlamentti keskustelee aiheesta tiistaina.

Raja- ja rannikkovartiostolla ei tule olemaan omia rajavalvojia, vaan toiminta perustuu EU:n jäsenmaiden yhteiseen pooliin, josta apua voidaan pyytää tarvittaessa.

Tilanteen vaatiessa, esimerkiksi kun ulkorajalle kohdistuu merkittävä muuttopaine tai rajat ylittävän rikollisuuden torjuminen niin edellyttää, väliaikaiset rajavalvontatiimit voidaan lähettää paikalle nopeasti joko kyseisen jäsenvaltion pyynnöstä tai EU:n neuvoston päätöksestä. Kyseessä oleva EU-maa ja Euroopan raja- ja rannikkovartiosto sopivat toimintasuunnitelmasta ennen kuin operaatio käynnistyy.

Jos jäsenmaa ei noudata neuvoston päätöstä ja tilanne on uhkaava koko Schengen-alueen kannalta, EU-maat voivat ottaa käyttöön rajatarkastuksia rajoillaan kyseisen maan kanssa.

Euroopan raja- ja rannikkovartiostolla tulee lisäksi olemaan vahvempi rooli laittomasti EU:ssa olevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamisessa kotimaihinsa.

5.7.2016

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa