Eurooppa Maahanmuutto

”Passia ei tarvita” – pohjoisafrikkalaiset videoblogaajat rohkaisevat yleisöään laittomaan maahanmuuttoon Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin

Mourad Mzouri. Kuvakaappaus Youtube.

Economist-julkaisun mukaan Pohjois-Afrikan siirtolaiset ovat jo kauan jakaneet tietoa, kuinka päästä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin laittomasti. Youtubessa he luovat idyllisen kuvan elämästä maahanmuuttomaassa, mikä on rohkaissut satoja tuhansia pohjoisafrikalaisia ryhtymään laittomiksi siirtolaisiksi.

Yksi näistä videoblogaajista on marokkolainen Zouhir Bounou, joka kutsuu itseään Zizouksi. Kotimaassaan suuren suosion saanut mies näyttää videoillaan, kuinka hauskaa laiton maahanmuutto on ja rohkaisee kokonaista sukupolvea samaan.

Zizou viihdyttää yleisöään kertomalla hurjista juhlista ja tappeluista poliisin kanssa maissa, joihin hän on tunkeutunut.

– Autan pohjoisafrikkalaisia murtamaan pelon muureja ja täyttämään heidän unelmansa matkaamisesta Länteen, kertoo toinen videoblogaaja, Mourad Mzouri, jonka videoilla on miljoonia katsojia.

Laitonta maahanmuuttoa suunnittelevat saavat videoblogeilta tärkeää tietoa, kuten kuinka Turkin ja Kreikan raja ylitetään laittomasti, paljonko lahjusrahoja tyypillisesti tarvitaan, pakolaisia auttavien asianajajien yhteystietoja ja parhaita majoituksia tarjoavien avustusjärjestöjen tietoja.

Videoilla myös ohjeistetaan kuinka valeavioliittoja järjestetään, mistä voi saada väärennettyjä työsopimuksia ja kuinka välttää karkotus.

– Kerro että olet alaikäinen, olet libyalainen ja etsit isääsi, yksi videoblogaajista opastaa suurta yleisöään.

Videoiden kommenttiosioista löytyy laitonta maahanmuuttoa suunnitteleville tärkeää tietoa, myös ihmissalakuljettajien yhteystietoja. Videoblogaajat kuitenkin varoittavat ihmissalakuljettajista ja kehottavat niiden käyttämisen sijaan hankkimaan matkalipun Turkkiin, mistä matka voi jatkua jalkaisin kohti EU-maa Kreikkaa. Marokkolaisille suositellaan vesiskootteria Välimeren ylitykseen.

Pohjois-Afrikan videoblogaajilla on eräs merkittävä etu. Länsimaiden viranomaiset saattavat ymmärtää arabiaa ja sitä kautta saada tietoonsa sosiaalisessa mediassa jaetun informaation. Pohjois-Afrikan murteet ovat kuitenkin viranomaisille ongelma.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit