Eurooppa Politiikka

Pätkähallitus Thüringeniin

Weimar, Thüringen. Kuva Pixabay.

Kuukausien ajan vallinnut poliittinen kriisi on toistaiseksi ratkaistu Thüringenissä. Edellisen vasemmistovihreän hallituksen puolueiden sekä kristillisdemokraattien kesken on sovittu, että viime kauden hallinnut Linken Bodo Ramelow valitaan pääministeriksi. Ylimääräiset vaalit pidetään huhtikuussa 2021. Puolueet sitoutuvat missään tilanteessa olla liittoutumatta AfD:n kanssa, jos se suuntautuisi sopimuksessa mukana olevia puolueita vastaan.

Linke, SPD, Grüne ja CDU pääsivät sopimukseen perjantai-iltana. Bodo Ramelow valitaan pääministeriksi 4. maaliskuuta. Poliittiset merkit viittaavat edellisen hallituspohjan jatkamiseen. CDU tukisi sen valintaa. Linke edellyttää tukea jo ensimmäisessä maapäivien äänestyksessä, jotta vältettäisiin 5. helmikuuta tapahtunut ”vahinko” AfD:n tuettua FDP:n ehdokasta pääministeriksi. Tietoa FDP:n tai AfD:n äänestämisestä tällä kertaa ei ole esitetty.

Sopimusta on sanottu historialliseksi. CDU oli kauden 2009-2014 pääministeripuolue, kannatukseltaan suurin. Syksyn 2014 vaaleissa vasemmistovihreä hallituspohja sai yhden äänen enemmistön luvuin 46-45. Vaaleissa 27. lokakuuta 2019 Ramelowin hallituspohja sai 42 paikkaa, kun aiempi oppositio 48. CDU romahti kolmanneksi, kun AfD nousi toiseksi kaksinkertaistamalla paikkansa. Kristillisdemokraattien 21 paikkaa tuovat yli kahden kolmasosan kannatuksen nimitykselle – sitä enemmistöä tarvitaan ensi vuonna, kun maapäivien on määrä hajaantua.

Ylimääräiset vaalit on sovittu pidettäväksi 25. huhtikuuta 2021. Saavutettuun ratkaisuun kuuluu vakaussopimus (Stabilitätspakt), jossa osapuolet olemaan toimimatta toisiaan vastaan liittoutuneena AfD:n kanssa. Politiikan sisällössä puolueet noudattava omaa linjaansa. Sopimukseen kuuluu kuitenkin 568 miljoonan euron tukipaketti kunnille ja koululaitokselle. Myös maaseutuympäristön tilaan panostetaan.

Historialliseksi sopimus voidaan mainita erityisesti sen vuoksi, että CDU:lla on koko maata koskeva yhteistoimintakielto sekä Linken että AfD:n suuntaan. Eiliseen asti myös sikäläinen CDU oli ilmoittanut, ettei kieltoa rikota. Viime vaiheessa Ramelow oli ehdottanut väliaikaishallitusta, jonka johtoon olisi kutsuttu aiempi pääministeri Christine Lieberknecht. Uudet vaalit olisi pidetty pian. Tämä ei sopinut CDU:lle, joten myös Lieberknecht ilmoitti, ettei asiasta tule mitään.

Tapaus oli johtanut poliittiseen myllerrykseen koko Saksassa. Liittokansleri Angela Merkel puuttui 5. helmikuuta valintaan, vaikka hänen asemansa ei sitä mahdollistaisi sen paremmin kanslerina kuin puolueen kannalta. Merkelin suosikki, puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer erosi, vaikka yritti opastaa puoluetovereita Erfurtissa. Sikäläiset CDU:n ja FDP:n puheenjohtajat erosivat, jälkimmäinen pääministerin asemassa.

Viimeisimmän kyselyn mukaan Linken kannatus on noussut 40 prosenttiin (vaaleissa 31), AfD:n 25 prosenttiin (23,5), CDU:n romahtanut 14 prosentin tasolle (22). Pienpuolueista FDP putoaisi maapäiviltä. Kynnyksen yli yltävät SPD sekä Grüne 7 ja 6 prosentilla. Vaaleihin on kuitenkin yli vuosi aikaa.

CDU pomottaa omiaan

Saksan kristillisdemokraattien johto vaatii Thüringenin väliaikaisratkaisun kumoamista. Sikäläinen puoluejohto viestittää, että Erfurtissa voitaisiin pidättyä äänestyksestä, kunhan perjantain sopimus pitäisi; mukaanluettuna ennenaikaiset vaalit huhtikuussa 2021. CDU aloitti paikallisjohdon pomottamisen lauantaina.

Pääsihteeri Paul Ziemiak sanoi lauantaina, että Bodo Ramelowia pääministeriksi äänestävä rikkoo puolueen päätöksiä. Erfurtissa eroamaan ilmoittautunut Mike Mohring vastasi, että maapäivien edustajaryhmä voisi pidättyä äänestyksestä olematta aktiivisesti puolesta.

CDU:n puheenjohtajaehdokkaat Friedrich Merz ja Jens Spahn ovat vaatineet irtautumista sopimuksesta. Voimakkaasti kantaa otti Saksan liittopäivien puhemies, politiikan veteraani Wolfgang Schäuble. Hän viittasi Linken asemaan SED:n toiminnan jatkajana. Berliinistä neuvoja jakaa myös kaupunkiosavaltion ryhmäjohtaja Kai Wegner. Ramelowin äänestäminen olisi tikarinisku puolueen sydämeen. ”Tabun rikkomista ei voi paikata uudella tabun rikkomisella”, Wegner sanoi viitaten yhteistoimintakieltoon sekä AfD:n että Linken kanssa.

Bodo Ramelow asettelee sanansa varovasti, vaikka sopimusta ei enää olisi. Maapäivillä edustaja on äänestyksessä vastuussa vain itselleen. Ramelowilla saattaa olla tieto muutamasta tukiäänestä. Tätä ennakoi Mitteldeutsche Rundfunkin haastattelema valtiotieteiden professori. Vaali on salainen, muistuttaa André Brodocz. Näinollen ei tarvittaisi apua ”herrainhuoneesta”, kuten Ramelow oli toivonut.

Lähde MDR, MDR

Uutista päivitetty 23.2 klo 14:56. Lisätty viimeinen kappale ”CDU pomottaa omiaan”

  • 24
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset