Kotimaa Politiikka

Pelastuslaitokselle tulvii kysymyksiä väestönsuojista – tässä ohjeet hätätilanteita varten

Kuva: Wikimedia Commons.

Pirkanmaan pelastuslaitokselle on tullut runsaasti tiedusteluja väestönsuojista Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Pelastuslaitos kokosi tietopaketin, jossa se vastaa kansalaisten yleisimpiin kysymyksiin aiheesta.

 

Venäjän hyökättyä torstaina Ukrainaan on tullut Suomen pelastuslaitoksille paljon väestönsuojiin liittyviä kysymyksiä, kerrotaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Yhteydenottotulvan vuoksi Pirkanmaan pelastuslaitos julkaisi tietopaketin, jossa on vastauksia yleisimpiin väestönsuojiin liittyviin kysymyksiin.

Pelastuslaitoksen tiedotteessa kuitenkin korostetaan, että Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu uhkaa, että väestönsuojien käyttöönotto olisi tarpeen.

“Yleinen viesti pelastuslaitoksen puolelta on, että Suomeen ei kohdistu mitään sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottomääräysten antamista tai joditablettien käyttöä”, Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotteessa korostetaan.

Ohessa pelastuslaitoksen vastaukset kansalaisia tällä hetkellä askarruttaviin yleisimpiin väestönsuojeluun liittyviin teemoihin.

Milloin väestönsuojaan tulee hakeutua?

Pelastuslaitos muistuttaa, että väestönsuojan käyttöön ottamisesta ilmoitetaan viranomaismääräyksenä, ja väestönsuojiin siirrytään vain viranomaisen määräyksestä.

Viranomaisten antaman käyttöönottoilmoituksen jälkeen väestönsuoja tulee laittaa toimintakuntoon 72 tunnin kuluessa. Käyttöönoton tekee väestönsuojan hoitaja.

“Ennen käyttöönottoa väestönsuoja on suojassa vain rakenteidensa verran. Esimerkiksi ilmanvaihto ja suojatiivisteet eivät toimi automaattisesti”.

Mistä väestönsuojia löytyy?

Yleensä väestönsuojat sijaitsevat rakennusten kellarissa, maan tasolla tai osana erillisiä rakennuksia, esimerkiksi ulkovarastojen yhteydessä. Väestönsuojat tunnistaa merkistä, jossa on sininen kolmio oranssilla pohjalla.

Suojia on useimmiten suurissa taloyhtiöissä tai työpaikoilla, jolloin ne ovat näiden kiinteistöjen asukkaiden tai työntekijöiden käytettävissä. Pienemmissä taloyhtiöissä tai omakotitaloissa ei yleensä ole väestönsuojia.

Väestönsuojia löytyy myös julkisten tilojen, kuten koulujen ja päiväkotien yhteydessä, jolloin ne on tarkoitettu kiinteistön käyttäjille.

“On mahdollista, että taloyhtiöllä/kiinteistöllä ei ole väestönsuojaa tai nimettyjä väestönsuojapaikkoja muissa kiinteistöissä. Jos asia on epäselvä, tieto väestönsuojasta tai -paikoista löytyy varmimmin kiinteistön pelastussuunnitelmasta tai isännöitsijältä”, Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Esimerkiksi Pirkanmaalla on yksi yleinen väestönsuojelu Liisankalliolla.

“Koska tiloja on rajallisesti, niin poikkeusoloissa viranomaisten lisävaltuudet mahdollistaisivat mm. rakennusten haltuun ottamisen ja näiden rakennuksien väestönsuojien osoittamisen lähialueiden niille ihmisille, joiden talossa ei ole omaa väestönsuojaa. Mahdollisesti myös muitakin kuin varsinaisia väestönsuojia osoitettaisiin suojatiloiksi”.

Tiedotteen mukaan lähtökohtana on osoittaa ihmisille väestönsuoja muutaman sadan metrin säteellä suojelutilanteessa.

Vaihtoehtona on evakuoida ilman väestönsuojaa olevat asukkaat vaara-alueelta tilanteessa, jossa väestönsuojan käyttö olisi ajankohtaista. Alueen evakuoinnista ilmoitettaisiin viranomaisten toimesta.

Mistä tietää, onko väestönsuoja kunnossa?

Jokaiselle väestönsuojalle on oltava nimetty ja koulutettu hoitaja, joka vastaa esimerkiksi sen kunnossapidosta ja käyttöönotosta. Pelastuslaitoksen mukaan olisi toivottavaa, että väestönsuojan hoitaja joko asuisi tai muuten oleskelisi kiinteistöllä säännöllisesti.

Väestönsuojan omistajan on puolestaan huolehdittava siitä, että väestönsuojan koneet ja laitteet pysyvät toimintakunnossa ja että varusteita huolletaan säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi suojalle on tehtävä kymmenen vuoden välein tiiveyskoe, jossa suojan kunto tosiasiallisesti testataan.

“Jos viimeksi pidettyjen huolto- ja tarkastustoimenpiteiden ajankohta on epäselvä, niin kyseiset toimenpiteet tulee suorittaa laitteiden ja varusteiden toimintakunnon varmistamiseksi. Huolto- ja tarkastustoimenpiteet voi tehdä ammattitaitoinen kiinteistönhoitaja tai suojanhoitaja. Lisäksi huolto- ja tarkastustoimenpiteitä tekeviä yrityksiä löytyy esimerkiksi hakusanoilla ”väestönsuojan tiiveyskoe”. Huolloissa ja tarkastuksissa havaitut puutteet ja viat tulee korjata”, pelastuslaitoksen tiedotteessa ohjeistetaan.

Mitä saisi ja ei saisi tuoda mukanaan väestönsuojaan?

Elintarvikkeita tulisi ottaa mukaan henkilökohtaiseen käyttöön kahden tai kolmen päivän tarpeisiin.

Ruoan ja juoman lisäksi väestönsuojaan tulisi ottaa mukaan henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, nukkumistarvikkeet, kuten makuupussi ja retkeilyalusta, taskulamppu ja paristoja, joditabletteja ja tarvittaessa korvatulpat.

Lisäksi mukaan voi ottaa ajanvietettä, kuten kirjoja, pelejä, paperia ja kyniä.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan väestönsuojaan ei saa tuoda lemmikkejä, alkoholia, huumeita, aseita, pahanhajuisia tuotteita eikä lämpöä tuottavia laitteita, kuten kaasukeitintä ja myrskylyhtyä. Myöskään tupakointi ei ole väestönsuojassa sallittua.

Miten muuten voisi varautua ja suojautua, mikäli suojautuminen tulisi ajankohtaiseksi?

Yksi tärkeimmistä asioista erilaisiin häiriötilanteisiin varautumisessa on riittävä kotivara pitäminen.

Tiedotteen mukaan ihmisten tulisi yleisesti ottaen varautua pitkäkestoisiin sähkökatkoihin tai vedenjakelu- ja maksuliikenneongelmiin. Kotivara on turvana myös pienempien häiriöiden, kuten sähkökatkoksen tai sairastumisen yhteydessä.

“Kotiin olisi hyvä varata kolmen päivän varaksi riittävä määrä ruokaa, juotavaa, kannellisia astioita veden säilyttämiseen, lääkkeitä, käteistä rahaa ynnä muuta omassa arjessa tarpeellista”.

Sisälle suojautuminen on yksi toimintamalli erilaisten vaaratilanteiden varalle, eikä se sinällään liity poikkeustilanteisiin tai sodan uhkaan.

Sisälle suojautuminen voi liittyä esimerkiksi kemikaalionnettomuuteen tai tulipaloon lähialueella.

“Tällöin ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot suljetaan ja kaikki raot tiivistetään esimerkiksi tuorekelmulla tai ilmastointiteipillä. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, sen keltainen hätäpysäytyspainike löytyy yleensä aulatilan seinältä. Sisälle suojautumisesta ilmoitetaan yleisellä vaaramerkillä ja/tai hätätiedotteella esimerkiksi television tai 112-sovelluksen kautta”.

 

Lähde: Pelastuslaitos, Ilta-Sanomat

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ana

Minä menein tänään kyynärpäätaktiikalla apteekkin ja ostin viimeiset jodit mummojen neneän edestä.

Ruupo Kustaa

Ronald Reagan se 80- luvulla esitti, että euroopassa pitäisi käydä rajoitettu ydinsota. Ei saanu se esitys ns. yläpeukkuja täälläpäin maailmaa. Ronald oli silloin vissiin sitä mieltä, että maailmassa liikaa väestöä ja se mukavasti pikku ydinsodalla vähenisi. Nyt jos ydinsodan tästä leipovat niin ei ole enää kukaan sen jälkeen laskeskelemassa, missä on liikaa väestöä

juha II

Ensin 2-vuotta koronaa ja nyt NATO:n ”laboratoriossa” kehitetty Ukrainan sota, josta ei ole meille tavallisille ihmisille mitään hyötyä koko EU:n alueella. Vain ja ainoastaan globaalia hallintoa ajavaa EU:ta, George Sorosta, WEF, YK ja Yhdtsvaltain demokraatti-kommunisteja ja korruptoituneita pösö-republikaaneja, jotka vihaavat Donald Trumpia yhtä verisesti kuin demokraatit + jo mainittu konkkaronkka.

Tämä on kylmää tietoa kansalle tarjottavan sotapropagandan takana ja kotoisen päähankkeen NATO jäsenyyden aikaan saamiseksi tähän asti kovin vastahakoisen kansan nyt ”järkiintyessä” tuohon Suomen poliittisen eliitin märkään uneen!

Maailman sohva-kansakunnat kuvittelevat Ukrainan taistelevan itsenäisyydestään ja itsemäärämisyysoikeudestaan suurta ja pahaa Venäjää vastaan. Kyse on vain pelkästään makuasiasta onko Ukraina lähellä Venäjän taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia etuja vaiko kuten Suomi nyt globalistien EU:n, WEF:in, YK:n, George Soroksen ja Yhdysvaltain demokraatti-kommunistien suorassa hallinnissa. Kuten ”pääministeri” Sanna Marin, joka on vain EU:n, WEF:in, NATO:n ja Yhdysvaltain käskynhaltija eikä muuta. Sen todistaa yksin jo se, että Suomen perustuslaki on pelkkää pikkula paperia.

Kuten oli EU:kin on myös pitkään uitettu NATO:kin on vain Suomen poliittisen eliitin ja globalistien hanke, josta on yhtä paljon hyötyä Suomen tavallisille ihmisille kuin on ollut EU:stakin. Eli pelkkä maksajan osa ja keski-euroopasta tuliaisina tuotu laittomuus, jossa kumarretaan EU:ta ja pyllistetään Suomen omalle edulle, joka on jo julistettukin ”vahingolliseksi.

Lisäksi jo kuukausia sitten Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (SDP) iloitsi syystä kun Suomi on NATO:n jäsen, silloin voidaan käydä todenteolla kansallismielisten kimppuun. Muista ”eduista” nyt puhumattakaan!

Kalle

Kyllä tämä rikollinen sota on ihan Kremlin ”laboratoriossa” tehty.

Puolueeton

Venäjän invaasio Ukrainaan ei Suomen tilanteeseen taida vaikuttaa. Mutta Suomen poiliitikkojen (varsinkin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Halla-ahon) toiminnan tähden on syytä panna väestönsuojat täydelliseen toimintaan.
Luultavasti Ukrainan invaasio on loppu kuukaudessa parissa, jonka jälkeen muuttuu tilanne Suomessa. Itärajan takana saattavat alkaa sotaharjoitukset. Se on viimeinen varoitus Nato haaveilun toteuttamiselle.

Juha

Kyllä Marinin ja Niinistön järjestämä aseapu Ukrainalle on noteerattu naapurissa. Kun liitymme keväämmällä Natoon niin pommituksen uhka konkretisoituu.

Pirkkalan lennosto on Naton tukikohta ja se pommitetaan sodan ensipäivinä taktisella ydinohjuksella tai vähintään thermobaric pommilla. Joten ilman muuta Tampereella ollaan huolissaan kun sotilastukikohta on aivan vieressä asuinalueella.

pekka parikka

Ukrainan hallinto on ollut jo vuodesta 1994 lähtien täysin korruptoitunut ja Janukovitsin syökseminen vallasta USA:n ja UK:n toimesta 2014 nosti valtaan Poroshenkon, Neuvostoliiton aikaisen pikkurikollisen. USA:n tavoite on heikentää EU:n talous ja samalla vaikeuttaa Venäjän taloutta jotta USA:n ylivalta-asema säilyisi.
Asian ymmärtäminen suomalsilta politiikoilta on mahdoton tehtävä ja kansankiihottaja, aseista kieltäytyjä Jussi Halla-aho on nyt parhaimmillaan kehottaessa Suomea suorastaan hyökkäyssodan osapuoleksi Venäjää vastaan. Persut eivät p…..tä anna on nyt selkeästi todettu valheeksi, niin hyvin maistuu tietoisuus nousevasta urasta Naton pöydissä.
Valmistautuminen sotaan luo Suomelle aivan uuden uhkakuvan ja se on Petteri Orpon tänne ottamat vierastaistelijat. Suomalsiet miehet rynnimään Venäjälle ja suomalaisille naisille antaa kyytiä ”ilmavaa riisiä” valmistavat ”sotapakolaiset”!
Sodan saa tilaamatta ja ilmasto voi silloin todella hyvin kun Suomi maksaa korkeimmat maksut energiasta ja polttoaineista!
Pekka Parikka

ike

No ei lopu ja ei ole viimeinnen varoitus.Meillä vaan on vähän hitaita ihmisiä. Itse kun olen vähän hidas tuolta hämeestä, mutta aina se on aika paha juttu kun psykopaatti saa hallinoida noin suurta aluetta ja asenaalia,. Ei sitä todellakaan halua edes venäläiset mutta kun ovat niin agressiivisia niin ei maapallo voi kehitttyä kuin agressiivisuuden ja väkivallan kautta. Siis tarkennus venäläisten byrokraattien kautta. Ehkä voisi jos ihmisille annettaisiin enemmän valinnan vapautta. Se ei voi toteutua sosialistisissa maissa.
Kaikki mitä voin ajatella tuosta Ukrainan sodasta on se ettäolisi hyvä jos Putinia ei enää olisi. Meillä tuumaillaan saako ajaa autoa 70-vuoden jälkeen,olisiko oikea tapa vähän tuumaila keitä ihmisiä on vallassa. No rajapyykki lähestyy.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa