Kotimaa Maahanmuutto

Perheenyhdistämistä koskevaan lainsäädäntöön tulossa muutos – alaikäisiin pakolaisiin ei sovelleta tulorajoja

Maria Ohisalo. Kuva Hanne Salonen / Eduskunta.

Sisäministeriössä tarkastellaan alaikäisiin pakolaisiin sovellettavaa perheenyhdistämistä koskevaa lainsäädäntöä.

Sisäministeriössä valmistellaan ulkomaalaislain muutosta, jonka tavoitteena on lopettaa toimeentuloedellytyksen soveltaminen alaikäisiin turvapaikanhakijoihin, jotka ovat saaneet oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella. Samassa yhteydessä selvitetään, miten toimeentuloedellytykset vaikuttavat pakolaisaseman ja toissijaista suojelua saaneiden perhe-elämän suojaan ja perheenyhdistämisen toteutumiseen.

Sisäministeriön 15.7. asettamassa hankkeessa selvitetään lisäksi perheenyhdistämiseen liittyviä ongelmia ja arvioidaan muita mahdollisia ulkomaalaislainsäädännön muutostarpeita hallitusohjelman mukaisesti. Perheenyhdistämistä koskevaa lainsäädäntöä tarkastellaan erityisesti lapsen edun toteutumisen kannalta.

– Nopea perheenyhdistäminen tukee menestyksekästä kotoutumista. Oikeus perhe-elämään on erityisen tärkeä maahan yksin tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) korostaa.

Perheenyhdistämiselle asetettujen esteiden poistaminen edistää muun muassa hallituksen ihmis- ja perusoikeuspolitiikkaa. Eduskunta on myös edellyttänyt, että valtioneuvosto laatii tarvittavat lainsäädäntömuutokset sen mahdollistamiseksi, että pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman saaneiden perheenyhdistämishakemuksiin ei sovelleta toimeentuloedellytystä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa