Eurooppa Politiikka

Perinteiset puolueet kärsivät tappioita EU-vaaleissa

Euroopan parlamentti Strasbourgissa. Kuva Diliff / Wikimedia Commons.

Vaikka EU-kriittisten puolueiden kannatuksen kasvu jäi odotettua pienemmäksi, perinteiset puolueet kärsivät tappioita sunnuntain europarlamenttivaaleissa.

Euroopan unionin parlamentti on valittu seuraavaksi viideksi vuodeksi. Perinteiset oikeisto- ja vasemmistopuolueet, jotka ovat aiemmin muodostaneet enemmistön, kärsivät nyt tappioita.

Keskustaa edustavien puolueiden kannatus putosi noin 10 prosenttiyksikköä 43 prosenttiin, kun taas eurokriittiset ja vihreät paransivat kannatustaan.

Eurokriittiset saivat 24 prosenttia parlamentin 751 paikasta, mutta nousu ei ollut aivan odotetun kaltainen. Vuoden 2014 vaalien jälkeen eurokriittisillä oli 22 prosenttia paikoista. Myös vihreät selvisivät hyvin useissa maissa.

Eurokriittisten noususta huolimatta euromyönteisillä on edelleen noin kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista.

UK:ssa Nigel Faragen Brexit-puolue teki tuloksen, johon mikään puolue ei ole kyennyt aiemmin. Vain 6 viikkoa vanha puolue sai 31 prosenttia äänistä.

– Koskaan aiemmin brittiläisessä politiikassa vain 6 viikon ikäinen puolue ei ole voittanut vaaleissa. Jos Britannia ei lähde EU:sta 31. lokakuuta, tämä tulos toistuu parlamenttivaaleissa. On tehty historiaa. Tämä on vasta alkua, Farage twiittasi.

Äänestysprosentti koko EU:n alueella oli 50 prosenttia. Vuoden 2014 vaaleissa vastaava luku oli 42,6 prosenttia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa