Kotimaa Politiikka

Perussuomalaiset hallituksen kyselytunnilla: Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille

Kuva Shutterstock.

Perussuomalaiset hiillosti hallitusta suullisella kyselytunnilla ulkomaisen halpatyövoiman haalimisesta ja tavoista saavuttaa työllisyystavoitteet.

Hallitus haluaa – hallitusohjelman mukaisesti – jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille helpommin työlupia. Tätä perussuomalaiset ei hyväksy.

– Totuus on, että esimerkiksi Lähi-idästä ja Somaliasta tulleiden työllisyysaste keikkuu 20 prosentin tuntumassa. Jopa töihin maahamme tulleiden työllisyysaste romahtaa jo parin maassaolovuoden jälkeen, perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula huomautti.

Jopa 500 000 työnhakijaa jo nyt

Simula totesi, että Suomi hyötyy ulkomaisista korkean tulotason asiantuntijoista, ja osasta kausityöntekijöistä, mutta te houkuttelette matalapalkka-aloille pysyvää ulkomaista halpatyövoimaa sivuuttaen suomalaiset työnhakijat.

Suomessa on reilut 230 000 työtöntä työnhakijaa ja työnhakijoita yhteensä yli puoli miljoonaa.

– Arvoisa hallitus, miksi te haluatte houkutella tänne halpaa työvoimaa ympäri maapallon, vaikka Suomessa on puoli miljoonaa työnhakijaa?

Työministeri Timo Harakka (sd.) kielsi perussuomalaisten väitteet hallituksen tavoitteista ja korosti, että työvoimapula Suomessa on kiistaton tosiasia.

– Tarvitsemme myöskin osaajien ja työntekijöiden maahanmuuttoa siten, että saatavuusharkinta säilyy, Harakka vastasi.

Myös töissä käyvä voi elää tulonsiirtojen varassa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti, että kehitysmaalaisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se on keino saada oleskelulupa, ja se takaa pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.

– Alipalkatut siivoojat ja keittiötyöntekijät eivät pysty elättämään edes itseään puhumattakaan siitä, että he kohentaisivat julkista taloutta.

Räikeää alipalkkausta ja työehtojen polkemista

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra puuttui ulkomaalaisten alipalkkauksen laajuuteen Suomessa. Ravintola- ja rakennusalan tarkastuksissa Aluehallintovirasto on löytänyt huomautettavaa palkoissa jopa 60 prosentissa tarkastuksista.

– SAK:n, Avin ja Rikosuhripäivystyksen edustajat sanoivat aamulla radiossa pelkäävänsä varjoyhteiskunnan syntymistä. Perussuomalaiset on puhunut tästä kauan.

– Olemme erittäin yrittäjämyönteinen puolue, kuten äsken gallupissakin todettiin. Huomauttaisin, että kustannukset, joita halpatyömaahanmuuttajien käyttäminen aiheuttaa, kasautuvat myös yrittäjille. Kaikille veronmaksajille, Purra huomautti.

– Mitä hallitus aikoo tehdä palauttaakseen työmarkkinoillemme turvalliset ja vakaat olot? Purra kysyi.

Ministeri Harakka huomautti, että Suomessa on yli sata yritystä saarrossa alipalkkauksen vuoksi ja lisäsi, että hallitus on kriminalisoimassa alipalkkausta.

Perussuomalaiset kuitenkin suhtautuivat esimerkiksi valvonnan lisäämisen vaikutukseen skeptisesti, sillä vaikka valvontaa on lisätty vuosien varrella, työehtojen ja palkkojen polkemiset ovat jatkuneet kiertämällä valvontaa tavalla tai toisella.

Hallitus haluaa työllistää laittomasti maassa olevat

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) kommentoi sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) toteamusta, että hallituksen tavoite on laittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet töihin.

– Hallitus lupasi, että laittomasti maassa oleville tulee elektroninen valvonta, mutta kyselytunnilla 10.10.2019 kuulimme, että tämä oli erheellisiä tietoa. Oikeasti hallitus haluaa pitää laittomasti maassa olevat Suomessa. Mikä hulluus hallituksella tässä on takana? Eikö laittomasti maassa olevat pitäisi karkottaa? Antikainen ihmetteli.

Lisätty Antikaisen kommentti 10.10 klo 17:46

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit