Kotimaa Politiikka

Perussuomalaiset Irak-selonteosta: Turvapaikanhakijoiden palautussopimus Irakin kanssa saatava nopeasti

Kuva Shutterstock.

Keskustelua palautuskysymyksistä on käyty jo uuvuttavan pitkään. Irak on kieltäytynyt toistuvasti vastaanottamasta omia kansalaisiaan ja tilanne alkaa olla kestämätön, toteavat Perussuomalaiset.

Konflikteista pitkään kärsineen Irakin tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta maa edelleen sisäisesti jakautunut ja epävakaa. ISIS:n vastaisen koalition menestyksekkäästä toiminnasta huolimatta jihadistijärjestöllä on edelleen laajasti kannattajia ja nukkuvia soluja.

– ISIS on globaali turvallisuusuhka, joka ulottuu Suomeen saakka. Irakin kauan jatkuneet ongelmat näkyvät edelleen Eurooppaan hakeutuvien turvapaikanhakijoiden määrissä, kansanedustaja Mika Niikko totesi Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ryhmäpuheenvuorossa Irak-selontekokeskustelussa tänään.

Irakilaiset ovat suurin turvapaikanhakijaryhmä Suomessa. Irakilaisten vuoden 2015 alusta lukien jättämistä turvapaikkahakemuksista noin kolmannes on johtanut kielteiseen päätökseen. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen kotimaahan on kuitenkin osoittautunut erittäin vaikeaksi, jopa mahdottomaksi. Irakin maahanmuuttoministeri Evan Fayeq kertoi lokakuussa, että maa ei ota vastaan kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ns. pakkopalautuksina.

– Keskustelua palautuskysymyksistä on käyty jo uuvuttavan pitkään. Irak on kieltäytynyt toistuvasti vastaanottamasta omia kansalaisiaan ja tilanne alkaa olla kestämätön, perussuomalaiset muistuttivat.

Perussuomalaiset korostivat, että ”palautussopimus on saatava voimaan. Emme voi hyväksyä myöskään sitä, että laittomasti maassa olevat saavat kulkea täällä vapaana silloin, jos eivät palaa lähtömaahansa vapaaehtoisesti.”

Myös Irakin vakauttaminen on Suomen intressien mukaista. Perussuomalaisten mielestä ei kuitenkaan ole hyväksyttävää jatkaa loputtomiin erityisesti taloudellista tukea maalle, joka ei suostu vastaanottamaan omia kansalaisiaan.

  • 348
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset