Kotimaa

Perustuslakivaliokunta tutustuu ulkoministeri Haavistoa koskevaan esitutkintamateriaaliin – Haavisto kiistää rikokset

Pekka Haavisto. Kuva Kosti Keistinen / valtioneuvoston kanslia.

Perustuslakivaliokunta on merkinnyt saapuneeksi Keskusrikospoliisin toimittaman esitutkintapöytäkirjan liitteineen.

Keskusrikospoliisi on suorittanut ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa asiassa esitutkinnan perustuslakivaliokunnan ja valtakunnansyyttäjänviraston pyynnöstä. Valtakunnansyyttäjänvirasto ei ole vielä esittänyt perustuslakivaliokunnalle näkemystään esitutkintapöytäkirjan sisällöstä.

Perustuslakivaliokunnan jäsenillä on nyt aikaa tutustua aineistoon. Valiokunta päätti lähettää aineiston valiokunnan kuulemille rikos- ja valtiosääntöoikeuden asiantuntijoille. Asian varsinainen käsittely jatkuu kuulemisilla heti syysistuntokauden alussa syyskuussa.

Ministeri Haavisto kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Valtioneuvoston jäsenen syytekynnys on tavalliseen rikosasiaan verrattuna korotettu. Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Ministerivastuumenettelyn päätteeksi perustuslakivaliokunta esittää mietinnössään kannanoton ministerin menettelystä. Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto äänten enemmistöllä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit