Eurooppa Maahanmuutto

PEW-tutkimus Afrikassa: Pakolaisvyöryn toinen aalto on alkanut

Kuva Wikimedia Commons.

Yhdysvaltalaisen PEW-tutkimuslaitoksen viidessä Afrikan maassa tekemä tutkimus osoittaa, että jopa 75% afrikkalaisista haluaa muuttaa vauraaseen Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin.

PEW-instituutin Afrikan maissa tekemä kysely kertoo, että kolme neljästä afrikkalaisista haluaa muuttaa pois Afrikasta. Suurin osa heistä ei pakene sortoa tai sotaa vaan haluaa seurata tuttavia, ystäviä tai perheenjäseniä, jotka ovat jo Euroopassa.

He vaeltavat päiväkausia pitkin aavikkoja, osa joutuu ryöstöjen tai orjakauppiaiden uhreiksi. Jossain vaiheessa kuukausien tai jopa vuosien jälkeen he ylittävät Espanjan Marokossa olevan alueen rajan tai seilaavat välimeren yli Libyasta Italiaan.

Afrikka on liikkeellä kohti parempaa tulevaisuutta.

– Me teemme mitä vain päästäksemme paratiisiin, kertovat äidit, nuoret parit ja nuoret miehet, jotka ovat lähteneet liikkeelle Kamerunista, Nigeriasta, Segenalista tai Ghanasta. Marokossa odottaa noin 50 000 ja Libyassa noin 400 000 laitonta siirtolaista kuljetusta Välimeren yli kohti parempaa tulevaisuutta.

Nämä onnenonkijat seuraavat maanmiehiään, joita on EU-tilastojen mukaan tullut Eurooppaan vuosien 2014 ja 2017 välillä miljoona, suuri osa turvapaikanhakijoina. Eurooppa keskittyy tällä hetkellä arabimaista tulleisiin turvapaikanhakijoihin, mutta ensimmäisellä tilalla tilastoissa on edelleenkin afrikkalaiset.

Tutkimus maahanmuutosta

PEW:n tutkimuksessa kysyttiin viidessä Afrikan maassa muuttohalukkuudesta Eurooppaan. Tutkimuksessa mukana olleet maat ovat niitä, joista suurin osa Euroopan afrikkalaisista maahanmuuttajista tulee (lisäksi Tansania).

Euroopan suurimmat afrikkalaiset maahanmuuttajaryhmät ovat peräisin Nigeriasta ja Etelä-Afrikasta (300-400 000), Senegalista (270 000), Ghanasta (250 000) ja Keniasta (180 000).

Kaksi kolmasosaa Ghanassa (75%) ja Nigeriassa (74%) kyselyyn vastanneista oli valmiita lähtemään parempaa tulevaisuutta kohti. Kenian, Tansanian, Senegalin ja Etelä-Afrikan ihmisistä hieman yli puolet haluaa muuttaa maastaan paremman tulevaisuuden perässä. Muuttokohteeksi valikoituivat pääosin Eurooppa ja USA.

Osalla jo suunnitelma

Osa kyselyyn vastanneista oli jo tehnyt suunnitelman lähtöään varten. Noin 40 prosenttia Senegalista, Ghanasta ja Nigeriasta muuttavista kertoi lähtevänsä seuraavien viiden vuoden aikana matkalle. Etelä-Afrikan ja Kenian muuttohaluisista 20 prosenttia oli tehnyt suunnitelman. Tansanian ihmisistä vain kahdeksan prosenttia oli suunnitellut lähtönsä valmiiksi.

Tämä saattaa ensivaikutelmaltaan kuulostaa mitättömältä, mutta jos otetaan huomioon, että näissä maissa asuu noin 1,1 miljardia ihmistä, asia muuttuukin merkitykselliseksi. Jos näistä 1,1 miljardista vain kymmenen prosenttia päättää lähteä vaellukselle kohti paratiisia, liikkeellä kohti Eurooppaa olisi noin 110 miljoonaa ihmistä.

Vertailukohtaa maanosaamme uhkaavan exoduksen mittakaavaan saa myös Eurooppaan viime vuosina saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrästä: vuoden 2014 jälkeen Eurooppaan on saapunut 3,14 miljoonaa rekisteröityä turvapaikanhakijaa.

Lähde: Welt (linkissä grafiikoita aiheeseen), Kansalainen

  • 2K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi