Kotimaa Rikos

Pohjola-Nordenin asiamiestä epäillään törkeästä kavalluksesta – esitutkinta siirtyi syyteharkintaan

Kuva Pixabay.

Helsingin poliisi on tutkinut heinäkuusta 2021 asti tapausta, jossa Pohjola-Norden-yhdistyksen asiamiestä epäillään lukuisista rikoksista. Rikosvahinko on yli 300 000 euroa. Tutkintapyynnön teki yhdistys itse.

Pohjola-Norden on kansalaisjärjestö, joka esimerkiksi lahjoittaa varoja pohjoismaiseen yhteistyöhön ja kulttuuriin. Yhdistyksen taustalla vaikuttaa säätiö.

Poliisi epäilee yhdistyksen asiamiestä törkeästä kavalluksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja väärennyksestä. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2015–2021.

– Pääepäilty kavalsi esitutkinnan perusteella vuosia yhdistyksen rahoja. Hän toimi suunnitelmallisesti ja käytti hyväkseen itsenäistä asemaansa yhdistyksen asiamiehenä. Kokonaisuuden selvittämisessä hyödynsimme muun muassa erilaisia pakkokeinoja. Epäilty on osittain myöntänyt rikosepäilyt, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen.

Esitutkinnassa epäiltiin myös useita yhdistyksen ja säätiön vastuuhenkilöitä luottamusaseman väärinkäytöstä. Henkilöt ovat olleet merkittävissä yhteiskunnallisissa tehtävissä. Esitutkinnan perusteella heidän epäillään laiminlyöneen talouden ja hallinnon valvontaan liittyviä tehtäviään.

Kaikki vastuuhenkilöt kiistivät rikosepäilyt. Poliisi siirsi syyteharkintaan viisi epäiltyä luottamusaseman väärinkäyttöä, joista yksi koskee pääepäiltyä.

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Tuomio tulee varmasti sillä tekijä on valkoinen, kun samoja summia otetaan valtion kassasta nimikkeellä humanitaarinen apu, ei kukaan joudu vastuuseen mutta saahan Abdirahim ajaa uudella BMW:lä.

Ilkka Manttari

Kiitos. Laitoit asian oikeaan mittasuhteeseen.

Ilkka Manttari

Olemmeko oppineet tämäntyyppisistä tapauksista mitään. Minulla ainakin on jo ajat sitten muodostunut kanta, että jos alettaisiin etsiä näiden yhdistysten ja säätiöiden joukosta täysin pyyteetöntä tekijää, kyllä saataisiin hakea.

John Quiman

Mutta hyväntekeväisyyttä oikeasti tekevä Brother Christmas joutui kyllä loanheiton kohteeksi ja tarkkaan syyniin, eikä mitään väärinkäytöksiä rahojen jakelussa löytynyt. kohteisiin meni noin 90 %. Törkeä ajojahti oli kaataa koko jutun, mutta näkyipä olevan vielä toiminnassa.

Punainen risti pysty ikinä noin hyvään suoritukseen. Punaisella ristillä menee kohteisiin paremminkin 10 %, mutta eipä siitä valitella.

Kansalaisen verkkokauppa