Kotimaa Maahanmuutto Rikos

Poliisi on saanut valmiiksi epäillyn ihmiskaupparikoskokonaisuuden tutkinnan

Kuvituskuva (kuva ei liity kyseisen julkaisun tapaukseen). Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 4.0) / Sakari Kiuru.

Tiedote 15.2.2023 | Poliisi

Helsingin poliisilaitoksen alueellinen työperäinen ihmiskaupparyhmä on tutkinut hieronta-alan yritykseen liittyviä epäiltyjä rikoksia syksyn ja talven aikana. Kokonaisuudessa rikosnimikkeinä ovat ihmiskauppa, laittoman maahantulon järjestäminen, veropetos, luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttö, kiskonnantapainen työsyrjintä, törkeä kirjanpitorikos ja työeläkevakuutusmaksupetos.

Poliisi epäilee ulkomaista hieronta-alan yrittäjää ihmiskaupasta. Hänen epäillään erehdyttäneen kahta kotimaansa kansalaista saapumaan Suomeen laittomasti turistiviisumeilla.

Epäilty lupasi tuleville työntekijöilleen 1 900 euron kuukausipalkan, jota he eivät todellisuudessa saaneet. Toinen työntekijä sai palkkaa joitakin satoja euroja, ja toiselle epäilty maksoi noin 1 500 euroa. Osa palkasta tuli käteisenä Suomessa ja osa tilisiirtona asianomistajien pankkitileille kotimaassa.

Asianomistajat työskentelivät yrityksessä kaksi kuukautta, minkä aikana heillä oli yksi tai kaksi vapaapäivää. Työpäivän pituus oli kymmenen tuntia.

Poliisi epäilee, että kolme muuta asianomistajaa saapuivat omatoimisesti Suomeen. Myös he tekivät kymmenentuntisia työpäiviä ja ansaitsivat palkkaa noin 30 prosenttia asiakaskäynnin hinnasta. Yhden uhrin epäillään tehneen työtä kokonaan ilman palkkaa. Asianomistajat saivat keskimäärin yhden vapaapäivän viikossa ja työskentelivät Suomessa parista kuukaudesta seitsemään kuukauteen.

Kiskonnantapaista työsyrjintää poliisi on tutkinut kuuden asianomistajan osalta. He tekivät töitä parista viikosta kymmeneen kuukauteen.

– Epäillyllä työskenteli myös 11–14-vuotiaita lapsia, jotka pesivät yrityksen pyykkejä epäillyn kotiosoitteessa. Yksi lapsi teki töitä yrityksen toimipisteessä asiakaspalvelussa. Lapset olivat töissä vain muutaman viikon ajan. Hierontatyössä ei työskennellyt lapsia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nils Majewski.

Kolme muuta asianomistajaa ovat aikuisia, ja he työskentelivät hierojina. Kahdella heistä oli tapahtuma-aikaan toiminimi, joita epäillään käytetyn työnantajan velvoitteiden kiertämiseen. Toinen toiminimistä perustettiin epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan.

Epäilty muokkasi yrityksen varausjärjestelmiä ja kirjanpitoa
Esitutkinnassa selvisi, että yrityksen asiakasvarausjärjestelmästä oli mahdollisesti poistettu kaikki käteisellä maksetut asiakaskäynnit. Yrittäjän epäillään maksaneen käteisellä laittomien työntekijöiden palkkoja.

– Epäilemme myös, että yrittäjä manipuloi yrityksen ajanvarausjärjestelmää. Hän muutti työntekijöiden nimiä ja muokkasi ajanvarauksia perutuiksi tai harjoitteluiksi, sanoo tutkinnanjohtaja Majewski.

Myös yrityksen kirjanpidon epäillään olevan harhaanjohtava, koska siinä ei näy työntekijöiden palkkoja tai asiakkaiden käteismaksuja. Poliisi myös epäilee, että epäilty ei hoitanut ollenkaan työntekijöiden työeläkevakuutusmaksuja.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että epäilty lupasi maksaa palkat laittomasti töitä tehneille asianomistajille sitten, kun nämä olisivat saaneet tehdä töitä laillisesti. Suuri osa palkoista on edelleen maksamatta.

Osa työntekijöistä asui työnantajan olohuoneessa ja myöhemmin tämän vuokraamassa asunnossa, jossa heille oli tarjolla ainoastaan patjat lattialla. Näiden uhrien epäillään maksaneen asumisestaan noin 250 euroa kuussa henkilöä kohden. Vuokrat vähennettiin palkoista.

Yrittäjän epäillään myös tuoneen Suomeen noin 30 000 euron edestä arvokelloja ja -käsilaukkuja, joita hän ei tullannut.

Yksi henkilö on edelleen vangittuna rikoskokonaisuudesta epäiltynä. Poliisi on ottanut vakuustakavarikkoon epäillyn ja tämä yrityksen omaisuutta esitutkinnan aikana.

Rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan 14. helmikuuta.

Poliisi

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Ihmiskaupasta eläinkauppaan. Uutta eläisuojelulakia rukattiin siten että se sallii rituaaliteurastuksen (Se oli ensin kielletty mutta uskonnollisista syistä sitten sallittiin) Tähän on tultu. Islam kävelee kaiken järjellisen yli. Sanookohan edes eläinsuojelujärjestöt mitää. Ei kun kurkku auki vaan.

Jukka

Suomen löysät lait tekevät monta rikosta helpoksi maahanmuuttajille ja jos satut jäämään kiinni, tuomiot ovat naurettavia. Mikakin meni Afrikkaan saakka, jotta kännyn tili kaapattiin. Ei sinne saakka tarvi mennä. Esim Espoon keskus on oikein sopiva paikka. Siellä on nimittäin afrikkalaisia jonoiksi saakka!

Joker

tämähän on sitä ihanaa työperäistä maahanmuuttoa
jota Espoolaiset ja Helsinkiläiset vihreät janoavat ja saadaan Suomi uuteen nousuun!

Ilmari

Poliisin mukaan epäilty on ulkomaalainen. Jospa kyseessä kuitenkin on espoolaismies?

Joku tolkku

Rikos ei kannata. Mutta tässä maassa ei kohta mikään muu kannatakkaan kuin rikos. Poliisilla on edessään vasta ns jäävuoren huippu, ja on syytä kääriä hihat koska alkaa tulla tutkittavaa tihenevään tahtiin. Suomi on kehittynyt huimaa vauhtia sitten 80-luvun jolloin oltiin pohjolan Japani ja nyt täällä alkaa olla kohta viidakon lait voimassa. Kehitys kulkenut, mutta suunta, minun mielestä, väärä.

Juha

Mutta, mutta.. Espoolaiset äänestäjät nimenomaan halusivat bordelleja, rikollisjengejä ja huumekauppaa vauraille asuinalueilleen. Voisiko nämä yrittäjät siirtää liiketoimintansa siis yrittäjämyönteiseen Westendiin, Tapiolaan tai Soukkaan.

https://yle.fi/a/3-11981240

Tämmöinen monikulttuurinen yritystoiminta varmasti lisää velkaisen asunnon arvoa ko. alueella.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Juha
Muskainen Parjaani

Siinä taas rikoslistaa neekeröinnistä. Osaako nämä tehdä yhtään mitään laillista?

murre riepunen

Tämä kiero murjaani siirrettävä syynnyinmaahansa, voipi siellä harrastaa työnantajan rooliaan, ihan rauhassa, maallinen mammonta jonka murjaani täällä on viekkaudella ja vääryydellä kahminut omaisuus takavarikoitava, rahailla maksettava muiden murjaanien palautuksia, nopeutetusti.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa