Kotimaa

Poliisi varautuu sopeuttamiseen määrärahojen kutistuessa: ”Turvallisuus on arvovalinta – halutaanko siitä tinkiä?”

Kuva Petri Saarela.

Poliisin ensi vuoden budjetti uhkaa jäädä 35-40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, jos syyskuun budjettiriihessä ei pystytä korjaamaan tilannetta.

Kevään kehyspäätös ei sisältänyt poliisin tarvitsemia resursseja, joilla edes nykytasoinen toiminta poliisissa voitaisiin taata. Jos rahoitusta ei tule, edessä ovat sopeuttamistoimet, jotka koskevat kaikkea poliisin toimintaa ja kaikkia poliisiyksiköitä.

– Budjettipäätökset eivät ole linjassa poliisiin kohdistuvien odotusten suhteen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa. Kyseessä on arvovalinta, halutaanko panostaa turvallisuuteen vai ei.

Poliisihallituksessa on aloitettu suunnittelutoimet sen kartoittamiseksi, miten toimintaa sopeutettaisiin ja mitkä olisivat näiden sopeuttamistoimien vaikutukset. Henkilötyövuosiksi eli yhden työntekijän vuodessa antamaksi työpanokseksi muutettuna vaadittu 35 – 40 miljoonan euron säästö tarkoittaisi ainakin 450 henkilötyövuoden vähentämistä.

Sopeuttaminen koskisi myös henkilöstöä

Henkilöstökulut muodostavat valtaosan poliisin menoista ja siksi tuon kokonaisuuden tarkastelu on välttämätöntä. Vaihtoehtona tuolloin olisi, että määräaikaisia virkoja ei jatkettaisi ja eläköityvien tai muuten poliisin palveluksesta poistuvien tilalle ei palkattaisi uutta henkilöstöä. Nämä koskisivat niin poliiseja kuin siviilejäkin.

– Tämä tarkoittaisi noin 20-25 miljoonaa euroa, Poliisihallituksen sopeuttamistoimia suunnittelevan ohjausryhmän puheenjohtaja, hallintojohtaja Anne Aaltonen toteaa. Aaltosen mukaan henkilökunnan irtisanomiset tai lomauttamiset ovat aivan viimeisiä keinoja, jos mitään muita keinoja ei ole löydettävissä.

Muita keskeisiä säästökeinoja, joita selvitellään, ovat mm. toimitilaverkoston karsiminen, kehittämisen ja keskitettyjen hankintojen kriittinen tarkastelu ja poliisin tekemien, muiden kuin lakisääteisten tehtävien tekeminen jatkossa laskuttamalla. Näiden toimien tuomat säästöt eivät kuitenkaan todennäköisesti ehtisi konkretisoitua vielä ensi vuonna.

Konkreettiset seuraukset näkyisivät kaikessa toiminnassa

Sopeuttamistoimien konkreettiset seuraukset tulisivat näkymään kaikessa poliisitoiminnassa. Mitä seuraukset tarkoittaisivat poliisiyksikkötasolla, sitä on vielä liian aikaista arvioida.

Strategisella tasolla poliisin olisi keskityttävä yhä selkeämmin välttämättömien ja henkeen sekä terveyteen kohdistuvien kiireellisten uhkien torjuntaan.

Noin 40 miljoonan euron supistukset vaikuttaisivat koko maassa esimerkiksi poliisin näkyvyyteen ja toimintavalmiusaikaan erityisesti harvaan asutuilla alueilla, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaan, liikenteenvalvontaan ja rikostutkintaan.

– Olen erityisen huolissani henkilöstön jaksamisesta, jos suuriin leikkauksiin päädytään. Henkilöstö on jo ennestään kuormittunutta suuren tehtävämäärän ja työn vaatimusten muutosten vuoksi, Aaltonen sanoo.

Sopeuttamisen suunnittelu täsmentyy, kun lopullinen määrärahataso on tiedossa budjettiriihen jälkeen syyskuun alussa.

– Peräänkuulutan keskustelua, kuinka arvokkaaksi – tai halvaksi – turvallisuus hinnoitellaan. Pelkät puheet tai lupaukset eivät kuitenkaan riitä, vaan vaaditaan myös konkreettisia tekoja. Meillä ei olisi vara heikentää turvallisuutta, mutta näillä päätöksillä siihen suuntaan ollaan menossa vahvasti. Kuinka turvallisena haluamme pitää Suomen? Kolehmainen kysyy.

Tilaa
Ilmoita
guest
45 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tassos

Vihreä poliiisi siirtyy autoista polkupyöriin. Partiossa oleva konstaapelipari saa tandemin ja ylikonstaapelit iloitsevat vaihdepyöristä !

Tuomas

Poliisivastaisuus kuuluu punavihreään ideologiaan. Halutaan ajaa poliisi alas, se on sitä vastakulttuuria joka kuuluu kulttuurivallankumoukseen.

Jiipee

Kyllä vielä riittää riittää poliiseja puskaan kyykkimään tiellä joka muutenkin täynnä kameroita.
Vähennykseen vaan, eipä ne enää kansalaisen asialla muutenkaan ole.

John Quiman

Amerikan demareiden mallia. Tuhotaan poliisin rahoitus niin saadaan aikaiseksi kaaos. Ihan vaan poliittista syistä. Kansan etu ei siinä paina mitään, ainoastaan joidekin hinku luoda laaos, joka olisi reitti totalitarismiin.

Upponalle

Ei liity aiheeseen, mutta googlettakaa englanniksi sana covid takaperin muodossa divoc ja katsokaa mitä tarkoittaa Heprean kielellä! Suomen kielellä ei löydy!
Hämmästytte varmasti!

Ilkka Forsten

Menee henkimaailman hommiksi.

John Quiman

”COVID, spelled backwards, DIVOC has a meaning in the hebrew language of jewish mythology. It means ”POSSESSION BY AN EVIL SPIRIT”. And using the number 19 could mean 1, letter A in alphabet, and 9, letter I in alphabed equals A.I. equals ”Artificial Intelligence”. Food for thought.”

”Covid takaperin kirjoitettuna on Divoc, jolla on merkitys heprean kielessä juutalaisessa mytologiassa. Se tarkoittaa ”pahan hengen vallassa”. Ja luvun 19 käyttäminen voisi tarkoittaa sitä, että numero 1 olisi aakkosten ensimmäinen kirjain A ja numero 9 olisi aakkosten yhdeksäs kirjain I. Se olisi AI eli ”Artificial Intelligens” (suomeksi ”Tekoäly”). Ajattelemisen aihetta.”

Mielenkiintoinen ”sattuma”. Tiedä onko tuo sattumaa, ehkä ei, ehkä juu. Joillakin on mieltymystä kehitellä nimiä tarkoituksiinsa tuon tapaisista mytologisista tarinoista, jotka voivat heidän mielestään olla jopa tosia ja uskon runko.

Viimeksi muokattu 5 kuukautta sitten by John Quiman
Kata

Mun kone käänsi sen ”pakko”…hm mulla on kyllä vanha kone…. 😀

John Quiman

Joo, mutta tuossa kerrottinkin sen liittyvän johonkin vanhaan mytologiaan tuossa mielessä. En osaa ottaa kantaa, mutta tuollainen löytyi.

Kyllä se pakko-sanakin käy tuohon, jos oletetaan esitetyn kaltaisen alistamisen olevan kyseessä.

Kata

Pakko mikä pakko ja niinhän se näkyy olevan!Mutta ei mua pakoteta kuitenkaan…

Pohdiskelija

Miljardeja vuodessa käytetään väkivallan, rikollisuuden ja täydellisen taloustuhon lisäämiseen vaikkapa tietynlaista väestönvaihtoa lisäämällä. Sitten päivitellään sekopäistä menoa ja järjestelmällisen tuhon kehitystä. Sitä saadaan mitä tilataan. Oikein naurattaa kun jotkut sanovat Suomen olevan itsenäinen valtio. Suomi on läpeensä vallattu ja lampaat viedään teuraaksi. Esivaltamme pitää siitä huolen. Näin esivaltamme sinetöi myös oman tulevan tuhonsa.

Säästöt oikeasta paikasta

Poliisipäällystöä kannattaisi leikata rajulla kädellä.

John Quiman

Jospa aloittaisivat sen leikkauksen kaulan korkeudelta?

Bud Jettinen

Ihme kitinää. Kaikkihan tietävät että vakavimmat rikokset ovat vihapuhe, kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä islamofobia. Poliisin facebooktilit ovat ilmaisia ja ei nettimummoja ja pappoja vaanimaan/vahtimaan/käräyttämään montaa konstaapelia tarvita. Tää on nykypäivää! Ei me tarvita poliisia, meillä on siihen SOVELLUS! Säästetään muutama sata miljoonaa ja annetaan ne rahat muslimien harrastustoimintaan tai rakennetaan joku hieno moskeija.

John Quiman

Mihinkä poliisia tarvittaisiin monikulttuurisessa paratiisissa?

Kaino-Vieno Huttunen

Veikkaan, että resursseja keskitetään yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeämpiin tehtäviin. Eli poliisit siirretään avokonttoreihin valvomaan netin vihapuhetta. Auton ylläpitohan on kallista, samoin monien pienten toimitilojen. Myös Suomessa siirrytään Ruotsin tyyliin ampumis- ja raiskausrikosten kohdalla: ketään ei pidätetä tai vangita, koska yöt sellissä tulevat kalliiksi.

Ketään

Mä selviän kaikista kepposteluistani jäämättä kiinni, koska olen supernerorikollinnen. Ketään ei saada kiinni mistään.

Eka Kettunen

Poliisi ei taida nyt ymmärtää, että rikkaitten Italialaisten elvyttely ja persläpimaiden korruption tukeminen on suomalaisten turvallisuutta tärkeämpää.

Keke

Olen tyytyväinen, että poliisien resursseja vähennetään. Resurssiongelmia hoidetaan sillä että tänne ei oteta islam-maista väkeä. Sieltä ne henkilöt tulevat, jotka ruuhkauttavat poliisin.

Kela Tekee Vapaaksi

Ei hätää, sillä Ruotsissa menee vielä huonommin:
Tuplaraiskaaja palkittiin hulppealla summalla rahaa • Pt-media
Siinäpä haistatetaan uhrille (ja veromaksajille) oikein kunnolla.

Tomppa

Poliisin kannattaisi keskittyä esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten tekemien vakavien rikosten selvittämiseen sen sijaan, että peittelee niitä ja samaan aikaan jahtaa tavallisia kantasuomalaisia ”vihapuheesta”. Ehkä sitten poliisi voisi palauttaa kansan luottamuksen itseensä. Poliisijohdolla on vuodesta 2015 lähtien ollut priorisointi pahasti hukassa ja nyt itketään alati väheneviä resursseja. Olen varma siitä, että mahdolliset lisäresurssitkin käytettäisiin kantasuomalaisten kyykyttämiseen eikä ulkomaalaistaustaisten tekemien rikosten selvittämiseen. Kantasuomalaisia kun on paljon helpompi komentaa ja hallita toisin kuin väkivaltaisia ulkomaalaistaustaisia jengejä. Veikkaan, että kovin kaukana ei ole aika, kun poliisit joutuvat lakki kourassa anelemaan apua kansalta Ruotsin poliisin tavoin, kun eivät enää yksin pärjää riehuville kultamunille kadulla.

persu

Kannattaa huomata, että rivipoliisit ovat pääsääntöisesti ihan järkevää porukkaa, ja monesti hattua myöten täynnä kulttuurin rikkautta, jota kohtaavat jatkuvasti työssään.
Ongelma on nimenomaan se, että punavihreät ovat onnistuneet junailemaan poliisijohdon täyteen Taposia ja Elfgrenejä.

Tomppa

Taitavat ne ”hyvät rivipoliisit” olla loppujen lopuksi aika harvassa. Vähän niin kuin Lumimiehet tai Isojalat. Oma kokemus poliiseista on ollut juuri päinvastainen eli vastaan on tullut todella kusipäisiä poliiseja, kun riita-asiaa kurdimiehen kanssa käsiteltiin. Poliisi vähätteli esitutkinnassa kurdimiehen osuutta ja yritti kaataa kaiken minun niskaani tekemällä minusta rasistin. Myöhemmin oikeudessa jatkui sama pelleily. Muun muassa syyttäjä ”unohti” tekemäni oikaisupyynnön esitutkintapöytäkirjaa koskien, joten sitä ei otettu huomioon oikeudenkäynnissä. Ainakin minulta meni luotto poliisiin ja oikeuslaitokseen tuon tapauksen vuoksi.

karu on totuus

Yhteiskunnan tilanne alkaa olla tulenarka mikäli myös alemmat virkamiehet ovat todellakin pistäneet päänsä pensaaseen tuolla tavalla.
Varmaan poliisitkin ymmärtävät että jokainen maton alle lakaistu roskaläjä pöllähtää lopulta kaikkien simille.

Jiipee

Eipä taida olla sulla paljonkaan tekemistä ollut poliisien kanssa?
Ei hirveästi itselläkään, mutta kyllä aivan eri kuvan on saanut mitä poliisit sarja antaa ymmärtää, suurin osa on aivan…

Hätätila tai väärinymmärrys

Poliisikouluun pyrkiviltähän vaaditaan suvaitsevaista luonnetta ja asennetta. Puhutaan suvaitsevaisuuden lajista joka ei ole kantasuomalaisen etu.

John Quiman

Jotta voitaisiin luoda poliittinen poliisi, tulee kasvattaa ideologisesti oikeaoppisia poliiseja. Muutoin se ei olisi politrukkikouluna minkään arvoinen.

Hätätila tai väärinymmärrys

Paljonko on vihapuhepoliiseja ja muita vastaavia vasemmistovihreäliberaaliaatepoliiseja? Luultavsti jo satoja, mutta he ovat niitä jotka jäävät ja perinnepoliisit saavat lähteä.

eetee

Kehitysmaaksi ei ole enää pitkä matka.

John Quiman

Tie alas käy joutuin. Tie ylös ottaa vuosikymmeniä.

Kata

Joen ja Kamalan mallia vaan seurataan..saammeko mekin oman Portlandin tai Chigacon kunhan vielä defundaus alkaa oikein huutomyrskyllä.
Vieläkö joku epäilee ettei tämä kaikki ole osa suunnitelmaa?
https://www.foxnews.com/us/chicago-violence-7-year-old-girl-5-killed-city-47-shot

John Quiman

Ei se ainakaan sattumaa ole.

Vihreä siirtymä

Vihreään siirtymään menee nämäkin rahat joten voitte kiittää tästä punavihreää hallitustamme, sekä kiitos Sanna Marin. Johan se nytkin on tuppukylissä tilanne ollut pitkään, että menee melkein tunti että poliisi tulee paikalle, jos tulee. Pystyisi vaikka kilvettömällä motorcross pyörälläkin ajelemaan taajamassa aika huoletta, poliisin vastaantuleminen olisi todella pieni riski. Tai no voisi vaikka kaupassa käydä tuollaisella ajokilla.

Tuumailija

Ja pystyy ajelemaan. Lähes joka päivä sellaisia havaitsen ympäri vuorokauden, kilvettömiä crossipyöriä ja virimopoja, ei näy virkavaltaa ja hätäkeskus joka päättää itsenäisesti tulitikkuaskin pyörittämisellä mikä puhelu on prioriteetiltaan tärkeä ja eteenpäin ilmoittamisen arvoinen.
Ja vaikka poliisi tulisikin vastaan tai olisi edes paikalla, ei heitä kinnosta liikenneasiat juurikaan. Kulttuuririkastajat ajelevat jalkakäytävillä autolla poliisia vastaan ja nämä eivät reagoi mitenkään.
Suuri virhe oli liikkuvan poliisin alasajo, siitä lähtien perseily liikenteessä on lisääntynyt ja paikoitellen meno on kuin kabulissa.
Tuossa taanoin oli joku liikenteen tehovalvonta, niin siinä vasta napattiin 15 etsintäkuulutettua kiinni, nämä veijarit saavat oleilla aivan rauhassa jos ei ihan nokatusten satu virkavallan kanssa ja silloinkin kyse on siitä tarkistetaaanko henkilöllisyys vai jutellaanko mukavia.
Rahoja ohjataan kaikenlaiseen viher-/pride-/ilmasto-/rokotehömppään, päälle vielä kehitysapu jonka tiedetään rahallisena menevän ihan muualle johonka sen sanotaan menevän.
Poliisin laatukin on heikentynyt, näitä tatuoituja kehoja löytyy entistä enemmän, ei edes päivää sanota vaan ennempi katsotaan nenänvartta pitkin että mitäs se prole siinä happea hukkaa. Ja kyllähän sitä voi lukea monestakin paikasta, kuinka toimessa oleva tai x-poliisi on siirtynyt vastapuolen leiriin.
En ihmettele ollenkaan että ne harvat ryhdikkäät poliisit jotka kokevat harhaisesti että se olisi tänä päivänä kutsumusammatti, pettyvät karkeasti realismiin, nurinkurisiin lakeihin sekä ylemmän portaan poliittisiin ohjeistuksiin, tällainen syö motivaatiota ja lopuksi mielenkiinto sammuu kokonaan tai sitten vaihtaa ammattia kun itsetunto ei enää kestä määrääänsä enempää marxismia ja totalitaarisuutta.

Uusi aika

40 miljoonaa. Joka vaikuttaisi poliisin näkyvyyteen esim kaduilla. Luultavasti kohta tulee esitys, missä lisätään nettipoliisien määrärahoja 80 miljoonaa. Ja vihapuhe lakeja yms kiirehditään. Lisäksi poliisin monimuotoisuutta on korostettava. Eli enemmän maahanmuuttajia poliisiin. Ja poliisin virkapukuun muutoksia. Esim huivit. Lisäksi nimet poistetaan virkapuvuista jne.

Oikeus toteutuu

Samaa mietin kanssa. Onko se niin että nyt ei sitten enää riitä poliiseja isänmaallisten mieelnosoituksiin pidättämään mielivaltaisin perustein. Eräässäkin käräjäoikeuden istunnossa henkilö oli pidätetty mutta kukaan poliisi ei oikein osannut sanoa mitä hän olisi tehnyt lainvastaisesti. Syyttäjäkin siinä jo hermostui:”No kai se nyt jotain on tehnyt. Eihän ihmistä ilman syytä voi pidättää”. Mutta näihin pidätyksiin poliiseilla riittää väkeä ja rahaa.

Ilkka Mänttäri

Muistakaa aina että polisi on vain niin vahva kuin sillä on kansan mandaatti. Jos se alkaa hiipua meistä tulee toinen Afganistan. No sen verran on luottoa suomalaisiin että edes poliisi ei voi tuota tehdä, vihervasemmistosta huolimatta. Vihervasemmisto, joudutte kohtaamaan kaikki typeryydet joita olette tehneet.

John Quiman

Jos kansa alkaa viitata kintaalla poliisin kintaalle, ei poliisi kykene suoriutumaan enää mistään. Siinä vaiheessa viherfasistit luovat sisäministerille armeijan ja se pakottaa kansan taipumaan. Näinhän on kommunistisissa maissa tehty, rahaa säästämättä ja laadusta tinkimättä.

Viimeksi muokattu 5 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Ei olla pahoillaan, ei suinkaan. Ollaan hyvillään kun poliisilta loppuu vahvuus tehdä mitään niin omankäden oikeus kasvaa, ja mahdollisuus jäädä kiinni on äärimmäisen pieni. Tämä voi jollakin tavalla alkaa näkymään katoamisina eräiden ryhmien keskuudessa, mutta jo oli aikakin.

Tornion perintö

Tuo tuli itsellekin heti mieleen,
Lisääntyvä omankäden oikeus tulee kompensoimaan heikkenevää viranomaisturvaa koska siitä kiinni jäämisen riski tietenkin samalla pienenee.
Tuon kehityksen perimmäinen syy on päättäjien arvovalinta: mieluummin kaadetaan veromiljardit Afrikan ja Lähi-Idän kaltaisiin pohjattomiin kaivoihin sekä rahdataan migrimatuja Kelan kanta-asiakkaiksi Suomeen.

Ilkka Forsten

Yhdysvalloissa on alueita joissa sanotaan jo suoraan että emme soita poliisille. Hoidamme asian omalla tavallamme, koska poliisi tulee kutsuttuna paikalle vasta silloin kun uhri on kuollut tai kuolemassa ja rikollinen häipynyt maisemista.

Kun otetaan käyttöön tavat jotka oli yleisiä 1800 luvulla, alkaa rikollistenkin mieli muuttumaan .Jo nyt on tehty tutkimuksia siitä ketä rikolliset pelkäävät eniten, ja vastaus ei ole poliisi vaan aseistautuneet kansalaiset. Poliisin pitää noudattaa jotain ohjeistusta voimankäytössä, siviilin ei tarvitse.

Horace Smith

Omankädenoikeutta ole esiintynyt juuri lainkaan. Se kertoo, että virkavaltaan on vielä jonkinlainen luotto. Oulussa pari vuotta sitten taisi pari matua saada ainakin jollain asteella pataan jonkun raiskatun lapsen vihaiselta isukilta.
Jos kansalainen menettää niin pahasti luoton oikeus- ja poliisijärjestelmään, että lähtee kostoretkelle jopa seurauksista välittämättä, niin se on yhteiskunnan ja oikeusjärjestelmän näkökulmasta huono juttu ja epäonnistuminen. Siinä voi pahimmillaan käydä niin, ettei poliisia enää soiteta paikalle, kun jotain tapahtuu. Pahantekijälle käy kuin pihasudelle syrjäseduilla. 12/76 kylkeen, kuoppaan ja multaa päälle. Tosin, matuklaanit toimivat juuri tällä tavalla. Hyvänä huonona esimerkkinä Ruotsi. Siellähän ei toivottuja gangstereita laitetaan kylmäksi keskellä päivää lasten leikkipuistoissa.

omin jaloin oikeus

Omankäden oikeus on tietenkin huono juttu, mutta kuitenkin parempi vaihtoehto kuin luottaminen kyvyttömäksi saksittuun järjestys- ja tuomiovaltaan.
Toisaalta, omankäden oikeus on kuin suoraan postmodernismista: kiinteää totuutta ei ole, vaan se syntyy jokaisessa tulkinnassa erikseen.
(=nyrkiniskujen määrä vaihtelee tapauskohtaisesti)

Ilkka Mänttäri

No kun olen tuolainen vähän vanhempi niin jotenkin tuo ajattelusi kyllä saa vastakaikua. Ehkä siinä on syynä se että ”vakavimmat” rikokset tapahtuvat nykyisin sananvapauspuolella, pahoinpitelyistä viis.

mutka matkassa ?

Supistuvan poliisin suorituskykyä alentaa entisestään se, kun jäljelle jäävien poliisien työmotivaatio katoaa. Alanvaihtajat lähtevät liikkeelle kuten sairaanhoitajat.
Enemmän tai vähemmän epävirallisia pieniä turvafirmoja alkaa syntyä.
Laittomien aseiden markkinat kasvavat, kun myös Tolkun Ihmiset alkavat kiinnostua niistä,

Maailmanhalaajat tekivät Suomesta pohjolan Balkanin.

Tagit

Kansalaisen verkkokauppa