Kotimaa Politiikka

Poliisien määrä edelleen laskussa, turvapaikanhakijat työllistävät

Kuva Wikimedia Commons.

Poliisien määrä laski vuonna 2016 reilun 140 henkilötyövuoden verran. Poliiseja oli henkilötyövuosina laskettuna 7 219. Koko henkilöstön ja poliisien määrien laskut ovat seurausta poliisin sopeuttamistoimista, jotka johtuvat valtion tiukasta taloudellisesta tilanteesta.


Poliisin koko henkilöstön määrä henkilötyövuosina laskettuna laski vuonna 2016 kahdella prosentilla eli 200:lla edelliseen vuoteen verrattuna. Koko henkilöstön määrä oli 9 807.

Poliisien määrä laski suhteessa suunnilleen saman verran eli reilun 140 henkilötyövuoden verran. Poliiseja oli henkilötyövuosina laskettuna 7 219. Koko henkilöstön ja poliisien määrien laskut ovat seurausta poliisin sopeuttamistoimista, jotka johtuvat valtion tiukasta taloudellisesta tilanteesta.

Turvapaikanhakijat olivat viime vuonna asianomistajina rikoksissa 1 889 ja epäiltyinä 2 664 kertaa. Asianomistajina he olivat muun muassa pahoinpitelyissä, laittomissa uhkauksissa, lievissä pahoinpitelyissä, varkauksissa ja näpistelyissä.

Vastaavasti rikoksesta heitä epäiltiin useimmiten pahoinpitelyissä, näpistyksissä, lievissä pahoinpitelyissä, laittomissa uhkauksissa, varkauksissa ja laittoman maahantulon järjestämisessä.

Maastapoistamispäätösten täytäntöönpano työllisti poliisia. Viime vuonna Suomeen tuli 5 651 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2015 hakijoita oli yli 32 000. Poliisi osallistui viime vuonna yli 6 000 maasta poistamispäätöksen täytäntöönpanoon. Palautuksia tehtiin yli 100 eri maahan. Vuonna 2015 poliisi palautti noin 3 200 maasta poistamispäätöksen saanutta.

Laittomasti maassa tavattujen määrän arvioidaan lisääntyvän kielteisen päätöksen saaneiden määrän lisääntyessä. Vuonna 2016 laittomasti maassa tavattujen määrä oli kuitenkin vielä vuosikymmenen alhaisin. Suomessa tavattiin vuonna 2016 yhteensä 2 314 laittomasti maassa oleskellutta henkilöä, kun niin sanottuina normaalivuosina lukumäärä on ollut 3 000:n molemmin puolin.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää kokonaisuudessaan tasaista kehitystä varsin myönteisenä.

– Poliisi selvisi viime vuodesta kokonaisuutena hyvin. Turvapaikanhakijoiden määrä jatkui runsaana alkuvuoden ajan, mutta tasoittui loppuvuotta kohden. Tämä on vaikuttanut poliisin työhön selvästi. Hälytystehtävien määrään se ei merkittävästi vaikuttanut, mutta on muuttanut niiden luonnetta. Loppuvuotta väritti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksiin liittyvät tehtävät, joiden odotetaan lisääntyvän kuluvana vuonna, Kolehmainen sanoo.


Poliisi

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa