Kotimaa Rikos

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä ennallaan – Raiskaukset ja petokset lisääntyneet

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä pysyi tammi-syyskuun aikana lähes samana kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana: poliisille ilmoitettiin yhteensä 612 655 rikosta.


Raiskausrikosten ja petosrikosten määrät ovat kasvaneet. Sen sijaan henkirikosten ja pahoinpitelyjen määrät ovat laskusuunnassa.

Ulkomaan kansalaisten osuus seksuaalirikoksissa kasvaa

Raiskausrikoksia tuli poliisin tietoon 13,5 prosenttia enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkien seksuaalirikosten määrä on noussut noin viidenneksellä. Poliisille ilmoitettiin 423 seksuaalirikosta enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana.
Niissä rikoksissa, joissa rikoksesta epäilty on poliisin tiedossa, on seksuaalirikoksissa ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä noussut 279 rikoksella. Seksuaalirikosten määrä sisältää tilastoinnissa mm. raiskausrikokset ja seksuaaliset ahdistelut.

Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluita oli viime vuoden tammi-syyskuussa 19 rikosta, kun tänä vuonna tammi-syyskuun aikana ulkomaan kansalaista epäillään 118 seksuaalisesta ahdistelusta. Vastaavat luvut Suomen kansalaisten tekemiksi tilastoitujen rikosten osalta olivat viime vuoden osalta 83 rikosta ja tänä vuonna 132 rikosta. Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä on noussut 59 prosenttia (84 rikosta).

Nettipetokset jatkavat kasvuaan

Petosrikosten määrä on jatkanut kasvuaan. Määrä kasvoi 18 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kehitys johtuu erityisesti nettipetosten määrän kasvusta. Petosrikoksissa ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut 36 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Henkirikoksia kirjattiin kymmenisen prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pahoinpitelyiden määrät ovat myös laskeneet. Pahoinpitelyrikoksissa ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus on noussut edellisestä vuodesta noin neljänneksellä.
Katupartiot ja mielenosoitukset lisänneet hälytystehtävien määrää
Poliisille tulleiden hälytystehtävien määrä on noussut. Kasvua oli eniten järjestyksenvalvontaan liittyvissä autopartioiden tehtävissä. Järjestyksenvalvontaa on tehty muassa vastaanottokeskusten läheisyydessä sekä yleisillä paikoilla erilaisten katupartioiden ja mielenosoitusten vuoksi.

Poliisi palauttanut yli 5 000 turvapaikanhakijaa

Kuluvan vuoden aikana turvapaikanhakijoita on saapunut yhteensä 4 877, kun heitä viime vuoden aikana saapui 32 476.
Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita tulee 50–100 viikossa. Eniten heitä tulee Irakista, Afganistanista, Syyriasta ja Somaliasta. Suomessa vastaanottojärjestelmän piirissä tällä hetkellä on noin 22 000 turvapaikanhakijaa.

Syyskuun loppuun mennessä poliisi on palauttanut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ja muita maastapoistamispäätöksen saaneita ulkomaalaisia 5 384 kpl, viime vuonna vastaavana ajankohtana poliisi palautti 1 985 maastapoistamispäätöksen saanutta.
Turvapaikanhakijoita rikoksesta epäiltynä oli tammi-syyskuun aikana (keskeisemmissä kansalaisuuksissa) 2 057. Yleisimpiä rikosnimikkeitä ovat pahoinpitely, näpistys, lievä pahoinpitely, laiton uhkaus ja laittoman maahantulon järjestäminen.
Asianomistajina heitä oli vastaavasti 1 507 kertaa, muun muassa pahoinpitelyssä ja laittomassa uhkauksessa.

Poliisi

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa