Eurooppa

Poliisin johto Ruotsissa vaatii hallitusta ryhdistäytymään

Anders Thornberg. Kuva Polisen / Lars Hedelin.

Ruotsin keskusrikospoliisin päällikkö Anders Thornberg odottaa hallituksen ja yhteiskunnan ryhtyvän päättäväisiin toimiin yhteiskuntaa uhkaavan vakavan ja väkivaltaisen rikollisuuden lisääntyessä. Rikolliset on saatava pois turuilta ja toreilta. Sosiaalitoimen, koko yhteiskunnan on myös kohdattava todellisuus.

Anders Thornbergin lausunto julkaistiin poliisin tiedotteessa lauantaina.

Tukholmassa murhattiin kuluneella viikolla kaksi henkilöä. Göteborgissa rikollisjengit ovat pyrkineet näyttämään valtaansa kontrolloimalla tiettyjen kaupunginosien autoliikennettä. Aiemmin elokuussa sai (Botkyrkassa) surmansa 12-vuotias tyttö rikollisryhmien välienselvittelyssä.

Myös muualla maassa ottavat rikollisryhmät yhteen. Perjantaina (28.8.) sattui Malmössä väkivaltaisia yhteenottoja, joissa useita poliiseja loukkaantui. Eri puolilla maata on pidetty luvattomia mielenosoituksia, jotka häiritsevät yleistä järjestystä ja sitovat poliisin resursseja. Tällä on suuri vaikutus yhteiskunnan tilaan ja poliisityöhön.

Poliisi toimii jatkuvasti vaativassa operatiivisessa tilassa. Nyt yhteiskunnan on tultava poliisin tueksi. On kaikin käytettävissä olevin keinoin jatkettava kamppailua järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Yhteiskunnan kaikkien tahojen, alkaen kunnallisista viranomaisista, kansalaisyhteiskunnasta ja oikeusviranomaisista, unohtamatta tavallista yleisöä, on nyt keskityttävä kohtaamaan vakava tilanne.

Poliisin tulee huolehtia rikollisten kiinniotosta, jotta laki ja oikeus toteutuvat. Rikolliset on saatava pois kaduilta ja toreilta, jotta estetään uusia rikoksia. Kun näin toimitaan, on välttämätöntä että muu yhteiskunta tekee kaikkensa, etteivät nuoret miehet tule vedetyksi rikollisryhmiin.

Rajalliset voimavarat on keskitettävä siihen, että koko Ruotsi on turvallinen. On pyritty pitemmän aikaa katkaisemaan vakavan väkivallan negatiivinen kierre. Poliisi tekee intensiivisesti työtä etenkin suurkaupungeissa estääkseen rikollisjengien yhteenotot.

Poliisin arki on huolta täynnä ja sitäpaitsi erittäin kuluttavaa. Työtä tehdään intensiivisesti ympäri vuorokauden. Siitä huolimatta raskas väkivalta vain lisääntyy. Ympäri vuorokauden, 365 päivää vuodessa koettaa poliisi olla paikalla. Periksi ei anneta eikä peräännytä. Mutta tilanne on erittäin kuormittava.

Yhteiskunta on kädetön

Expressen kirjoittaa asiaa koskevassa pääkirjoituksessaan, että suurissa kaupungeissa rikoksiin altteimmat ovat 15-25 vuotiaita poikia/nuoria. Monet ovat laittautuneet rikoksen teille jo murkkuiässä. Yhteiskunta on asiassa kädetön.

Valtakunnansyyttäjän linjauksessa 2017 lähdetään siitä, että alle 18-vuotiaiden vapausrangaistukset olisivat viimeisin vaihtoehto ja sitäpaitsi lyhimmällä mahdollisella tuomiolla. Tavaksi on sittemmin tullut, että alaikäiset epäillyt otetaan kuulusteltavaksi ja sitten he pääsevät vapaalle jalalle. Tällaiset nuoret lähinnä naureskelevat oikeuslaitokselle.

Expressenin pääkirjoittaja sanoo lehden kannattavan 15-17 -vuotiaitten rikosvastuun palauttamista. Sosiaalitoimen olisi keskityttävä nuorten ja alaikäisten rikollisuuden ehkäisyyn. Tästä jätettiin hiljan ex-ministeri Margareta Winbergin (sos.dem) selvitys, jossa lasten oikeuksien näkökulmasta korostettiin sosiaalitoimen velvollisuutta ennaltaehkäiseviin toimiin.

Expressen tähdentää, että sosiaalitoimen varsinainen ongelma on toimia silloin, kun nuoren vanhemmat eivät näe lapsensa olevan vaaravyöhykkeessä. ”Pojat ovat poikia”, tuumataan rikoksista. Vanhemmat ovat taipuvaisia kieltämään viranomaisen puuttumisen asiaan. Tähän ex-ministerillä ei ole vaihtoehtona annettavaksi, toteaa Expressen.

(Toimittajan käännös poliisin tiedotteesta hieman tiivistäen)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa