Kolumnit

Poliisin tilastot osoittavat, että sudanilaiset Suomessa ovat jopa 80 kertaa rasistisempia kuin suomalaiset

Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Poliisin pitkän aikavälin tilastot osoittavat, että useat ulkomaalaiset väestöryhmät Suomessa ovat merkittävästi rasistisempia kuin suomalaiset.

Valtamediat toistelevat jatkuvasti, kuinka Suomi on rasistinen maa ja suomalaiset ovat yleisimmin epäiltynä rasistisista rikoksista. Sisäministeri Kai Mykkänen kirjoittaa ”Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2017”-raportin esipuheessa, että rasistinen rikollisuus on kasvanut vuodesta 1997. Hän muistuttaa myös, että viime aikoina viharikokset ovat nousseet myös laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Ottaako tämä Mykkäsen mainitsema laajempi yhteiskunnallinen keskustelu kaikki näkökulmat huomioon, ja kuinka rasistisia suomalaiset tilastojen valossa ovat? Mistä rasistisen rikollisuuden kasvu johtuu?

Suomalaiset ovat rasistisista rikoksista epäiltyjen joukossa aliedustettuina

Poliisi julkaisee joka vuosi suhdeluvut rasististen rikosten uhreista syntymävaltioittain, mutta kun tarkasteluun otetaan rasistisista rikoksista epäillyt syntymävaltioittain, saadaan näkymä, jota valtamedia ei ole halunnut tuoda esille: syntyperäisten suomalaisten osuus rasismirikoksista on pudonnut, ja suomalaiset ovat epäiltyjen joukossa aliedustettuina, kun väestöryhmän koko otetaan huomioon.

Suomessa syntyneiden rasismi on vähentynyt, sillä viimeisten 13 vuoden aikana Suomessa syntyneiden osuus rasistisista rikoksista epäillyistä on pudonnut noin 10 prosenttiyksikköä. Suomessa syntyneiden osuus väestöstä on pudonnut samaan aikaan noin 3 prosenttiyksikköä.

Osuudet väestöstä epäillyistä.

Jos tarkastellaan aikajaksolla 2005-2017 rasistisista rikoksista epäiltyjen määrää syntymävaltioittain, havaitaan, että sudanilaiset ovat olleet lähes 80 kertaa useammin epäiltyinä rasistisista rikoksista kuin Suomessa syntyneet. Seuraavaksi useimmin rasistisista rikoksista ovat olleet epäiltyinä somalialaiset, 26,7 kertaa useammin kuin Suomessa syntyneet, turkkilaiset (22,6), irakilaiset (21,9), irakilaiset (21,9) sekä iranilaiset (20,0).

Rasistisista rikoksista epäillyt kooste 2005-2017
Rasistisimpia Suomessa ovat Afrikasta ja Lähi-idästä peräisin olevat väestöryhmät

Yleensä helposti oletetaan tai annetaan ymmärtää, että Suomessa vain kantaväestö syyllistyy rasistiseksi luokiteltaviin tekoihin. Kun suhteutetaan epäillyt rasistiset teot väestöryhmien kokoon, rasistisimmiksi osoittautuvat kuitenkin Afrikasta ja Lähi-idästä peräisin olevat väestöryhmät, joiden osuus rasistisista rikoksista on kasvanut 13 vuoden aikana, kun taas samaan aikaan koko aikajaksolla tarkasteltuna suomalaisten osuus on vähentynyt.

Jos sisäministeriö haluaa vähentää rasismia Suomessa, sen tulisi pureutua oikeisiin ongelmapisteisiin, joita näyttävät olevan Afrikasta ja Lähi-idästä muuttaneet väestöryhmät.

Lähteet Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2005-2017

2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, Tilastokeskuksen PX-Web-tietokannat – Syntymävaltio iän ja sukupuolen mukaan maakunnittain 1990 – 2017


Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit