Kotimaa Politiikka

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä puuttuu netissä tapahtuviin vihapuherikoksiin

Helsingin poliisilaitoksella on maaliskuusta asti toiminut valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonka tehtävänä on puuttua internetin rangaistavaan vihapuheeseen.

Vihapuhetutkintaryhmässä on tutkinnanjohtajan ja tutkintasihteerin lisäksi kahdeksan tutkijaa.

– Vihapuhe-käsitettä käytetään laajasti käsitteenä yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa sillä viitataan myös muuhun kuin rangaistavaan vihapuheeseen. Rangaistavaan vihapuheeseen saattavat syyllistyä aivan tavalliset kansalaiset, mutta myös henkilöt, joilla on vahva ääriajattelutausta. Vihapuhetutkintaryhmän tehtävänä on ennalta estää, paljastaa ja tutkia nimenomaan rangaistavaa netissä tapahtuvaa vihapuhetta riippumatta tekijän aatetaustasta, poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo.

Rangaistavan vihapuheen tai vihapuherikoksen käsitettä ei ole määritelty Suomen lainsäädännössä. Vihapuhetutkintaryhmälle tutkittavaksi tulevat jutut ovatkin rikosnimikkeiltään kiihottamisia kansanryhmää vastaan, törkeitä kiihottamisia kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkomisia.

Helsingin vihapuhetutkintaryhmä ottaa tutkittavakseen myös internetissä tapahtuvia kunnianloukkauksia, törkeitä kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia sekä muita rikoksia, jos teon vaikuttimena on ollut rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Nettipoliisi ei ole osana vihapuhetutkintaryhmää: vihapuhetutkintaryhmä tutkii vihapuhetta ja nettipoliisit muita nettirikoksia.

Vihapuhetutkintaryhmä tekee kuitenkin yhteistyötä koko Suomen nettipoliisiverkoston kanssa.

Helsingin poliisilaitoksen ”Vakavan rikollisuuden tutkintayksikköön” sijoitettu vihapuhetutkintaryhmä on ollut toiminnassa nyt noin kuukauden ajan, ja esitutkinnassa on jo muutamia tapauksia.

Poliisi

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit