Eurooppa Politiikka

Poliittinen myllerrys jatkuu Itävallassa

Kuva Pixabay.

Poliittinen kriisi Itävallassa saa uusia muotoja. Toukokuussa paljastunut niin sanottu Ibiza-video johti hallituksen hajoamiseen ja ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Nyt ilmi tullut liittokanslerin virastoon tiensä johtava skandaali on saattanut eronneen kansleri Sebastian Kurzin kyseenalaiseen valoon. Nyt häneltä ja Itävallan konservatiivipuolueelta vaaditaan selityksiä.

Hiljattain on käynyt ilmi, että liittokanslerin viraston työntekijä oli toimittanut viisi tietokoneen kovalevyä tuhottavaksi wieniläiseen yritykseen nimeltä Reisswolf. Tämä oli tapahtunut muutama päivä Ibiza-videon julkitulosta, mutta neljä päivää ennen liittopäivien luottamusäänestystä, jossa hallitus sai epäluottamuslauseen.

Kanslerinviraston työntekijä jätti laskun maksamatta

Asia tuli ilmi tavalla, josta ei puutu surkuhupaisia sävyjä. Kanslerinviraston työntekijä jätti Reisswolfin laskun 76,45 euroa hoitamatta. Firma ryhtyi etsimään asiakasta nostaakseen syytteen petoksesta. Viraston työntekijä oli esiintynyt väärällä nimellä, antanut olemattoman firman osoitteen sekä väärän sähköpostiosoitteen. Kuvitteelliseen osoitteeseen lähetettyä laskua ei koskaan hoidettu.

Sattumoisin Reisswolfin oma työntekijä huomasi kanslerinviraston työntekijän televisiossa Sebastian Kurzin taustalla. Jäljet johtivat liittokanslerin viraston kansliaministeriin Gernot Blümeliin, jonka alaisuudessa virkailija Arno M. toimi. Sebastian Kurz ex-kanslerina on luonnollisesti poliittisen vastuun pääkantaja.

Ketkä kaikki kovalevyjen tuhoamisesta tiesivät?

Konservatiivisen ÖVP:n pääsihteeri Karl Nehammer sanoo tuhoamismenettelyn olevan aivan normaalia hallitusvaihdosten yhteydessä.

Sosialidemokraattisen SPÖ:n vaalipäällikkö Christian Deutsch vaatii täyttä selvitystä ja pitää annettua selitystä epäuskottavana yksityiskohtien valossa. FPÖ:n piirissä kysellään, keitä Ibiza-video on hyödyttänyt – huomautetaan että levottomuus ÖVP:ssä kasvaa.

Oman kritiikkinsä ovat esittäneet myös puolueet Jetzt ja Neos sekä vihreät. On vaadittu kesken kesälomien ylimääräistä parlamentin istuntoa, tutkimuskomission asettamista sekä tietoa, ketkä kaikki kovalevyjen tuhoamisesta tiesivät.

Ylimääräinen parlamentin istunto vaatii 1/3 edustajista vaatimuksen. SPÖ ja FPÖ eivät ole toistaiseksi ottaneet siihen kantaa.

Vaikutus syksyn parlamenttivaaleihin mahdollinen

Mikäli epäilyissä kovalevyjen tuhon ja Ibiza-videon yhteydestä on perää, on odotettavissa merkittävä muutos syyskuun 29. päivän ylimääräisten vaalien asetelmaan.

ÖVP suurimpana puolueena on hallituksen eron jälkeen noussut vieläkin hallitsevampaan asemaan lähes 40 prosentin kannatuksella. SPÖ ei ole kyennyt hyödyntämään aiemmin tapahtunutta, mutta muutosta ei juuri ole tullut myöskään kansalliskonservatiivisen FPÖ:n kannatuksessa – vaikka sen eronnut puheenjohtaja Heinz-Christian Strache oli keskeisin henkilö Ibiza-jupakassa.

ÖVP oli jo väläyttänyt yhteistyötä vihreiden ja Neos´in kanssa. Tilanne voi olla silti toinen kuin Kurz toivoisi.

Ibiza-video, jossa FPÖ:n puheenjohtaja Strache lupailee taloudellisia etuja oligarkki-edustajana esiintyvälle naishenkilölle, tallennettiin syksyllä 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja. Videon motivaatiosta ja taustavoimista on esitetty monenlaisia arveluja. Onko mahdollista että videon esilletulon motiivi viime vaiheessa on ollut hallituskoalition hajoittaminen ja uusi kurssi hallitusyhteistyölle ja ÖVP:n orientaatiolle.

Syntynyt poliittinen myllerrys on omalaatuista jatkoa aiemmin presidentinvaalien epäselvyyksille ja vaalien uusimiselle.

Lähteet Kronen Zeitung, Welt, Meinbezirk.at

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa