Eurooppa Politiikka

Poliittinen syrjintä siunattiin Saksassa

Kuva Max Pixel.

Berliinin osavaltion kouluhallinnossa on tehty arvio steinerilaisen vapaakoulun oppilasvalinnasta. Tapaus herätti huomiota ja aiheutti laajan keskustelun joulukuun puolessa välissä.

Morgenpost kertoo, että Treptow-Köpenickin alueella toimiva Walddorfschule kieltäytyi ottamasta oppilaaksi kuusivuotiasta lasta,  joka aiemmin oli ollut hoidossa koulun pitämässä päiväkodiss: Ratkaisu johtui lapsen isästä, joka on näkyvä AfD:n poliitikko Berliinissä, osavaltion parlamentin jäsen.

Tapauksen tultua julki otti asiaan kantaa muun muassa Walddorf-koulujen liitto sekä Berliinin toisen asteen koulujen rehtorien yhdistys. Myös osavaltion opetusministeri Sandra Scheeres (sos.dem) ihmetteli ratkaisua. Hän pyysi asiassa koululta selvityksen.

Nyt uutisoidaan, että Scheeresin alainen kouluhallintoviranomainen on oikeudellisessa arviossaan ilmoittanut, että yksityiskoulu voi ratkaista kouluun pääsyn myös poliittisilla perusteilla. Opetusministeri itse on pettynyt oikeudelliseen arvioon ja pitää sitä ristiriitaisena. Asiassa ei ilmeisesti kuitenkaan ryhdytä oikeudellisiin toimiin. Yksityiskoulut toimivat osana koululaitosta ja julkinen valta tukee niiden toimintaa.

Berliinin AfD on tuohtunut ratkaisusta. Lapsen isä miettii, onko syytä ryhtyä jatkotoimiin.Tapauksen ilmettyä esiintyi julkisuudessa runsaasti puheenvuoroja poliittisen kentän laidalta toiselle. Niissä paheksuttiin lasten vetämistä aikuisten poliittisten erimielisyyksien välineeksi ja kärsijäksi. Myös pelättiin, voiko tällainen johtaa jatkossa laajemminkin poliittiseen vainoon ja sellaisen oikeutukseen.

Oheinen uutinen ei käsittele koulun omaa selvitystä eikä siitä ole tullut uutisointia tätä aiemmin. Koulussa mielipiteet olivat niin vanhempain kuin opettajien taholla jakautuneet. Ennen ratkaisua oli kuultu myös lapsen vanhempia. Isän kertoman mukaan ratkaisu vaikutti tulleen tehdyksi jo ennen kuulemista. Siinä vanhempia oli tentattu poliittisista mielipiteistä. Vanhemmat ovat tähän asti pitäneet koulun päiväkodista ja ovat arvostaneet steinerilaista oppimisen filosofiaa.

  • 116
    Shares
Tagit