Kotimaa Rikos

Porissa naisen tappaneen turvapaikanhakijan elinkautistuomio säilyi hovioikeudessa

Vaasan oikeustalo. Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vaasan hovioikeus ei muuttanut nykyään nimellä Alan Johannes Enkeli -nimellä esiintyvän irakilaisen turvapaikanhakijan elinkautistuomiota, jonka hän sai vuonna 2018 suorittamastaan kunniamurhasta.

Alaa Albu-Salih saapui Suomeen vuonna 2015 turvapaikanhakijana. 28-vuotias mies kääntyi muslimista kristityksi ja sai turvapaikan heti ensimmäisellä yrittämällä. Oleskeltuaan vuoden maassa mies liittyi Teljän seurakuntaan, missä hän oli murhan aikaan seurakuntavaaliehdokkaana sitoutumattomien listalta.

Syyskuussa 2018 54-vuotias porilaisnainen oli päättämässä seurustelusuhdetta ja kihlausta Albu-Salihin kanssa, mistä naisen asunnolla ollut irakilaismies ärsyyntyi. Mies alkoi pahoinpitelemään naista lyömällä tätä nyrkillä tai tylpällä esineellä kasvoihin. Tämän jälkeen Albu-Salih kantoi naisen makuuhuoneen vuoteelle ja jatkoi pahoinpitelyä pistelemällä ja viiltelemällä naista suurikokoisella veitsellä eri puolille kehoa. Naisen suojakseen nostamat kädet sekä tämän sisäelimet vaurioituivat veitsi-iskussa.

Seuraavaksi irakilaismies käytännössä irrotti naisen pään usealla viillolla sekä katkaisemalla kaularangan pään jäädessä kiinni muuhun vartaloon ainoastaan muutamalla lihassäikeellä. Murhan jälkeen Albu-Salih yritti siivota surmatyön jälkiä ja polttaa naisen ruumiin, jolloin kerrostaloasunto ja kerrostalorakennus kärsivät savuvahinkoja.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2019 lopussa vuonna 1990 syntyneen Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salihin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus piti tekoa erityisen raakana ja erityisen julmana. Naisen ruumiista löytyneet 47 veitsen aiheuttamaa vammaa kertoivat sitkeästä surmaamispyrkimyksestä. Koska Albu-Salih oli kaiken lisäksi irrottanut naisen pään ja sytyttänyt tulipalon tämän vuoteessa, rikos oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeuteen Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salih valitti uudella nimellään Alan Johannes Enkeli. Irakilaismies vaati, että syyte murhasta hylätään ja että hänet vapautetaan kaikesta korvausvelvollisuudesta. Toissijaisesti tuomittua rangaistusta tulisi alentaa. Mielestään hän ei tappanut naista eikä sytyttänyt tulipaloa. Rikokset teki ulkopuolinen henkilö.

Vaasan hovioikeus katsoi, että syytettä tukivat huoneiston lattialta löytynyneet Alan Enkelin jalanjäljet, joissa oli uhrin verta. Miehen syyllisyyden puolesta puhuivat myös muut todisteet käräjäoikeuden tuomion perustelujen mukaisesti.

Myös hovioikeus katsoi, että kunniamurhaan johti uhrin halu päättää suhde miehen kanssa. Uhri oli vain paria viikkoa ennen tekoa muuttanut pois Enkelin luota, ja miehen tekoa edeltävänä päivänä uhrille lähettämä viesti ”Kiitos paljon. En ole onnellinen sinä näit huomenna Kuka minä olen oikeasti” kertoi tilanteen muodostuneen uhkaavaksi.

Vaasan hovioikeus katsoi, että Satakunnan käräjäoikeuden tuomion muuttamiseen ei ole syytä.

Alan Enkelin oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa 13 067 euroa jäävät valtion vahingoksi. Uhrin oikeudenkäyntikulut 14074 euroa Enkeli joutuu korvaamaan valtiolle.

Lähteet Kansalainen, Vaasan hovioikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit